Hlavní navigace

Broadband přes mobil: realita, nebo sen?

8. 2. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Na první pohled se u nás mobilní Internet celkem zabydlel, ceníky operátorů doslova kypí množstvím nabídek, ve kterých má mnohdy problém se zorientovat i odborník, a o poptávku rozhodně není nouze. Přesto uživatelé současných služeb zrovna nadšením nevýskají: kvalitní a dostupné mobilním připojení je v Česku stále věc neznámá. Kde je problém?

Nejprve bude dobré připomenout, v čem je český trh specifický oproti zbytku západní Evropy. Současná, ve srovnání se zahraničím trochu přebujelá, nabídka tarifů mobilního datového připojení je u nás důsledkem velmi pozdního zavádění technologie ADSL. Mobilní operátoři velice brzy rozpoznali díru na trhu a přišli s mobilním Internetem za paušál. Tah to byl marketingově dobrý, operátoři vytížili zastarávající infrastrukturu a přilákali v prvních fázích neuvěřitelné kvantum nových zákazníků. V roce 2004, kdy Eurotel přichází se svou, na mobilní platformě bezkonkurenční nabídkou Data Expres (256 – 800 kbit/s) na bázi CDMA EV-DO v pásmu 450 MHz, představuje mobilní připojení pro mnoho obyvatel České republiky jediné dostupné připojení (pokrytí sítí, kterou využívalo první CDMA, se týkalo 70 procent populace). Zároveň se již na rozdíl od GPRS přenosu dá mluvit o reálné konkurenci pevných připojení.

Mnozí uživatelé tak v počáteční euforii odpustili službě i řadu nejrůznějších dětských nemocí, jako byl kolísavý signál, rychlost stahování přímo úměrně závislá počtu připojených uživatelů k síti a prakticky nulová garance rychlosti. Češi jsou národem poměrně konzervativním, a tak není divu, že v momentě, kdy se konečně rozjel trh s pevným ADSL připojením, bylo přijetí spíš vlažné. Jan Lodl, publicista a dlouholetý popularizátor telekomunikačních služeb, se domnívá, že právě zde leží tajemství toho, proč je Česko zemí s nejrychleji klesajícím počtem pevných linek na světě: Situaci, kterou zažíváme u nás, zbytek západní Evropy nezná, tamější operátoři nabízejí do jednoho domácí ADSL, které prodávají spolu s dalším balíkem služeb pod svojí značkou. Samotné mobilní tarify si v jejich případě rozhodně netroufají suplovat pevné připojení, protože by to bylo zcela logicky neefektivní. Mobilní připojení pak představují pouze okrajovou službu pro zajištění konektivity na cestách. A jaká je situace v Česku? Podle Jana Lodla z čistě mobilních operátorů nabídl ADSL pouze T-Mobil, tedy když odmyslíme Telefóniku O2, kterou ovšem stále musíme vnímat spíše jako poskytovatele fixních služeb.

Jsou rychlosti vůbec prakticky použitelné?

O tom, že se mobilní konektivitou pevné připojení dnes prostě nahradit nemůže, se můžeme velice snadno přesvědčit prolistováním nabídek operátorů. Praxe je však, jak to tak bývá, ještě o něco horší. Telefónica O2 nedávno zařadila mezi své služby připojení pomocí HSDPA, teoreticky je tedy možné připojit se pomocí mobilního Internetu rychlostí dosahující až 7,2 Mbit/s. V praxi bohužel s rychlostmi výrazně nad 1 Mbit/s raději vůbec nepočítejme. Z dalších technologií, které mají pro mobilní připojení v nabídce čeští operátoři, je tu CDMA EV-DO Rev, již nabízí pro změnu opět O2 a U:fon.

Porovnejte si navzájem aktuální nabídku mobilních operátorů: ceny, rychlosti a parametry tarifů najdete pohromadě v přehledné databázi připojení. Jen o kousek dál si můžete otestovat svoji vlastní rychlost a srovnat ji s papírovými parametry svého tarifu.

Teoretická kapacita je 3,1 Mbit/s, reálně se však v lepším případě budeme pohybovat někde mezi 512 – 768 kbit/s. Ekvivalentní službu poskytuje také ještě T-Mobile v podobě Internet 4G (UMTS TDD). Ten by sice měl svoji kapacitou představovat konkurenci pro HSDPA, ale operátor uměle drží jeho rychlost na 1 Mbit/s, čímž si zřejmě vytváří rezervu pro navyšování v budoucnosti. Zde si můžeme udělat pomyslnou tlustou čáru, protože zbývající nabídky nemají se současnou představou vysokorychlostního připojení společného prakticky nic.

Přesto jenom pro pořádek: EDGE, služba, kterou nalezneme v nabídce všech tří dominantních operátorů (Telefonica O2, T-Mobile i Vodafone), nabízí teoretickou propustnost 236,8 kbit/s, v praxi pak zhruba o třetinu menší, 3G (WCDMA) rychlost o něco větší, a to sice rovných 384 kbit/s, ale na druhé straně ji nalezneme pouze u O2. Na konec tu máme lidovou CDMA 1×RTT, s níž se snaží ohromit věci neznalé zákazníky náš nejmladší a nejzelenější operátor U:fon. Zde máme teoretickou propustnost 128 kbit/s, ale reálná rychlost bude spíše poloviční.
Přes technologickou zastaralost se u nás ale veliké popularitě těší ještě jedna služba, a to přenos po GPRS. Reálná rychlost se pohybuje těsně pod hranicí klasického dial-upu, a ta teoretická je pouze o pár desítek kilobajtů vyšší, v nabídce ho mají snad všichni naši operátoři s je výjimkou U:fona. Za jeho popularitou bude vedle nostalgie stát pravděpodobně hlavně fakt, že má dostupnost všude, kde najdete signál své mobilní sítě.

Mobile Internet - Zdroj: sxc.hu

Pokrytí: Achillova pata českého mobilního Internetu

Jak již naznačil poslední řádek předcházejícího odstavce, možná že dokonce ani tak ne rychlosti, jako spíš pokrytí znemožňuje efektivní využívání mobilního připojení jakožto broadbandu. Český T-mobil sice v posledních měsících loňského roku hodně posílil pokrytí EDGE, které nalezneme právě pod výše zmiňovanou nabídkou Internet 4G, ale u obou zbývajících operátorů se s touto technologií setkáme de facto pouze ve velkých městech.

Prakticky stejná situace je u 3G i HSDPA; skoro to vypadá, jako by si zde Telefónica pouze chtěla něco otestovat a s reálným masovým nasazením technologií pro koncový trh vůbec nepočítala. Pokud tomu tak není, je strategie operátora přinejmenším podivná – v metropolích, jako je Praha nebo Brno, lze totiž předpokládat silnou konkurenci, kdežto v regionech by po takové možnosti připojení leckdo skočil všemi deseti. Asi nejlépe je na tom díky své výchozí pozici technologie CDMA. Přestože Telefónica O2 disponuje léta budovanou infrastrukturou, mladý U:fon její náskok v pokrytí pomalu, ale jistě dohání. Je to pochopitelně jedině dobře, mimo jiné proto, že tak náš telekomunikační mastodont alespoň nemůže příliš usínat na vavřínecpomalu ale h.

BRAND24

Není nebe bez mráčku

Pomineme-li však prostý fakt, že kdysi revoluční technologie i přes dílčí vylepšení pomalu ale jistě zastarává, CDMA má jednu velkou Achillovu patu. Reálná rychlost připojení je hodně závislá na síle signálu a počtu simultánně připojených uživatelů k BTS. Není neobvyklé, že se vám i dnes dost často podaří připojit rychlostí pouze v řádu desítek kbit/s, což CDMA pro řadu činností (např. video stream) zcela diskvalifikuje. Oproti tomu nevýhoda GPRS, které je dostupné vyjma podzemních prostor již opravdu skoro všude, již několik let spočívá ve vysoké ceně za přenesený kB. Jeho cena se totiž pohybuje okolo 0,05 Kč a to je i při pouhém nenáročném surfování zatraceně hodně.

Kde je zakopaný pes?

Možná si ještě vzpomenete na tiskové prohlášení, ve kterém společnost Nokia tvrdila, že překročení hranice 15 Mbit/s u m­obilního připojení je otázkou velmi blízké budoucnosti. Pravda, Nokia je nadnárodní společnost, a tak asi určitě neměla na mysli při formulování teze zrovna Českou republiku, přesto je, obzvlášť vzhledem k penetraci mobilních telefonů v české společnosti, současný stav s mobilním připojením poněkud zarážející. Podle Jana Lodla hlavní problém spočívá v tom, že čeští operátoři pokukují po cizím a přitom nemají pořádně zameteno na vlastním dvorku. Mobilní operátoři se snaží dělat práci, která patří internetovým providerům, přitom ale zapomínají nabídnout služby, které potřebují mobilní uživatelé. V nabídkách nalezneme x variant pro připojení na doma a pořád nic pro skutečně mobilní práci. U technologií, které by se přímo nabízely, pak chybí penetrace, typickým příkladem je ono tragické pokrytí HSDPA,“ dodává Jan Lodl.

A jaké jsou vaše vlastní zkušenosti s mobilním připojením?

Kde je vidíte největší slabinu českého mobilního připojení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník serveru Lupa.cz a expert na blockchain a kryptoměny. Jako šéfredaktor v minulosti vedl ADASTRA Business Intelligence Magazine a server ITbiz.cz. Dnes pracuje jako redaktor časopisu Forbes.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).