Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Model autostopu konečně překonán od Ales Koval - Dobry den, mam jen par postrehu. Tento vami predkladany...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 7. 9. 2000 10:09

    Ales Koval (neregistrovaný)
    Dobry den,
    mam jen par postrehu. Tento vami predkladany model predpoklada, ze uzivatel o sobe poskytne data a to dokonce data velmi osobni. A takovato data jsou velmi cenna napriklad pro marketingova a reklamni oddeleni. Vzdyt komu by se nelibilo mit vas presny profil toho co pozadujete a pak vam presne toto nabidnout. Pokud by toto melo fungovat v realnem internetu pak musi byt bud zajistena naprosta anonymita nebo uzivatel musi mit od spolecnosti provozujici tento system dokonalou zaruku toho, ze data nijak nezneuzije. Tou zarukou nemyslim jen nejake prohlaseni na strankach poskytovatele systemu, ale pravni smlouvu ktera by se uzavirala mezi obema ucastniky.
    Server www.rande.cz implementuje tento model na hledani partnera nebo pratel. Pokud, ale ma spolehlive a efektivne fungovat musite o sobe poskytnout opravdu hodne informaci a to same ostatni uzivatele. Podle letme prohlidky nekolika uzivatelu je jasne, ze moc lidem se tyto data poskytovat nechce. Vzdyt zaruka za zneuziti neni skoro zadna a dokazovat, ze data unikly z tohoto systemu je skoro nemozne. Bylo by zajimave kolik procent uzivatelu rande.cz, skutecne vyplnilo napr. polovinu a vice pozadovanych dat. Pak je jeste otazka na kolik jsou tyto data pravdiva.
    At uz anonymita nebo pravni zaruky resi tento problem, dalsi vyvstava pri zajisteni bezpecnosti komunikace a systemu v kterych jsou tyto data ulozeny. Technicky to resitelne je, ale porad tu zustava jiste riziko lidske chyby. Napr. nedavny unik databaze XChatu nebo home.sk ci uniky cisel kreditnich karet. Jenze informace ktere poskytnete o sobe do takoveho systemu jsou cenejsi nez nejake heslo ci cislo kreditni karty. Heslo muzete zmenit, kartu udelat novou. Sice jsou to neprijemnosti, ale naprava je pomerne snadna. Ale zkuste zmenit svuj profil, sve potreby, svou osobnost...
  • 7. 9. 2000 12:00

    Jiří Donát (neregistrovaný)
    Systém by samozřejmě vyžadoval pouze ta data, která by potřeboval ke své činnosti. Pokud jsem tedy odborníkem v některé oblasti, již nyní se pravděpodobně zúčastňuji diskusních skupin a mám i své veřejné webové stránky. Obojí činím zcela vědomě a zcela dobrovolně. Již dnes tedy existuje podobný systém, který popisujeme (newsgroups a www), jen je podstatně méně sofistikovaný. Podobnost najdeme i v tom, že i dnešní systém není vlastněn jedinou firmou.

    Tento i následující příspěvek ukazuje jeden hlubší problém. Člověk je v podstatě společenským tvorem, a k tomu, aby se mohl plně uplatnit, potřebuje komunikaci s ostatními. Vždy existují lidé, kteří této komunikace mohou zneužít. To není nic nového, co by se objevilo až s příchodem internetu. Naštěstí existují v přírodě obecné regulační mechanismy: naprostá většina lidí je slušných. Samozřejmě mě může začít kdykoliv někdo sledovat, ale naštěstí jsem člověkem dost nezajímavým. Naopak: čím otevřenější život vedu, tím více jsem chráněn.
  • 7. 9. 2000 12:20

    Martin Felix (neregistrovaný)
    Takhle to přesně také vidím.
    Čím více dat o sobě poskytuji (a na co nejvíce místech), tím jsou méně zajímavá. Při současné úrovni špionáže jakéhokoliv druhu opravdu není problém získat jakékoliv informace, ale vybrat s toho obrovského množství informací ty, které jsou nějakým způsobem důležité.
  • 7. 9. 2000 12:41

    MK (neregistrovaný)
    Jenze ani newsgrous ani www po vas nechteji informace o Vasem profilu (osobnostnim, odbornem atp.) ... To je ten hlavni rozdil :-)
  • 7. 9. 2000 14:17

    Rene Kolb (neregistrovaný)
    S tou predposledni vetou nelze nez souhlasit. S tou posledni vsak IMHO nikoliv. Jedno krasne (a v teto zemi VICE nez vystizne) heslo pravi:
    To, ze jsem paranoidni jeste neznamena, ze po me nejdou. (diky dejwe)
    Zijeme v zemi se _zajimavou_ minulosti, tudiz se zrejme neni cemu divit. Kdyz jsem se Siti zacinal, take jsem bezmyslenkovite vyplnoval formulare :) postupem casu jsem vsechna tato data mazal, kde to jen slo.

    S tou posledni vetou opravdu souhlasit nemohu (a davam tim za pravdu Alesovi :))
  • 7. 9. 2000 16:47

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Narozdil od ostatnich, kteri vas za posledni vetu spise kritizovali, muj nazor je podobny. Skutecne je pravda, ze informace, ktere sam o sobe nahlas a vsude vykladate proti vam obvykle nejsou zneuzity. Jednak nejste vydiratelny tim, ze budou nekomu sdeleny (to uz jste zvladnul sam), jednak lide daleko pravdepodobneji nezneuziji informaci, kterou jim o sobe sdelite vy sam, nez v pripade ze se tutez informaci dozvi nekde jinde - lide maji obvykle, zda se vetsi zabrany ublizit cloveku, ktery jim to zcela nepokryte umoznuje (nejsem psycholog, nevim proc to je, ale mam to vypozorovane). Nicmene, sva tabu ma kazdy a tak se bavime jen o mire se kterou jsou lide ochotni nahlizeni do toho, o cem si sami mysli, ze je to jejich soukromi, tolerovat. Tyto hranice jsou individualni a v typickem pripade jsou jinde nez naznacuje vase posledni veta. Tato realna bariera bude skutecne zavedeni podobnych systemu po nejaky cas branit. Nakonec ale, stejne jako ve vsech ostatnich pripadech zvitezi lidska pohodlnost (abych nerekl lenost) a tato technika bude prijata. Nemluve o tom, ze naprosta vetsina lidi si ve skutecnosti ohrozeni soukromi neuvedomi (a to i kdyby to bylo napsano velkym blikajicim cervenym pismem pres celou uvodni stranku) a protestovat bude spise mensina.
  • 7. 9. 2000 17:18

    Libor Novacek (neregistrovaný)
    Je potreba rozlisovat data a informace. Data jeste neznamenaji informace. Kdyz se nekdo podiva do obchodniho rejstriku, zjisti datum narozeni i bydliste hodne moc lidi (jiste i z teto diskuse). No a co? Kazdy clovek, ktery chodi po teto planete, zanechava daleko vice zneuzitelnych informaci v realnem svete, nez na Internetu. Na Internetu z nakupniho chovani nikdo nevidi s kym spite a podvadite manzelku, ze se nechutne dloubete v nose, chodite odrbany nebo naopak mate nejnovejsi Porsche a jezdite s nim kazdy vecer Perlovkou rozhazovat penize, ktere jste zdedil od tety. Staci zajit za nejblizsim trafinkantem nebo za domovnici drbnou a vite okamzite (za krabicku cigaret, za 500,-...) tolik citlivych veci, ktere se do Internetu nikdy nedostanou. To, ze budu surfovat na strankach pro homosexualy nemusi znamenat, ze jsem homosexual, ale treba ze pisi clanek o takovych strankach nebo si moje pubertalni sestra chtela prohlednou z meho browseru pekne muzske. Takze data, kde jsem surfoval stejne o nicem nevypovidaji a vytezit z nich relevantni informaci neni tak jednoduche.
  • 7. 9. 2000 17:55

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Hranice mezi "data" a "informace" je velice nejista. Intuitivne bych rekl, ze pokud je vubec nejaky rozdil, pak informace jsou zpracovana data. Tady ovsem nastupuje problem, ze zpracovana, to uz znamena "pro neco zpracovana" a tak tendyz udaj bude z jednoho pohledu jeste "dato" z jineho ale uz cenna informace.

    Jinak ale souhlasim, ze clovek o sobe jiz existenci zverejnuje velke mnozstvi informaci - takze bych si dovolil pochybovat o pravdivosti Michalova tvrzeni v jine casti teto diskuse - ze zverejnuje jen to, co se rozhodl zverejnit. Nejsem si jist, jestli se tohoto stavu da alespon vzdalene dosahnout po dlouholetem psychickem treninku ...

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).