Hlavní navigace

Mobilní set-top box Maxxo T2: Jak elegantně vyřešit příjem televize na cestách

5. 11. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Neobejdete se bez svých oblíbených televizních kanálů a nechce se vám plýtvat datovým limitem? Máme pro vás zajímavou alternativu mobilních aplikací.

Ještě před deseti lety se mohlo zdát, že mobilní televize ve standardu DVB-H bude standardním doplňkem televizního vysílání. Nakonec ale celý projekt usnul po pilotní fázi. Podobným neúspěchem skončily mobilní telefony s instalovaným DVB-T tunerem, které sice fungovaly, ale kvůli zbytečně velkému datovému toku ve srovnání s malinkým displejem vyčerpávaly zcela neadekvátně baterii telefonu.

Od té doby mobilní technologie samozřejmě postoupily a ocitli jsme se ve věku mobilních aplikací. Ty od různých IPTV a OTT operátorů ale opět trpí jednou zřejmou nevýhodu, tedy neustávající spotřebou dat, což v případě FUP omezení pochopitelně snižuje čas, který může divák sledováním vybraných programů strávit.

DVB-T2 v mobilu pořád a zdarma

Opusťme tedy krátký historický exkurz a vrhněme se bez dalších okolků na dnes představovanou novinku, kterou je mobilní set-top box Maxxo T2 HEVCH.265 Mobile HD TV. Základním předpokladem pro jeho využívání je kromě jeho koupě také instalace potřebné mobilní aplikace, ať už pro Android, nebo Windows telefony.

Titulní obrazovka aplikace Pad TV HD.

Po instalaci příslušné aplikace stačí zasunout do microUSB konektoru dodaný tuner, v případě potřeby ho doplnit o větší nebo menší anténku, která je taktéž součástí balení, a začít s laděním programů. Zde je možná místo na první připomínku, zařízení totiž evidentně nepočítá s konektorem pro USB-C, které se postupně rozšiřuje.

Citlivý tuner, řazení přes oblíbené

Tím by mohl výčet zásadních negativ skončit, protože samotné ovládání aplikace i samotného přístroje rozhodně není složité, naopak bych jej bez rozpaků označil za intuitivní. Ještě jednu věc ale musím hned na úvod zmínit, a sice že přístroj zatím neprošel certifikací u Českých Radiokomunikací a nemůže tak využívat označení DVB-T2 ověřeno

Mobilní tuner s mobilní anténkou.

Vzhledem k tomu, že jde ale na českém trhu o zatím unikátní výrobek, asi tato absence nebude zásadně na škodu. Z mého pohledu žádná větší chyba při zpracovávání tuzemského DVB-T2 signálu nenastala. Na území Prahy 5 mi přístroj bez problému naladil přes sedm desítek televizních a rozhlasových stanic, pochopitelně jak v DVB-T, tak v nastupujícím formátu DVB-T2.

Nutno ale zmínit, že pro příjem DVB-T2 a HD kanálů je potřeba minimálně Android 5.1, jinak přístroj naladí pouze DVB-T vysílání. Kanály řadí podle jejich postupného nalezení a s jejich seznamem nejde manipulovat, uživatel si je ale může seřadit sám pomocí označení za oblíbené, resp. Favorite.

Vlastní řazení kanálů nabízí záložka Favorite.

Přehrávání pouze s tunerem

Kromě jednoduše zpracovaného ladění programů a jejich listování toho samotná aplikace vlastně až tolik nenabízí. Ostatně, proč také. Výjimkou je možnost nahrávání vybraných pořadů. Ty se automaticky ukládají do interní paměti připojeného telefonu, což bohužel nejde změnit v případě dodatečné paměťové karty. 

Uložené nahrávky.

Nahrávky využívají formátu TS a po připojení mobilního telefonu je možné si je přehrát nebo uložit i ve stolním počítači nebo notebooku. Pokud si ale budete chtít uložené nahrávky přehrát na cestách ve vašem mobilním telefonu, musíte si s sebou vzít i mobilní tuner, bez něho bohužel nebude jejich přehrávání fungovat.

Redukce i na klasickou anténu

V elegantně drobné krabičce najde uživatel kromě samotného tuneru dvě antény, jednu kapesní a druhou řekněme stolní s dvoumetrovým kabelem. Stolní anténa má přibalené dva nástavce, jeden přísavný na přichycení ke stolu nebo sklu, druhý k nandávání na samotný tuner.

Kompletní balení Maxxo T2 HEVC/H.265 Mobile HD TV.

Posledním přibaleným kouskem je pak redukce, kterou je možné z jedné strany připojit k mobilnímu tuneru a do druhé strany zastrčit klasický anténní koaxiální výstup. Tím sice pochopitelně odpadá možnost mobilního příjmu (pokud nechcete běhat s pokojovou anténou na zádech), na druhou stranu toto řešení ještě zdůrazní citlivost miniaturního tuneru.

Nadšení lovci signálu odolat nemohou

Přístroj je evidentně určen technickým nadšencům, kteří na podobné hračičky trpí. Popravdě řečeno, když jsem v jedné zahraniční destinaci na letišti začal k telefonu připojovat anténku, koukalo na mě zbylé osazenstvo kuřárny trochu divně. Navíc jsem ani nic nenaladil. 

UX DAy - tip 2

Uvnitř budov občas signál maličko zlobí…

Ale každému, kdo si pobavených pohledů okolí nevšímá, poskytne mobilní set-top box hodiny a hodiny hodnotné zábavy, nemluvě pochopitelně o ušetřených penězích za mobilní data. 

Přístroj se prodává za necelých devět set korun, což sice není úplně za hubičku, na druhou stranu „za tu srandu“ to určitě stojí. A osobně věřím, že mezi čtenáři DigiZone je mnoho nadšenců, kteří jsou schopni s podobnou hračičkou ty hodiny a hodiny strávit. Neváhejte, přátelé!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od roku 2016 do února 2019 vedl DigiZone.cz. Do redakce přišel z týdeníku Marketing & Media. V minulosti působil jako marketingový manažer Českého rozhlasu, redaktor týdeníku Strategie nebo reportér pořadu Občanské judo.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).