Hlavní navigace

Na co ani Harry Potter nestačí

9. 12. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Provozovatel fanouškovského webu o knihách s Harrym Potterem je vyšetřován policií, protože se v jedné z diskusí na jeho serveru objevil odkaz na neoficiální překlad šestého dílu. Překlad je nekvalitní, autorce knihy nevadí, ale policii je to zjevně málo. Pokud její výklad potvrdí i případný soud, máme se všichni na co těšit.
Aleš Miklík - nová karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Server PotterHarry.net je jedním z oblíbených virtuálních míst pro čtenáře příběhů jistého Harryho Pottera, hlavní postavy knih anglické autorky J. K. Rowlingové. Jednou z jeho součástí jsou samozřejmě i diskuse – a právě tady se nedávno objevil odkaz na neoficiální překlad šestého dílu série, který jinak na svoji českou premiéru čeká do 19. prosince. To není tak neobvyklá situace, amatérské, většinou dětské překlady knih o Harry Potterovi provází jeho prodeje v řadě zemí po celém světě. Samotná autorka však podle svých slov nemá s těmito překlady žádný problém, pokud jejich účelem není komerční uplatnění.

Tak tomu dozajista nebylo ani u posledního českého překladu, na který kdosi odkázal na PotterHarry.net. Jeho autory byla skupina (neznámých) dětí, které svoje nadšení pro literaturu dokázaly přeměnit ve vrcholný duševní výkon. Pak však následovala reportáž televize Nova, ve které byl zmíněný překlad vykládán jako porušení autorského práva. Policie ČR, v jiných případech poměrně odolná vůči svým povinnostem ochrany majetku a životů lidí, tentokrát pohotově zareagovala a „případ“ začala vyšetřovat.

Autorské právo samozřejmě na podobné případy pamatuje, a pokud někdo poškodí majitele práv k překladu či vydavatele tím, že na trh uvede neoficiální překlad, je zásah policie zcela správný. Ani nejďábelštější kouzlo protivníků Harryho Pottera by však nemělo způsobit, že odpovědní lidé nepochopí, že tentokrát jde o zcela jinou situaci. Autory překladu jsou děti, což je na něm – přes všechnu čest, kterou si svým výkonem zaslouží – dobře patrné. Nikdo jej nešíří za úplatu, naopak je spíše pravděpodobné, že pomáhá k propagaci originálního díla. J. K. Rowlingová se již dříve vyjádřila, že jí podobné aktivity nevadí, stejné stanovisko vydalo nakladatelství Albatros. Správce serveru PotterHarry.net odkaz z diskuse obratem odstranil. Málo platné, policie jede jako pověstný buldozer. Zákon říká, že kdokoli, kdo šíří takový překlad, zasahuje do autorských práv, řekl MF Dnes policista Luděk Král, který má případ na starosti. Provozovatel serveru Martin Macek byl předvolán k podání vysvětlení, jehož průběh podle všeho bohužel zapadá do obecných představ veřejnosti o situaci na policejních služebnách.

To však není vše, co by nás v souvislosti s touto nešťastnou událostí mělo znepokojovat. Policie totiž zjevně zcela ignoruje platné právní předpisy, když zodpovědnost za obsah třetích stran přesunuje na poskytovatele prostoru. Zákon č. 480/2004 Sb. [PDF, 78 kB], o některých službách informační společnosti, totiž v § 5 jasně říká, že za obsah informací, uložených u něj uživatelem, odpovídá poskytovatel, jen

BRAND24

  • mohl-li vzhledem k předmětu své činnosti a okolnostem a povaze případu vědět, že obsah ukládaných informací nebo jednání uživatele jsou protiprávní, nebo
  • dozvěděl-li se prokazatelně o protiprávní povaze obsahu ukládaných informací nebo o protiprávním jednání uživatele a neprodleně neučinil veškeré kroky, které lze po něm požadovat, k odstranění nebo znepřístupnění takovýchto informací. Pokud přenos sám iniciuje, zvolí uživatele přenášené informace nebo zvolí či změní obsah přenášené informace.

Provozovatelé PotterHarry.net odkaz opravdu odstranili, čímž podle mého laického názoru dostáli svým zákonným povinnostem. Policie si však myslí něco jiného: samotný odkaz na „závadný“ obsah je porušením zákona! Všichni provozovatelé webhostingů, diskusních fór a snad i poskytovatelé připojení by nyní měli být ve střehu a sledovat, jak celá kauza dopadne. Pokud totiž dojde na soud, který by dal za pravdu policii, museli by začít aktivně kontrolovat všechno, co si přes ně lidé vyměňují. A co hůř, raději i místa, kam z jejich serverů vedou odkazy uživatelů – vždyť i to je napomáhání šíření případného „závadného“ obsahu…

Na příslušném obvodu policie ČR by se měl někdo pořádně hlasitě chytnout za hlavu a s omluvou tuhle ostudnou kauzu uzavřít. Dřív, než dojde k mezinárodní ostudě. A dřív, než spousta dětí, nadšených literaturou a rozvíjejících svoje intelektuální schopnosti, příště raději praští knihou a přidá se k ostatním u méně náročné zábavy.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je ředitelem médií vydavatelství Internet Info. V letech 2005 – 2008 působil jako šéfredaktor serveru Lupa.cz. Vystudoval Fakultu informatiky MU a Fakultu sociálních věd UK. Online komunikaci se věnuje i na svém blogu www.alesmiklik.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).