Hlavní navigace

Názor k článku MS updatuje data ve Windows XP bez vašeho vědomí od Jiří Šoler - Microsoft konečně pochopil, že mezi hlavními prioritami u...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 5. 9. 2001 15:32

    Jiří Šoler (neregistrovaný)
    Microsoft konečně pochopil, že mezi hlavními prioritami u seriozního operačního systému je jeho spolehlivost a stabilita. Dokud vyráběl DOS pro amatéry či WIN 3.1 pro jednoduché kancelářské aplikace, tak nestabilita systému a občasná nutnost restartu nebyla kritická - typický uživatel to přežil a rozhodujícím faktorem úspěchu byla nízká cena. Proto problémem nebyl i jakýkoliv software, který si k těmto systémům kdokoliv jakkoliv přibastlil - pověstný zlozvyk amatérů z rozvojových zemí, včetně Československa. Pro skutečně profesionální použití vyžadující spolehlivost tu byly jiné počítače.

    Přechodem k Win NT začal Microsoft pronikat do oblasti reálného řízení, serverů které fungují 24 hodin denně apod., to vyvolalo požadavek na spolehlivost a stabilitu na zcela jiné úrovni než dříve - a systém NT na to alespoň teoreticky měl - chráněný režim, oddělené adresní prostory apod. Přesto jeho spolehlivost nebyla nejvyšší a nevyrovnala se jiným systémům, méně přátelským k uživateli. Příčiny: často pochybný hardware, pochybný software, včetně komponent OS.

    Pamatuji, jak mi kdysi někdo poradil, abych na svém domácím počítači s procesorem 120 MHz nastavil frekvenci 133 MHz - prý to nevadí. Počítač chodil, ale když přišla letní vedra, končil tak jednou za hodinu modrou obrazovkou - po navrácení hodin na 120 MHz se vše spravilo - ukázka, jak citlivý je systém na chyby hardware.

    Když na slušný OS nasadím pochybný uživatelský program, který sahá v paměti kam nemá, nesprávně se obrací na API systému nebo dělá jiné podobné zhůvěřilosti, potom ho systém správně vyhodí, pokud možno pochopitelně vypíše příčinu chyby a vše je OK. Pokud samozřejmě neohrozí jiné programy - princip sdílení vzniklý někdy v šedesátých letech. Samozřejmě z hlediska jádra, pokud je takovým programem např. shell Windows explorer (jak časté!), potom je chyba u jeho výrobce (Microsoft), ale ne v jádře systému. Pokud ovšem zařadím pochybný ovladač zařízení, zpravidla běží v privilegovaném režimu, používá privilegované instrukce a fyzická přerušení a při chybě vyhodí, zadře nebo citelně zabrzdí celý systém - nejen jeden obsluhovaný program - proto taková péče o řadiče.

    Pokud sledujete poslední tiskové a propagační výstupy Microsoftu, deklaruje (konečně) zvýšenou pozornost stabilitě a spolehlivosti. Zatím jsou to pouze výstupy PR oddělení, ale doufejme, že se to projeví i v samotném systému. V každém případě je nutno takovou snahu vítat.

    Ještě k průběhu diskuse: na malém českém dvorečku vládne povědomí, že celá výpočetní technika je válkou mezi Windows a Linuxem. Ve světovém měřítku tomu tak není - konkurenčních technologií je více a je naší chybou, že jiná prostředí nebereme v úvahu. Zpočátku díky JSEP - tak "kvalitnímu" systému dokázala konkurovat v širokém spektru aplikací primitivní PC pod DOSem, zatímco ve světě stále žijí velké "mainframové" systémy (samozřejmě, postupně se tato střediska stávala fyzicky menší a menší, i když stále výkonější) a osobní počítače pronikají jen tam, kam patří. Naše zchudlé školy neměly (většinou) na nic jiného, proto mezi studenty je ten zjednodušený PC pohled na svět - přitom právě aplikace kam pronikla až Win NT patřila jinde právě mainframům a různé serverové clustery je nahradily. Navíc se nezmenšily jen procesory, ale i externí paměťová media, tiskárny apod., proto vymizely i obrovské klimatizované počítačové sály, ale servery prakticky převzaly jejich funkci. Tedy opět nic nového pod sluncem.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).