Hlavní navigace

Mozilla Firefox 3 klepe na dveře

15. 4. 2008
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Vývoj webového prohlížeče Mozilla Firefox 3 se jistojistě chýlí ke konci. Všechny nové funkce jsou hotovy a vývojáři už finišují. Finální verze by na sebe neměla nechat dlouho čekat, ale již nyní se můžeme podívat na to, co je pro uživatele druhého nejrozšířenějšího prohlížeče současnosti připraveno.

Novinek je opravdu hodně, což také vysvětluje téměř roční zpoždění vydání oproti prapůvodnímu plánu. Tvůrci sami přiznávají, že změn bylo tolik, že bylo lepší novou major verzi odložit. Navíc dlouho nebyli spokojeni s výsledky své práce, což se třeba projevilo na navyšujícím se počtem (ne)plánovaných alfaverzí a betaverzí. Tentokrát totiž přišly na řady jak změny v uživatelském rozhraní a doplňujících funkcích, tak změny v jádře.

ACID2 ano, ACID3 zatím ne

Firefox 3 implementuje Gecko 1.9, díky čemuž projde například mediálně tolik populárním testem ACID2. Nový ACID3 však nesplní. Pátá betaverze, kterou jsem testoval, dosáhla skóre 71/100 (v tomto článku se ale budu věnovat hlavně přínosu pro koncové uživatele).

Firefox 3 - ACID2 Firefox 3 - ACID3

Teď je před vývojáři a testery ještě RC fáze. Během ní už nebudou přidávány nové funkce, ovšem bude se ladit a opravovat. Každopádně John Lilly, šéf společnosti Mozilla Corporation, která Firefox vyvíjí, opakovaně ujistil, že vše směřuje k tomu, aby finální Firefox 3 vyšel nejpozději v červnu tohoto roku. Co tedy můžete od Firefoxu 3 očekávat?

Propojení prohlížeče a webů Mozilly

Firefox nám opět přibral. Instalační balíček (páté betaverze) pro Windows má 7,04 MB oproti 5,57 MB instalačního balíčku nejaktuálnější verze z druhé generace. Přitom součástí instalace již není rozšíření DOM Inspektor (pro řadové uživatele bylo ostatně vždy naprosto zbytečné) a odstraněny byly také soubory nápovědy. Uživatelská podpora bude dostupná přes stránky Mozilla Support, kde uživatelé vedle základní nápovědy naleznou také různé zajímavé tipy a konkrétní návody, diskuzní fórum nebo chat. Právě stránky Mozilla Support se otevřou, pokud uživatel přes menu Firefoxu bude žádat nápovědu nebo zmáčkne klávesu F1 léta spjatou právě s poskytnutím nápovědy.

To však není jediný případ, kdy se Firefox 3 více propojí s webovými stránkami Mozilly. Tím druhým, a domnívám se, že zásadnějším, je napojení na portál Mozilla Add-ons (nedávno opět inovovaný) přes nového Správce doplňků. Ten ve Firefoxu 2 obsahuje pouhý odkaz na Mozilla Add-ons. Správce doplňků ve Firefoxu 3 bude disponovat zbrusu novou kartou, kde budou uživatelům doporučována všeobecně oblíbená rozšíření, která bude možné jednoduše instalovat, aniž by bylo nutné navštívit webové stránky portálu Mozilla Add-ons.

Firefox 3 - Správce doplňků

Stejně tak bude možné hledat doplňky podle jejich funkce. Například uživatel zadá vyhledávací dotaz blokování reklamy a Správce doplňků mu z Mozilla Add-ons nabídne adekvátní rozšíření. Bohužel v testované betaverzi nefunguje hledání v češtině, ale v angličtině je celkem použitelné a celkově se toto propojení s Mozilla Add-ons jeví jako dobrý nápad. Široké možnosti přizpůsobení Firefoxu to dvakrát podtrhne.

Konečně použitelná správa plug-inů

Když už jsem změny ve Správci doplňků nakousl, určitě nelze zapomenout na novou kartu pro správu zásuvných modulů, jako jsou třeba plug-iny typu Flash Player. Jejich uživatelsky přijatelná správa už byla potřeba jako sůl. Teď konečně mohou uživatelé pohodlně zakázat libovolný plug-in. Je to důležité i z hlediska bezpečnosti, protože čas od času třeba nějaký multimediální přehrávač obsahuje chybu, která pak ohrožuje i uživatele webového prohlížeče, do kterého (často bez explicitního dotazu) daný přehrávač umístil svůj plug-in, abyste třeba video mohli a prohlížet přímo v okně WWW prohlížeče. Zatím ale bohužel chybí možnost snadné aktualizace plug-inů jedním kliknutím, jako je tomu u rozšíření.

I nadále se bude Správce doplňků samozřejmě starat o instalovaná rozšíření a motivy vzhledu neboli skiny.

Pro každý systém jiný motiv vzhledu

Firefox 3 přichází s relativně velkým faceliftem. Troufám si tvrdit, že s největším od vydání první ostré verze. Přináší totiž nové výchozí motivy vzhledu. A proč to množné číslo? Tvůrci Firefoxu nechtějí, aby Firefox designově optimalizovaný pro jeden operační systém působil jako pěst na oko v systému druhém (vezměte si třeba jak vypadají Windows Live programy ve stylu Windows Vista pod Windows XP). Aby tedy Firefox do prostředí správně zapadal, výchozí motiv vzhledu se pružně přizpůsobí použitému systému. Firefox bude vypadat jinak pod Windows, pod Linuxem i pod Mac OS X. Uživatelé Windows navíc mají odlišené ještě jednotlivé verze. Na obrázku níže vidíte rozdíl mezi Firefoxem 3 pod Windows Vista a pod Windows XP (při použití nativního grafického téma zmíněných systémů).

Firefox 3 - XP vs. Vista

Samozřejmě díky možnosti doinstalovat nová témata vzhledu budete moci použít skin pro jiný operační systém nebo i (pravděpodobně) Firefox alespoň designově vrátit do časů předešlých verzí.

Drobné úpravy nástrojového panelu

Se změnou vzhledu souvisí i nová koncepce tlačítek Zpět a Vpřed, která se nově částečně spojují. Doposud šlo o dvě zcela oddělená tlačítka a u každého jste si mohli otevřít menu s posledními stránkami z historie navštívených stránek. Tlačítka sice zůstávají i ve Firefoxu 3 dvě, ovšem zmíněná nabídka je jenom jedna a obsahuje stránky nacházející se v historii před i po aktuálně prohlížené stránce. Při prvním kontaktu to působí trochu nezvykle, ale pokud mohu mluvit za sebe, tak jsem si na tuto změnu rychle zvykl a toto řešení mi přijde o něco praktičtější. Ke spojení tlačítka Zastavit a Aktualizovat, po čemž někteří uživatelé volají, bohužel nedošlo, takže kdo v tomto ohledu vyznává cestu Opery nebo Safari, bude muset opět sáhnout po rozšíření.

Záložky a historie ve zbrusu novém

Přestaňme ale pitvat méně podstatné detaily uživatelského rozhraní resp. panelu nástrojů, a pojďme se podívat na ty větší inovace. Jednou z těch opravdu největších je nasazení tzv. Places, tj. úplně nové zpracování záložek a historie navštívených stránek. I zde se projevuje propojení s Mozilla Add-ons, protože přímo z menu Záložky můžete otevřít stránku s rozšířeními, které se týkají práce se záložkami.

Podstatně zajímavější jsou ale tzv. Chytré záložky. V tomto menu jsou přístupné nejčastěji navštěvované stránky nebo naposledy přidané záložky, ať už jste je uložili kamkoliv (do panelu záložek, do nabídky záložek nebo do některé z podsložek).

Firefox 3 - Chytré záložky

Přidání aktuálně prohlížené stránky mezi záložky je také podstatně rychlejší a pohodlnější. Jedním z vylepšení řádku s adresou je totiž také tlačítko se symbolem hvězdičky po pravé straně hned vedle symbolu oznamujícího případnou dostupnost RSS kanálu. Jedním kliknutím přidáte stránku mezi nesetříděné záložky a pak je snadno dostupná přes Chytré záložky, kde ji naleznete mezi naposledy přidanými bookmarky. To se hodí pro případ, že si stránku chcete uložit k prohlédnutí na později. Pokud ji hodláte mezi záložky přidat natrvalo, stačí na zmíněný symbol místo jednoho kliknutí poklepat a zobrazí se plovoucí okno, kde si můžete nastavit, kam se má záložka uložit.

Firefox 3 - Rychlé záložky

Novinkou je přidělování štítků. Záložky tedy můžete nejenom třídit do složek, ale také opatřovat štítky, a to napříč složkami. Naposledy použité štítky vidíte rovněž mezi Chytrými záložkami. Samozřejmě zůstávají Živé záložky (Aktuální záložky) částečně suplující klasickou RSS čtečku, která i ve Firefoxu 3 stále chybí.

Kdo hledá, najde. A nepotřebuje ani vyhledávač

Správce záložek v jeho původní podobě už ve Firefoxu 3 nenaleznete. Jeho funkci převzala tzv. Knihovna stránek, kde je k dispozici i historie navštívených stránek. Historie i záložky jsou však stále přehledně odděleny, takže žádný „nepoživatelný guláš“ naštěstí nehrozí.

Data z Knihovny stránek lze jednoduše exportovat a importovat (a tedy třeba přenášet mezi více počítači) nebo díky automatické záloze obnovit do dřívější podoby.

Firefox 3 - Knihovna stránek

Klíčovou vlastností Knihovny stránek je dynamické prohledávání jak záložek, tak historie. Výsledky hledání se začínají formovat už během psaní prvních znaků vašeho dotazu, a to relativně plynule. Bohužel jsem měl možnost tuto funkci zkoušet asi jen po týdenním provozu. Otázkou je, jestli podobně plynule bude dynamicky poskytovat výsledky třeba i po půl roce, kdy si nebudete mazat historii navštívených stránek. Tvůrci Firefoxu tvrdí, že právě i proto změnili technologické pozadí ukládání historie, takže pravidelně nepročišťovaná historie navštívených stránek by pro Firefox již neměla být žádným závažím kolem krku.

Tvůrci Firefoxu dokonce přišli se zajímavou myšlenkou, že nové funkce prohlížeče je připraví o část peněz získaných za hledání realizovaných přes notoricky známé políčko v pravém horním rohu prohlížeče. Uživatelé si prý informace, které už někdy dříve vyhledávali, pohodlněji najdou v historii prohlížeče než ve výsledcích hledání vyhledávače.

S tím souvisí také nové našeptávání v řádku s adresou. Během zadávání URL vám již nebudou nabízeny jen URL začínající na aktuálně zadávaný řetězec znaků, ale také URL obsahující daný řetězec prakticky kdekoliv. To je spíše drobné vylepšení. Osobně více oceňuji možnost do adresního řádku zadat název stránky, aniž bych si musel pamatovat URL. Jeden obrázek vydá za tisíc slov:

Firefox 3 - našeptávání

Komfortnější prohlížení: zoom a fullscreen

Milou drobností je možnost změny velikosti, resp. šířky řádku s adresou a políčka pro vyhledávání. Je to skutečně maličkost, ale potěší. Takových detailů, které potěší, je ve Firefoxu 3 ostatně více.

Jedním z nich je celoobrazovkový režim. Ve Firefoxu 2 stisknutím F11 se okno roztáhne přes celou obrazovku, ale pořád zůstává vidět nástrojová lišta. Sice minimalistická, ale je tam. Ve Firefoxu 3 můžete nastavit její automatické skrývání. Zobrazí se až v okamžiku, kdy kurzorem zajedete k hornímu okraji. Funguje to tedy obdobně jako automatické skrývání a zobrazování hlavního panelu ve Windows.

Firefox 3 - fullscreen

Dalším prvkem, který by měl zajistit komfortnější prohlížení webových stránek, je podpora plného zoomu. Firefox 2 umí zvětšovat (či zmenšovat) pouze text. Obrázky zoomovat neumí, což často znamená totální rozhození layoutu. Navíc u stránek optimalizovaných pro nižší rozlišení na moderních LCD monitorech stále máte jenom „úzkou nudli“. S větším textem, ale stále „nudli“. Firefox 3 umí zoomovat celé stránky včetně layoutu, obrázků a samozřejmě textu. Pokud ale patříte mezi ty, kterým vyhovovalo prosté zoomování textu, nemusíte truchlit. Jednoduchou změnou nastavení v nabídce Zobrazit se opět vrátíte k zvětšování textu a ponechání obrázků a layoutu v původní velikosti.

Bezpečnější a pohodlnější stahování

Hovořit o bezpečnosti u alternativních prohlížečů už bývá trochu otřepané. Ono to často s tou bezpečností není vždy tak jednoznačné, jak se před pár lety ještě často suverénně tvrdívalo. Právě proto jsem si nechal zmínky o novinkách na poli bezpečnosti raději až na samý závěr článku. Autoři Firefoxu ovšem bezpečnost mají ve svých plánech podstatně výše. Zřejmě i proto Firefox 3 přidává k antiphishingovému filtru také nový antimalwarový filtr, resp. filtr stránek, které jsou známé jako původce, resp. šiřitel malwarových infekci. Pokud se uživatel pokusí na takové stránky dostat, je jejich načítání přerušeno a Firefox se dotáže, zda si skutečně uživatel přeje stánku vedenou jako problémovou navštívit.

Domnívám se, že než spoléhat se na řadu takových filtrů je lepší trochu uvažovat, než někam zadám své přístupové údaje k elektronickému bankovnictví nebo než si do počítače cokoliv stáhnu. Faktem každopádně je, že Firefox už delší čas míří i k mainstreamovým uživatelům (a nikoliv jen k relativně úzké skupince technicky zdatnějších uživatelů jako ve svých začátcích), pro které takové přemýšlení není bohužel vždy samozřejmé, takže antiphishingové a antimalwarové filtry mají své místo.

S bezpečností souvisí také vylepšený Správce stahování, který je schopný komunikace s většinou moderních antivirových programů. Stahovaný soubor jim předá ke kontrole, aniž by v počítači musel běžet rezidentní antivirový štít a ukrajoval ze systémových prostředků. Když už přišlo slovo na Správce stahování, velkou novinkou je konečně podpora přerušování a navazování stahování souborů, čili naprosto elementární funkce, která ve Firefoxu doposud trestuhodně chyběla. Ještě ale chybí třeba podpora omezení maximální rychlosti pro stahování dat. Možná se dočkáme v příští verzi.

Firefox 3 - Správce stahování

Novinek je více, ale jsou i negativa

O novinkách ve Firefoxu 3 bych mohl napsat několik dalších odstavců, aniž bych vařil z vody. Je jich skutečně hodně, až mě to samotného mile překvapilo. V minulosti jsem tvůrce Firefoxu často kritizoval, že třeba ve srovnání s autory Opery nebo Maxthonu nepřidávají funkce použitelné pro koncového uživatele s takovou pružností. Domnívám se ale, že čekání na Firefox 3 se vyplatilo.

Tipy C

Pouze k jedné věci mám osobní výhradu. Tvůrci Firefoxu „odkoukali” od Microsoftu a jeho Internet Exploreru žlutý informační proužek vysouvající se pod panelem nástrojů (resp. lištou se záložkami) při řadě příležitostí. Je to sice vydáváno za klad – ubyly hlášky, které je třeba pro pokračování odklepnout – ale nemůžu si pomoci, osobně cítím k takovému způsobu zobrazování dotazů a zpráv averzi. To je samozřejmě jen můj osobní postoj, třeba se to vám naopak zdá jako krok správným směrem.

Celkově však mohu říci, že Firefox 3 se ubírá dobrým směrem. Přináší řadu užitečných novinek a jejich zabudování z hlediska pohodlí, intuitivnosti a komfortu vůbec nebolelo.

Přejdete na Firefox 3?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).