Hlavní navigace

Moc a sláva Wiki

31. 10. 2007
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Podle Alexa.com je Wikipedia osmým nejnavštěvovanějším serverem na světě. Na internetových stránkách firem či institucí mizí odkazy typu FAQ či návod a naopak se objevují odkazy na tuto otevřenou encyklopedii. Snad teprve podruhé v dějinách lidstva se stala z encyklopedismu móda a my máme to štěstí u toho být.
Michal Černý - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Na první pohled je Wikipedia skvělý projekt, téměř až generátor obecného blaha a šiřitel vzdělanosti, podobně jako jezuité v době pobělohorské. Číst encyklopedii, doplňovat do ní hesla a do jisté míry soutěžit s ostatními národy o punc toho nejvzdělanějšího a nejkulturnějšího (tedy toho, kdo zvládne nejvíce hesel), není rozhodně krok špatným směrem.

Bohužel na rozdíl od jezuitů chybí wikipedistům bezvýhradná poslušnost komukoli. Proč je to škoda? Wikipedia je poměrně často plná lidí, kteří nepíší pro obecné blaho, ale z jiných důvodů: třeba pro zájem nějaké lobby – potřebuji zlepšit svůj obraz na veřejnosti, tak si připíšu pár řádků, udělat reklamu, vložit odkaz, popřípadě poškodit „ty druhé“(vizte prazvláštní článek o Antonínu Koniášovi a Václavu Klausovi) atd. Druhá skupina je možná ještě nebezpečnější, neboť ji tvoří pseudovědci či pseudointelek­tuálové. Články obsahují sice celou řadu informací (v dobré míře vložených), ale vzhledem k tomu, že jejich autoři problematice vůbec nerozumí, výsledná kompozice je buď zcela nesmyslná, velmi zavádějící (příkladem takové objektivity budiž příspěvek o našem panu prezidentovi) nebo nepřesná.

Jistě existují i ti, kteří nezištně (či z lásky k oboru) na Wikipedii vloží nějaký hodnotný článek (a věřím, že je jich většina). Obzvláště sekce matematická je ukázkou toho, jak by se měla encyklopedie psát. Tito autoři jsou často (ne vždy!) bohužel utlačováni editory. Jedná se o kastu zcela zvláštní, neboť právě oni mohou téměř cokoli – mazat, odebírat, přetvářet, koordinovat – ano, je to tak, oni rozhodují, co je pravda a co ne. Stát se editorem znamená stát se Wiki-aristokratem (všimněme si, že cokoliv, čemu dáme onu magickou předponu, stane se něčím zcela novým a přitažlivým) či agentem a la Mr. Smith z Matrixu.

Wikipedia je nejcitovanějším zdrojem současnosti a jak hlásá nadpis jednoho článku na iDnes.cz: Nejsi-li ve Wikipedii, jako bys nebyl. Článek i dále pokračuje v zajímavých úvahách: Dnes se však zdá, že snem lidí bažících po slávě a úspěchu není ani tak New York, jako vlastní stránka se životopisem na internetové encyklopedii Wikipedie. ‚Oceňuji, že jsem považován za důležitou osobu. Je to docela vzrušující,‘ píše Stev Knight.

BRAND24

Wikipedia svým obsahem začíná determinovat všeobecné vnímání důležitosti či samotné existence určitých skutečností, což je sice přirozené, na druhou stranu z dob Diderota víme, že ne zrovna šťastné. Má tento projekt šanci na přežití, podíváme-li se kriticky na souboje editorů, lobby či nenávistné komentáře? Jednoznačně ano, protože moc a sláva, pro kterou Wikipedii tvoří její autoři, je něčím, co se nepřejí, a čím více informací na ní bude (a čím déle), tím více nás čtenářů po ní sáhne, neboť se bude jednat (a už jedná) o jeden z nejpřístupnějších zdrojů.

A na závěr ještě jeden citát z iDnes: Počet jednotlivců s vlastním profilem ve Wikipedii rychle stoupá. Koncem září v ní mělo životopis 224 785 žijících lidí, počátkem letošního roku 177 512. Ještě svůj profil nemáte? Pokud jde o mě, budu jen rád, pokud mi nějaký vytvoříte a já na oplátku vytvořím váš. To je dobrý obchod, nemyslíte? Snad jen dokud se do toho nevloží editoři. Pokud vloží, tak můžeme zkusit Wikipedii finančně podpořit, což ale asi nepomůže. V některých otázkách zůstává Wiki pevná – bohudík.


Poznámka redakce: reakci na tuto glosu najdete např. na blogu Jana Kulveita.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je student PřF MU, publicista. Zajímá se o dění na Internetu, filosofii a fotografii.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).