Hlavní navigace

Názor k článku Na jaké parametry si musíte dát pozor při příjmu digitálního televizního signálu od Pamětník - Kubo, těch 99% je Váš odhad, spíše jen...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 1. 2010 7:04

    Pamětník
    Kubo, těch 99% je Váš odhad, spíše jen katastrofické strašení. Proč si to myslím? Právě proto, že přinejmenším v oblastech, kde jsou již v provozu páteřní vysílače DVB-T se, podle mne, žádné anténářské orgie nekonají. Proč by si drtivá většina diváků pro příjem DVB-T pořizovala nové, monstrózní antény, potažmo polská síta s 50 dB ziskem? Klidně jim většinou postačují ty, co tam mají z analogu a někteří i už mnoho let. Proto bych nárůst případů, kdy nevhodná anténa zaruší příjem v širokém okolí nově s digitalizací nespojoval. To platí i o bodu 2. Ošklivé montáže klasických antén jsou opět většinou jen pozůstatkem minulosti a to narušené estetično mají na svědomí spíše čerstvé instalace parabol. Nakonec i bod 3 souvisí s tvorbou poznatků souvisejících s DVB. Žádný učený z nebe nespadl a to platí i o odbornících a firmách, profesionálně montujících případně nutné nové antény. Je tedy pochopitelné, že digitální zkušenosti standardních uživatelů se získávají někdy těžce a že nakonec někteří musí vyhledat pomoc na webu, opět považuji za normální. O čem jiném by mohl být třeba DigiZone? O tom, která stanice změnila moderátora? Jak oslavila některá z organizací z tohoto ranku svůj soukromý úspěch? Nebylo by pár recenzí a odborných článků za celý rok poněkud málo? Neživořila by zdejší diskuze jen na rozumném přitakávání si opravdových profesionálů na jim známých pravdách?
    Ano, také bych přivítal estetičtější montáže všech druhů antén, přijetí politiky, že na jedné nemovitosti by mohl uspokojit všechny požadavky jen jeden společný anténní systém, kdyby letitá zkušenost a slabá kupní síla obyvatel nenutila si všechno bastlit na koleně. Ale i v tom příkladném zahraničí si člověk nemůže nevšimnout parabol a klasických antén pochopitelně umístěných na nejpříhodnějším místě, což zpravidla bývá jižní fasáda a nejvyšší vrchol střechy. To zase diktuje fyzika a občas má bohužel nad estetikou navrch. Nakonec trochu nechápu Váš stesk nad tím, že pro možná přechodné období pár let si mnozí pořizují tu nejlevnější alternativu za pár šupů. Pokud funguje v těch základních parametrech, je to jen rozumné. Ostatně, mám osobní zkušenost již s desítkami různých typů DVB přijímačů (STB, iDTV, PVR a pod.) z té většinou nejnižší cenové kategorie a zatím se všechny daly uvést do provozu a slouží dodnes. Co chtít víc?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).