Hlavní navigace

Mrtvolky webů SIPVZ

19. 3. 2003
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Ministerstvo školství provozuje několik projektů na webu, za jeden zaplatilo dokonce 1,2 milionu korun. Jen za redakční systém pro jeden z těchto webů platilo půl milionu. Účet za tři měsíce webhostingu pak činil 30.000 korun. Každý web hostuje u jiné společnosti, žádný ale neplní svou funkci. Nové vedení MŠMT proti plýtvání na webu nezakročilo, ba co víc, obnovuje projekt e-gram.

Jak je na tom projekt Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ)? Pokud budete hledat informace na Internetu, budete mít jednoznačně dojem, že mizerně. V rámci Projektu II SIPVZ – Vzdělávací software a informační zdroje měl vzniknout kromě jiného i školský portál. Jeho příprava se ale neustále oddaluje a vzniklé vakuum se snaží mnozí povolaní či méně povolaní zaplnit. S nástupem nového vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) v loňském létě po parlamentních volbách a vytvoření nové vlády se očekávaly zásadní kroky. S odchodem zdiskreditovaných úředníků sekce SIPVZ MŠMT v čele s Ing. Fránkem se sice poněkud „pootevřela stavidla“, chybí ale systematický tok informací směrem k odborné i laické veřejnosti a pochopitelně i zpět. Vina je jednoznačně na straně nových pracovníků sekce SIPVZ i odboru MŠMT pro styk s veřejností.

Projekty MŠMT na webu
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy dosud provozovalo několik webů s tématikou SIPVZ: na původní domovské straně jednoduchého statického webu MŠMT najdeme dodnes odkaz na SIPVZ – Informační gramotnost, na cílové stránce ale uvidíme změť nedatovaných oficiálních dokumentů a tiskových zpráv, bohužel převážně v naprosto nevhodných formátech DOC a XLS. Obsah některých z nich z dob ministra Zemana a ředitele Fránka duchem odpovídá spíše padesátým či sedmdesátým létům minulého století než dnešku: příkladem budiž Pravda o Lublaňské konferenci (DOC). Nová podoba webu MŠMT byla od podzimu roku 2001 v neveřejné prototypové podobě na stránkách msmt.cpress.cz, několik týdnů na podzim roku 2001 byl tento web dokonce veřejně přístupný a probíhala zde i veřejná on-line diskuse k SIPVZ. Veřejný přístup byl ale po několika týdnech tehdejším ředitelem Projektu II Petrem Kordulem „odstřižen“ a přes řadu slibů je termín uvedení do ostrého provozu stále v nedohlednu, původní oficiální termín uvedení do provozu byl přitom 1. listopad 2001. Zakoupený redakční systém MediaFactory byl přitom uhrazen ze zdrojů Projektu II SIPVZ, podle dostupných údajů (XLS) jeho dosud uhrazená cena převýšila 1,2 milionu korun.

Na tento připravovaný web byl kromě jiného převeden i obsah kdysi oficiálního webu MŠMT k Projektu SIPVZ e-gram, který vyvinula jihlavská Oxygen Solutions a který MŠMT oficiálně využívalo ještě v létě roku 2001 před nástupem Ing. Fránka do funkce vrchního ředitele sekce SIPVZ: Vadim Petrov zde za Koordinační centrum SIPVZ přispěl naposledy v červenci 2001 a od té doby je tento web jen „mrtvolou“ a zůstává nadále sporým dokumentem o počátcích realizace SIPVZ.

Nový web Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy je v provozu po několika odkladech od 21. února 2003. Grafická úprava je bohužel poněkud amatérská a překvapuje i řada programátorských chyb. Na otázky ohledně jeho přípravy odpověděla Ing. Eva Sirůčková, vedoucí úseku IT MŠMT:

V součastné době za technickou stránku a provoz webu zodpovídá úsek IT a za obsahovou stránku odbor vnějších vztahů a komunikace. Výběr redakčního systému byl proveden za minulého vedení ministerstva bez předchozí analýzy jeho potřeb, nebyl tedy vybrán zcela správně. Dle mých informací je údaj o nákladech správný. Je to zcela absurdní částka, je ale nutné podotknout, že zde je zahrnuta implementace (což znamená veškeré převedení dat a vyladění do ostrého provozu, dále webhosting, návrh designu, atd). Implementace nikdy nebyla řádně provedena a vlastně jsme to museli nakonec udělat vlastními silami. Nákup programu byl cca v hodnotě 500.000 korun. Redakční systémy od jiných firem je možné i získat v hodnotě cca 50.000 korun. Jen pro srovnání.

Kromě zmíněného 1,2 milionu korun MŠMT zaplatilo v druhé polovině roku 2002 MŠMT ještě dalších 30.000 korun za tři měsíce webhostingu, za úprava designu a úpravy programu 60.000 korun a za instalaci na server MŠMT 30.000 korun. Tyto náklady ale již nebyly hrazeny z prostředků SIPVZ a další náklady se nepředpokládají, protože web spravují zaměstnanci MŠMT. Další otázka se týkala anonymity tvůrců a zrušeného diskusního fóra, zde je odpověď:

Web se vytváří a samozřejmě je možné všechny tyto věci zajistit. Redakční rada není skryta v anonymitě, je poradním orgánem paní ministryně. Zveřejnění jejích členů pro nás nepředstavuje žádný problém. Redakční rada bude jmenovitě uvedena i se zodpovědností za jednotlivé sekce a emailovými adresami.

Zeptal jsem se i proč není použit některý open-source redakční systém pro celý resort školství, odpověď byla překvapivá:

Z mnoha různých důvodů, mimo jiné i z neznalosti, nemá příslušnou podporu uživatelů.

Vzhledem k tomu, že instalaci PHP-Nuke zvládl i můj čtrnáctiletý syn, nemám, co bych dodal.

Další weby v resortu MŠMT
V resortu MŠMT ale existují i další weby: Ústav pro informace ve vzdělávání , který je státní příspěvkovou organizací MŠMT, provozoval portál www.skolinfo.cz, kde měla podle původních záměrů probíhat kromě jiného další diskuze k projektu Školského informačního a vzdělávacího portálu. Tento web jako by ignoroval všechny výše uvedené pokusy a podle zprávy ČTK z 21. ledna 2002 měli jeho tvůrci vůči nim spíše negativní stanovisko:

Podle zpracovatelů projektu obsah existujících webových stránek a portálů není většinou odborně garantován a mnohdy je ovlivněn i komerčními zájmy provozovatelů. Školské weby a portály jsou podle nich nepřehledné a zájemcům nabízejí i informace, které nemají se školstvím nic společného.

Z této zprávy ČTK je důležitá i další informace o připravovaném školském informačním a vzdělávacím portálu: „Do zkušebního provozu má být uveden v květnu či červnu. Od ledna 2003 se počítá s plným provozem. Na projekt je vyčleněno pro příštích pět let 70 miliónů korun, z toho 20 miliónů pro letošní rok, uvedl Petr Kordule z ministerstva školství.“ Na adrese skolinfo.cz nyní ale jen problikne text WWW.SKOLINFO.CZ – Doména vlastněna ÚIV a uživatel je přesměrován na stránky ÚIV. Poslední zprávou o skolinfo.cz je následující informace Petra Saka, tehdejšího ředitele ÚIV,:

O garantovi a provozovateli Školského informačního a vzdělávacího portálu mělo být rozhodnuto do 15. 2. 2002. Od 1. 1. 2002 měly být Ústavu pro informace ve vzdělávání hrazeny náklady spojené s přípravou portálu. Protože o dalším osudu portálu nebylo dosud rozhodnuto a ÚIV nejsou náklady hrazeny, přestává Ústav na portálu pracovat. Web Skolinfo.cz přestaneme provozovat k 15. 4. 2002.

Oficiální obsah i několik měsíců probíhající diskuse je nedostupná, web přestal být podporován v uvedeném termínu a koncem roku 2002 zmizel zcela v „propadlišti“ WWW.

SIPVZ ještě v závěru roku 2001 oficiálně prezentovaly stránky vsiz.msmt.cz/, které se týkaly především dodávky takzvaného „balíčku software“ v rámci Projektu II SIPVZ – Vzdělávací software a informační zdroje: tyto rovněž jednoduché statické stránky s grafikou o pár tříd lepší než má „mateřský“ web MŠMT ale běžely zhruba do konce roku 2002 na stroji AutoCont OnLine v rámci dalšího webu Skolahrou.info. Dnes je na této adrese jen lapidární věta Provoz této stránky byl ukončen. Obsah se pak zřejmě zčásti přesunul na další weby AutoCont OnLine, ale majitel nepředpokládá, že by o tento web ještě někdy někdo projevil zájem. MŠMT a SIPVZ má tedy za sebou nebývale mnoho webových „mrtvolek“.

Weby generálního dodavatele MŠMT
AutoCont OnLine je spolu se společností Českým Telecom generálním dodavatelem Projektu III, pro který vytvořil dva další weby: vlastní web ACOL, kde od jara 2001 podrobně informuje o stavu realizace Projektu III, a další web Indoš (zkratka z Internet do škol), který byl ohlášen již na INVEXu 2001, ale oficiálního uvedení do provozu se dočkal až 18. února 2002 se zahájením dodávek infrastruktury SIPVZ do škol. Původní statický Indoš bez jakéhokoli náznaku redakčního systému běžel nejprve na stroji lord.pes.cz webhostingové společnosti P.E.S. Consulting. Úvodní a dodnes nesplněné sliby z jeho home page byly následující: „Co vás brzy čeká – Horké novinky o projektu Internet do škol, chat, freemail, SMS brána, fulltextový vyhledávač v rámci portálu i Internetu, běžné zpravodajství a drby o známých osobnostech z oblasti hudby či filmu, zajímavé výukové programy, možnosti využití volného času, prostě spousta vzrušující zábavy, informací, diskuzí atd.“

V polovině června 2002 proběhla na serveru Indoš zásadní inovace, redakční systém a článková databáze je identická se serverem ACOL, bohužel na provedení webu Indoš je možné doslova „vyučovat“, jak se web dělat nemá. Kritizována byla a je především velikost home page (v tomto punktě byl perlou banner ACOL o velikosti 47 kB), kompatibilita jen s prohlížeči MS Internet Explorer 5 a vyššími, špatné zabezpečení a časté výpadky a připomeňme i úsměvný výpadek v důsledku nezaplacení poplatku za doménu, disfunkce žebříčků čtenosti jednotlivých článků, mechanická cenzura diskuze (neprošel například příspěvek s nevinným slovem serenáda), anonymita tvůrců, možnost přístupu ke starším článkům jen via fulltext a mnoho dalšího.

Vážným problémem je ale především obsah, který tvoří převážně doslova „vykradené“ články z monitoringu médií Newton IT. Ostudou je také například zveřejňování vlastních PR či inzertních článků z jiných médií v rubrice Napsali o nás… Autorská práva a novinářská etika redakci Indoše zřejmě nic neříkaly. Změna k lepšímu se snad dá očekávat po nedávném nástupu Daniela Dočekala na post managera odborné komunikace ACOL, který má nyní weby ACOL na starosti, mezi autory Indos.cz se objevil i další bývalý šéfredaktor nedávno zrušeného Světa Namodro Radek Hromuško.

Samostatně byl aktivní ale i druhý z vítězného konsorcia na dodávku infrastruktury v rámci Projektu III Český Telecom a.s.: od října 2001 je v provozu v rámci experimentálního projektu Web Education Project (WEP) na serveru IOL centrální web skola.iol.cz, který IOL provozoval společně s dnes již na Ministerstvo informatiky transformovaným Úřadem pro veřejné informační systémy (ÚVIS). Na SIPVZ nezávislý projekt WEP spočíval ve vytvoření centrální vzdělávací platformy na Internetu přístupné nejen zúčastněným učitelům, žákům, ale i jejich rodičům: IOL poskytl vybraným učitelům a žákům čtyř vybraných tříd ze 7. ročníků základních škol podle kriterií ÚVISu do jejich domovů 150 počítačů, které mohli v rámci projektu využívat denně, včetně bezplatného připojení do Internetu přes službu Quick.

O nutnosti změny přístupu MŠMT a sekce SIPVZ k prezentaci informací o tomto projektu se hovoří, jak jsem se již zmínil, již od personálních změn v létě a na podzim 2002 Bohužel výsledky na webu jsou zatím skutečně jen minimální. Překvapuje i oficiální oznámení Milana Hausnera, který nyní má Projekt II SIPVZ na starosti, o znovuobnovení redakční práce na serveru e-gram vyvinutém před dvěma lety Oxygen Solutions, která s MŠMT úzce spolupracovala i za Fránkovy éry například na kontroverzním projektu CERES (viz třeba CERES – žába na prameni výukového softwaru nebo Bitva o CERES).

BRAND24

Oxygen Solutions má podle aktuálních materiálů MŠMT spolupracovat na koordinaci celého Projektu II SIPVZ. Paralelní provoz a údržba dvou či více redakčních systémů je přinejmenším plýtvání, v dnešním stavu realizace SIPVZ v podstatě neodpustitelné. Zdá se, že se nové vedení sekce SIPVZ nepoučilo z řady systémových chyb svých předchůdců, téměř půl roku po nástupu nového vrchního ředitele Zdeňka Svobody, jehož pozice není určitě snadná, můžeme zatím spíše registrovat další negativní signály k veřejnosti jak pedagogické, tak odborné. Veřejnost toho o záměrech v realizaci SIPVZ v tomto roce ví jen minimálně: probleskly jen letmé útržky o znovuobnovení Koordinačního centra SIPVZ, málo se ví o aktuálních pracovnících či spolupracovnících sekce SIPVZ, nebyly uspokojivě vysvětleny problémy dosavadní realizace, nejsou známé a ani jasné záměry vedení MŠMT a ani sekce SIPVZ, zpětná vazba je stále jen obtížně vysledovatelná…


Redakčně kráceno, doplněny mezititulky – poznámka editora.

Navštívili jste někdy web SIPVZ?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislým konzultantem a publicistou. Od roku 1994. Spolupracoval s časopisy CHIP, Win, Computer a Connect!, od roku 1998. Pak publikoval převážně na serveru Svět Namodro.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).