Hlavní navigace

Muži ve fotografii

23. 11. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Roberta Vano si veřejnost všimla díky reklamní kampani, pro kterou vytvořil fenomenální fotografii s motivy aktu a portrétu. Za kvalitou fotografií rozhodně nezaostává ani zpracování jeho internetové prezentace. Recenzi Ondřeje Kratochvíla doplňují názory Petra Štěpánka a Jana Jiráska.

541
www.robertvano.cz

Obsah webu se zobrazuje v menším ohraničeném rámečku uprostřed stránky, barevnému provedení vévodí bílá barva a odstíny šedi, některé fotky jsou pak v odstínech „sépiových“. Zvolený grafický styl se, alespoň podle mého názoru, k tomuto webu velmi hodí.

Vstupní stránka mě upoutala svou jednoduchostí a zajímavým mužským aktem. Můj jinak pozitivní dojem trochu kazí rozpliznuté logo společnosti Symbio, tvůrce webu. Nevidím žádný důvod umístění tohoto loga na vstupní stránku, zvláště pokud narušuje svým zpracováním celý design.

Po vstupu se zobrazí dvojjazyčná informace o autorských právech na vlastnictví a používání fotografií, což je vzhledem k zaměření webu dobrý nápad, omezující případná pozdější nedorozumění.

Jejich odsouhlasením se dostanete na stránku References. Hlavní menu se nachází v levém dolním rohu obsahového rámce, aktuální stránka je zvýrazněna. K hlavnímu menu bych měl jednu malou připomínku – po najetí kurzoru se položky přebarvují, ale u položky Portfolio dochází při „inverzi“ k posunu popisku mírně doprava. Pod položkou Robert Vano photographs se k mému překvapení nachází odkaz zpět na vstupní stránku.

Sekce References má svoje podmenu, čítající šest neaktivních položek uvozených odrážkami. Také u nich musím mít výhrady k zarovnání, například položka Editorials/Covers výrazně vybočuje doleva (oproti zarovnání ostatních). Dále se mi zdá, že odrážky jsou u některých položek zarovnané trochu výše než na prostředku výšky písmena. Možná jde jen o můj subjektivní dojem.

Zbývající pravá část rámce je téměř vždy vyhrazena fotografiím, které se spolu se stránkámi mění (výjimkou je kontakt, kde je v pravé části formulář).

Reference jsou zpracovány ve formátu prostého textu, ale každou jejich kategorii lze prohlížet i vizuálně – tj. listováním mezi náhledy zpracovaných projektů. Bohužel se mi nepodařilo přijít na to, zda jde při vizuálním listování přeskočit přímo na určitou referenci, ale pravděpodobně ne. Pokud chcete vidět náhledy prací pro určitou firmu, nezbývá vám nic jiného, než se prolistovat i skrze všechny ostatní.

Stránka kontakt obsahuje nejen formulář umožňující odeslání mailu, ale také stručnou, chronologicky řazenou biografii. E-mailová adresa uvedená v kontaktech opět nefunguje jako odkaz – setkávám se s tím na internetu dost často, a vždycky mě to dokáže rozčílit. Vždyť není nic těžkého udělat z části obrázku přímý odkaz!

V portfoliu se listuje fotografiemi pomocí šipek posuvníku, který znázorňuje, jak daleko se nacházíme od začátku či konce portfolia. Řešení je to myslím docela originální i graficky povedené. Znovu mě zklamala nemožnost přeskočit fotografie, opět musíte listovat po jedné od začátku až do konce.

Mezi mými dojmy z prezentace převažují ty kladné. Jak už jsem zmínil v úvodu článku, k prezentaci fotografova díla nemohl být vybrán vhodnější grafický styl – jednoduchost designu dává plně vyniknout kráse jednotlivých fotografií, přitom působí přehledně a dostatečně seriózně. Nebýt několika naprosto zbytečných nedostatků, ocenil bych web známkou nejvyšší.

Rodný list website

BRAND24

532

server:
Robert Vano (www.robertva­no.cz)
zadavatel:
Jindřich Žižka
agentura:
SYMBIO Digital s.r.o. (www.symbio.cz)
art director:
Robert Haas (CCO)
velikost týmu:
Robert Haas – design, HTML
Antonín Devátý – PHP, JavaScript
doba realizace:
Prezentace se neustále rozšiřuje a zdokonaluje.
Údaje se vážou k první spustitelné verzi
(Release Candidate):
Design a html – cca 14 dní
Programování – cca 14 dní
použité technologie:
Prezentace běží na Linuxovém serveru.
Použitý skriptovací jazyk je PHP.
datum spuštění
listopad 1999

Petr Štěpánek


webdesigner
stipack@iliket­his.cz

Jan Jirásko


konzultant
jan@jirasko.cz
ORIGINALITA ŘEŠENÍ
Tvůrci zřejmě chtěli, aby stránky byly jednoduché, působily seriózně a decentně, což se jim podařilo. Originálního ovšem nevymysleli téměř nic. Spoléhali zřejmě na to, že fotografie jsou samy o sobě dostatečně silným materiálem. S tím souhlasím. Přesto mohli prezentaci něčím oživit. Odpovídající duchu fotografa a práci, jíž prezentují.
POUŽITELNOST
Největším zklamáním pro mě byla navigace. Je zmatená a nepromyšlená. Vždy vyžaduji, abych věděl, kde se nacházím a kam se mohu dostat. U této prezentace to však postrádám. Pokud se chci vrátit z galerie zpět na úvodní stránku a kliknu na ROBERT VANO PHOTOGRAPHS, dostanu se až na samý začátek, ještě před jazykové rozcesti, což považuji za chybu. Jazykové rozcestí je vůbec zajímavé. Ať zvolím češtinu, nebo angličtinu, stejně se vždy dostanu jen na anglickou verzi stránek. Asi v tom bude nějaký hlubší význam podporující uživatele ke studiu jazyků. :-) Sami navštivte a vyzkoušejte, jak se budete orientovat. Dobrá a výstižná struktura nenabízející zbytečnosti. Vadou na původní filosofii jednoduchosti a účelnosti je prohlížení autorových prací – například u osobností, se kterými autor pracoval, si nemohu osobnost vybrat přímo. Lze je prohlížet je za sebou podobě jako portfolio.
TECHNICKÁ NÁROČNOST
Stránky, které jsou postaveny jako virtuální galerie fotografií s minimem dodatečných informací, nepovažuji za technicky náročné. Jednoduché řešení odpovídající svému cíli, pro který byly stránky vytvořeny bez zbytečností a kudrlinek.
ESTETICKÝ DOJEM
Prezentace působí seriózně, čistě. Domnívám se však, že není dostatečně reprezentativní pro špičkové fotografie Roberta Vano. Špičkový fotograf má průměrné stránky. Práce autora jsou doplněny příjemnými černými a šedými linkami tak, aby design stránek nerušil, ale dokresloval autorovy práce.
POZNÁMKA NA ZÁVĚR
Stránky jsou nejen prezentací prací fotografa, ale i místem, kde se člověk rád zastaví.
CELKOVÉ HODNOCENÍ
6/10 8/10

V rubrice SkrzNaSkrz vycházejí pravidelně každý pátek recenze webů tvořených předními českými webdesignerskými studii. Web vybírá redakce ze seznamu referencí, které webdesignerská studia a webdesigneři zveřejňují na svých prezentacích. Web je recenzován redaktorem Lupy a nezávisle na něm též dvěma osobnostmi (vybranými redakcí), kde jedna pochází z řad tvůrců webů (od konkurence hodnoceného) a druhá je vybírána mezi profesionálními uživateli Internetu.

Líbí se vám web Roberta Vana?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již několik let zabývá počítačovou grafikou a internet designem. Mezi jeho další koníčky patří například klasická fotografie či poslech kvalitní hudby.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).