Hlavní navigace

Názor k článku MS šmíruje data klientů na Internetu a kšeftuje s nimi od Ladislav Zajicek - GPL rika "ne aby si nekdo vybudoval na...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 4. 2001 17:39

    Ladislav Zajicek (neregistrovaný)
    GPL rika "ne aby si nekdo vybudoval na praci komunity vlastni prospech". BSD rika "tu praci co jsme do toho dali nam uz stejne nikdo nevrati, tak si s tim delej co chces - treba nam prispej, nebo taky ne". Nemohu se zbavit dojmu, ze ta prvni je soustredena okolo slova "my", "nase" a je trochu sobecka (nas zajima vic "nasi" co uz neco dali nez "ostatni"), druha ma pak motto "zcela dobrovolne" (nas zajima, jestli nam neco date - co si vezmete a co s tim udelate nas nezajima, to jsme uz tak jako tak dedikovali vsem).

    Zrejme narazite na zed toho, co si predstavujete pod pojmem "osobni prospech" v GNU/GPL. Vedle toho existuje pojem "obecny uzitek" i ve vztahu k individualnimu uzivani. Pro vas je viditelnou priotitou osobni prospech, podle nehoz vsechno posuzujete. V GNU/GPL prevazuje obecny uzitek nad osobnim prospechem, coz nevylucuje, ze vyuzivat software s GNU/GPL muze kazdy ve prospech toho, co s takovym softwarem dela (GNU/GPL mu to umoznuje), ba dokonce vyuzit takovy software pro vydelek (prijem z nudli na serveru s Linuxem a Apachem je nejprimitivnejsim prikladem). BTW - s Apachem mate pravdu, ze neni GNU/GPL (ale ani BSD).

    Uz jsem uvedl, ze nemam nic proti licenci BSD. Jeji pravidla samozrejme vedou i k moznosti vyuziti takoveho softwaru k ryze osobnimu prospechu toho, kdo do sveho uzavreneho kodu zacleni vysledky prace spolutvurcu softwaru s licenci BSD (nebo s jinou podobnou licenci). Producenti softwaru s licenci BSD mohou pozadovat licencni poplatky za samotny produkt (de facto ho prodavaji jako kterakoli jina komercni firma). At tak ci onak, vysledkem muze byt omezeni moznosti pouzivani softwaru s licenci BSD mene majetnymi uzivateli. A v pripadech zacleneni otevreneho kodu do uzavreneho mizi i moznost uprav softwaru.

    Licence BSD snizuje potencial obecneho uzitku ve prospech osobniho prospechu. Smysl licence BSD vidim, jak uz jsem uvedl, v proniknuti otevreneho kodu do komercnich produktu zejmena v pripadech, kdy je nutno komercni sferu postrcit v necem dopredu (OGG Vorbis je toho nazornym prikladem).

    A jeste jedno. Znasilneni Kerberosu Microsoftem je nazornou ukazkou toho, co se muze stat, kdyz se nicim nechraneneho standardu zmocni komerce, jejiz prioritou je jen osobni prospech. Kdyby (idealisticti) universitni tvurci Kerberosu prikryli svuj standard GNU/GPL, MS by se ocitl v potizich pri jeho znasilnovani. Po parazitickem aktu MS uz bylo pozde bycha honit.

    Chapu, ze muzete byt proti cemukoli, co lze zahrnout pod pojem obecneho uzitku (nebudete sam - pro politicke pravicaky je likvidace cehokoli, co pripomina obecny uzitek, ve prospech osobniho zisku jednou z priorit). Zmateni v pojmech podporuje stach ze znarodnovani, ktere s obecnym uzitkem (obecnimi statky) nema vubec nic spolecneho. Jinak receno - licence BSD a GNU/GPL jsou formami, ktere mohou byt v dobre symbioze v dalsim vyvoji. Bezohlednost MS apod. "utvaru" za perspektivni pro vyvoj nepovazuju.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).