Hlavní navigace

Názor k článku Na Internet s GPRS od Jan Urbánek - Přidám se se svými zkušenostmi. Používal jsem dialup...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 9. 2006 10:12

    Jan Urbánek (neregistrovaný)
    Přidám se se svými zkušenostmi. Používal jsem dialup a z něj přešel v roce 2003 na GPRS od Eurotelu, když nabídli paušál pod litr. Nikdy jsem neměl WiFi, kabel či ADSL... Používáno v Praze, nejvíce ovšem v Černošicích (kousek za Prahou), dále v Budějovicích, na trasách vlakem mezi těmito místy a dočasně i na veliké spoustě jiných míst včetně Krkonoš apod. A výsledky?

    Od roku 2003 Siemens ME45 (4+1) na GPRS (EDGE neumí) přes infra na 2 různých noteboocích a celkem slušná spokojenost.Download v převážné většině na IP vrstvě kolem 40 kbps, upload kolem 10. Stahování mi nikdy nedělalo problémy do velikosti v jednotkách MB, při velikostech od desítek MB telefon padal (vypínal se). Nokia 6510 dokázala se stejnou SIM a na stejném NB přes stejné infra pracovat sice jen rychlostí 3+1, ale zato jí nedělaly problémy ani desítky a párkrát i stovky MB. Při takhle velkých objemech je ale dobré používat protokoly a programy, které umí reconnect. Stejné zkušenosti mám i s TMobilem, kvalita je řádově stejná. Neříkám, že je to dokonalé, ale zkušenosti mám výrazně lepší než autor... Jediné, co mi vadí, jsou rekonfigurace sítě, kdy GPRS prostě nejede vůbec či blbne a je nepoužitelné. Odhadl bych to tak na 5% času, čili odhadem jeden až dva dny v měsíci, převážně samozřejmě v noci. Když čtu ale různá fóra, bez problémů nejsou ani kabeláři, o WiFi ani nemluvě... Začátkem tohoto roku to blblo u Eurotelu o dost více, evidentně kvůli neodladěnému propojování s UMTS, dnes je ale již dávno opět bez výraznějších problémů...

    V dubnu jsem přešel na UMTS/HSDPA a nemohu si to vynachválit. GPRS jede pořád stejně, tj. rychlostí 50 kbps, ale UMTS je někde kolem 350 a HSDPA 1000 kbps. Používáno již půl roku s Nokií N70 (má jen UMTS) a hlavně datovou kartou Huawei (má všechno).

    Ještě bych chtěl poznamenat, že UMTS je samozřejmě opravdu bez problémů, ping kolem 170 ms v průměru (oproti tak 600-800 ms u GPRS, na druhou stranu HSDPA je v průměru na 100), ale kdo chce používat výhradně jen GPRS (bez EDGE), může na tom být rychlostně u základních služeb dost podobně. Chce to jen si trošku pohrát s nastaveními. Na čtení webu mi přišla vždy zdaleka nejlepší Opera, kde jde povypínat multimédia zdaleka nejúplněji. U MSIE prostě vypnete obrázky i ostatní aktivní obsah a stejně se Vám támhle něco nahraje, tuhle zase něco jiného apod. Netscape dost podobně. Opera je v tomhle prostě dokonalá, nahraje opravdu jen hlavní stránku a nic jiného (a když potřebujete u nějaké stránky obrázky či javu na ebanking, prostě si to jednoduše a velmi rychle povolíte). Což je hlavně u děsivého pingu kolem vteřiny hodně důležité. To je první důležitá věc.

    Druhá věc, která k přístupu přes GPRS patří, je komprese dat. Modem sám žádnou nedělá (dialupové modemy ji provádějí prakticky vždy), takže nezbývá než si vypomoci jinak. Každý z operátorů nabízí svůj způsob, pokud ale máte někde na síti unixový stroj, je zdaleka nejefektivnější udělat si komprimovanou ssh linku a tunelovat provoz na vzdálenou proxy. Kompresní poměr je pak až děsivých 20:1. Například stránky s emailem od Seznamu se mi načítaly rychlostí kolem 30 kBps (cca 8-10:1). Běžná HTML stránka se komprimuje přes takovou linku většinou 3:1 až 5:1. Normální text, ať již txt, maily apod. se komprimují kolem 2:1 a jde je samozřejmě také protáhnout tunelem (stačí prostě udělat tunel na POP účty a jeden i na SMTP server, vedle již existujícího tunelu k nějakému proxy serveru).

    No a poslední věc, kterou považuji za neméně důležitou, je Proxomitron. Geniální utilita. Nejenže odklidí reklamu ale zlikviduje i vyskakující okna (OK, dnes to umí všechny browsery již samy), vynutí si cachování i běžně necachovatelných stránek a udělá spoustu dalšího milého. A když si s tím člověk jen trochu pohraje, bude mít nahrání hlavní stránky svého oblíbeného webmailu, portálu, novin či čehokoli jiného na opravdu jediný HTTP request. Protože to, co opravdu nejhůře zpomaluje, je ta šílená struktura HTML stránek, které si támhle includují nějaký javascript, támhle nějaké vnitřní rámy, támhle nějakou agresivní reklamu a támhle nějaké definice kaskádových stylů. A samozřejmě vždy nejlépe nahlášené jako necachovatelné, ač se obsah nemění či ještě spíše mne absolutně nezajímá. A výsledek? Místo 50 HTTP requestů u stránky se vším všudy (případně stránky s 10 bez obrázků a jiných multimédií) se stránka načte při jediném requestu (případně dvou či třech, zrovna Lupu na jediný zkrotit nejde). A konkrétní výsledky?

    Seznam, stejně jako hlavní stránky Lupy, Živě, Hospodářek, aktuálně.cz či idnesu se nahrají většinou do 5 vteřin od requestu. Leckdy ale již za 2 či 3 vteřiny. A to stále na stejném neEDGEovém GPRS s děsivým pingem kolem jedné vteřiny a rychlostí nekomprimovaných 40-50 kbps... Pokud to používáte dlouhodobě, pak se ta chvíle strávená nad optimalizací opravdu hodně vyplatí!
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).