Hlavní navigace

Názor k článku Mojmír Hampl (ČNB): Náš postoj ke kryptoměnám? Nepomáhat, nechránit, neškodit, nevodit za ruku od Nemo - Skvělý rozhovor. Myslím, že Hampl přesně popsal to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 12. 2017 11:41

    Nemo (neregistrovaný)

    Skvělý rozhovor. Myslím, že Hampl přesně popsal to, co spousta lidí kolem bitcoinu nechce slyšet. Je to prostě komodita, která nikdy nemůže převzít roli měny již jen z prostého důvodu deflačního charakteru zabudovaného do systému. Pokud někdo přijde s modelem, jak se vypořádat s rovnicí směny (Fisherova transakční rovnice), tak to má šanci na úspěch. Toto ovšem nikoliv.
    Vtipností třeba je, že v okamžiku krize peníze "zamrznou", rychlost oběhu peněz se dramaticky sníží a pro zachování stejné cenové hladiny a produkce musíte do ekonomiky nasypat hromadu peněz. Druhou vtipností je, jak tyto peníze "neutralizovat" v okamžiku, kdy se to zase rozjede. Ale je vidět, že si na to část populace odpověď našla, nejlépe je nasypat do něčeho nesmyslného a dostatečně obskurního, jako je bitcoin. :-) Musím říci, že už daleko smysluplnější mi přijde i "hledání zelených mužíků" nebo hledání gravitačních vln a neutronových hvězd na BOINC než pálení reálné energie v počítání bitcoinových hashí. :-)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).