Hlavní navigace

Názor k článku Mobilní sítě jsou při pohromách nespolehlivé – přesto na ně samospráva spoléhá… od Martin Kalenda - Stát jednoznačně zaspal, GSM leda pro volání lidi-122...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 8. 2010 16:40

    Martin Kalenda (neregistrovaný)
    Stát jednoznačně zaspal, GSM leda pro volání lidi-122 ne při živelných pohromách tam potřebujete kohokoliv kdo předá echo dál:

    - je třeba jasně povolit CTCSS na CB, a povolit 10W na stabilu + 240k.

    - zvážit možnost změkčení limitů na sdílených kmitočtech

    V dnešní době kdy jsou slušně fungující antény na CB základnové s délkou okolo 1m (sirio thunder27/huricane27) a autoantény (triflex, micro 30, celluar 30 s délkou max 35cm) bych CB považoval jako doplněk každého trošku jen ohroženějšího stavení. O tom jaký je to doplněk do auta už tuplem nehovořím.

    Při povolení limitů 25W a přidělení dalšíc pár kmitočtů by např VHF mohlo vytvořit základ zajímave celonárodní sítě. APRS a podobné projekty je třeba podporovat.

    Jako největší problém vnímám lidi, jejich neochotu v případě potřeby pomoci. Kdyby byla povolena CTCSS provolba tak 9CH a odpovidající subton zajistí ochranu před atmosférickým rušením, cena stanic zanedbatelná (vůči ceně domu nebo MT) morální životnost vysoká, dosah při základnové anténě klidně 50km.

    SDH by měli hromadně nakupovat nějaké čínské wouxungy/pusingy v IPX7 provedení za cenu cca 2k je to vyjde rozhodně levněji než motorola nedejbože v digitálu. Drtvá většina pokryje katastr uzemí s jedním převaděčem a síť může být celoměstská nejen pro SDH.

    zlatý časy HAM rádia jsou bohužel nenávratně pryč.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).