Hlavní navigace

Na dovolenou s MP3 knihou

23. 5. 2009
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

A zadarmo. Prázdniny se blíží a Český rozhlas udělal velkou radost všem línějším milovníkům české klasické literatury. Nemusí se lopotit se čtením, mohou jenom poslouchat.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Český rozhlas přišel nedávno se skvělou službou Čtenářský deník. Jedná se o povinnou četbu namluvenou známými dabingovými herci zveřejněnou ve formátu MP3 volně ke stažení. Radost mají jistě nejenom dítka a studenti, ale i ostatní vyznavači české literatury. Pokud jste příliš unavení na čtení, můžete si knihu pustit ve svém přehrávači. Na prosluněnou dovolenou přímo ideální řešení.

Mezi zpracovanou klasikou jsou Máchovi Cikáni, Babička Boženy Němcové, Povídky malostranské Jana Nerudy, Haškův Švejk a řada dalších. Ze světové literatury jsou prozatím připravovány Sonety Williama Shakespeara. Český rozhlas kromě těchto hitů zpřístupnil i nahrávku Kosmovy kroniky, což je pro mnohé nudné historické dílo. Pro jiné může kronika znamenat zajímavý výlet do počátků osídlení našich zemí.

MP3 knihy navazují na bohatou tradici rozhlasových her, v této podobě jde o obsah „on demand“ jak vyšitý. Jistě i vy vzpomínáte na dětství, kdy jste vyrůstali na nedělní pohádce až po detektivky. Moderní doba si žádá využití moderních technologií, proto řešení hodící se pro každý hudební přehrávač.

diskuzi k projektu jsou vesměs pochvalné komentáře a hlavně dost tipů na další knihy ke zpracování. Kdyby rozhlas zapátral ve svém archivu, určitě by se našly stovky zajímavých her. Rozvoj projektu nejspíše budou brzdit autorská práva, proč by jinak ke knihám nepřibývaly skvělé rozhlasové hry a pohádky?

BRAND24

Můžeme být ale rádi i za zatím ne moc rozsáhlý archiv knih, je to velký krok kupředu. Zajímavý je ale fakt, že podle ohlasů projekt zaujal hlavně starší příznivce literatury, žáci a studenti zdá se příliš nadšení nejsou. Proč? Možná proto, že je pro ně příliš velká ztráta času nejenom čtení, ale dokonce i poslech knih, které je nezajímají.

Jak tedy řeší povinnou četbu? Někteří z nich jednoduše. Vygooglují si nějaké krátké shrnutí (které mírně upraví, jelikož s Googlem to umí i učitelé a profesoři) a je hotovo. A s nějakým audio čtenářským deníkem nemusí mít vůbec nic do činění. Možná je to škoda, protože si sám nedokážu představit lepší způsob, jak seznámit žáky s českou literaturou…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).