Hlavní navigace

Na nabídku Barrandova jsem kývnul okamžitě, říká Alexander Hemala

28. 2. 2012
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Třicet let byl hlasatelem Československé, posléze České televize. Jako služebně nejstarší z hlasatelů se na Silvestra 2005 rozloučil i za ostatní své kolegy s diváky, neboť tehdejší generální ředitel ČT Jiří Janeček tým hlasatelů zrušil. Poté jste ho mohli vidět v upoutávkách pražských kin Světozor a Aero, nebo v upoutávce na praštěnou soutěž Primy Cool. Nejnověji se na televizní obrazovce objevil na televizi Barrandov v roli moderátora večerního diskusního pořadu Dobrý večer, Česko! K rozhovoru jsme se sešli právě ve studiu na Barrandově, jen otázky tentokrát nekladl Alexander Hemala.

Jak se přijímá rychlá nabídka na moderování pořadu, který měl uvádět někdo jiný? Dobrý večer, Česko! Měl moderovat Tomio Okamura, ten se ale s televizí Barrandov rozešel ve zlém ještě předtím, než stačil naostro vystoupit na obrazovce. To jste asi neměl moc času na rozhodnutí, zda nabídku Barrandova přijmete.

Kývnout jsem musel okamžitě, nejpozději ihned. Ale takové nabídky se neodmítají. Na Barrandově jsem byl dokonce na konkurzu již v době, kdy se Tomio Okamura už připravoval na vysílání. Na zkoušku jsem si odmoderoval jeden pořad. Potom Tomio odešel a já jsem dostal nabídku. Zaváhal jsem snad jen dvě vteřiny. Faktem je, že to je trochu jiná práce, než jsem byl zvyklý. Dvě tři relace mi trvalo, než jsem vůbec chytnul rytmus rozhovoru s hostem.

Za kolik dní od chvíle, kdy jste přijal nabídku Barrandova, jste šel na živo na obraz?

Netrvalo to dlouho, snad týden. Skutečně to proběhlo velmi rychle, protože nabídka přišla v době, kdy už tento pořad běžel ve vysílání. První dvě nebo tři vydání uváděla Martina Kociánová. Poté už jsme se střídali. Teď už se dostáváme k optimu, kdy každý den v týdnu bude Dobrý večer, Česko, uvádět jiný moderátor (od března bude Alexandra Hemalu a Martinu Kociánovou střídat i Štěpánka Duchková, Jiří Chum a Martin Stropnický, pozn. red.). Naskočil jsem do toho tedy velmi rychle.

Alexandr Hemala - 3

To jste musel týden velmi intenzivně zkoušet.

Samozřejmě mně chvíli trvalo, než jsem se dostal do děje, už při prvním ostrém vysílání jsem měl jako hosta pana Andora Šándora, bývalého šéfa vojenských zpravodajců. Když jsem si o něm pročítal informace, dozvěděl jsem se, že je navíc i generál. Už to v člověku budí určitý respekt, takže jsem za celý pořad položil asi jen čtyři otázky a nechal mu prostor. Ten ostych jsem potom musel v dalších vydáních obrousit.

Tomu věřím, protože celý pořad trvá jenom deset minut, za které musíte stihnout i přehled hlavních zpráv dne a dotazy diváků.

Je to fofr, ano. Musíte z hosta dostat to nejdůležitější. Teprve když odcházíte ze studia, uvědomujete si, na co všechno jste se zapomněl zeptat. V průběhu rozhovoru vám totiž do ucha dává režisér pokyny, že už máte končit protože „jsme dlouhý“, takže na více otázek již není prostor.

Minulý týden jste měl jako hosta někdejšího ředitele televize Nova Vladimíra Železného, který je zdatným rétorem a je pověstný svými dlouhými monology. Trošku jsem se obával, zda ho ukočírujete, ale povedlo se vám to slušně.

Mám dojem, že se mi podařilo vpadnout mu několikrát do úst, což jsem považoval tak trochu za úspěch, protože ze začátku to skutečně vypadalo tak, že si pan Železný vezme slovo a já se pak na závěr pořadu rozloučím.

On dokonce přímo na kamery přivítal diváky parafrází z Volejte řediteli „Dobrý večer a dobrou chuť, pokud zrovna večeříte“.

Ano, a bylo na něm krásně vidět, že je najednou rozjetý, že si vzpomněl na svoji pravidelnou relaci. Na Nově si vždycky půl hodiny sednul a vykládal jenom on.

Téma rozhovoru s Vladimírem Železným, tedy víno, bylo dopředu určené? On totiž nedávno koupil podíl v chystané dětské televizi Pohoda, tak jsem si říkal, zda jste se téhle záležitosti nevyhnuli záměrně.

Tématem večera byla připravovaná spotřební daň, kterou se chystá uvalit na víno ministr financí. Téma jako stvořené právě pro pana Železného, který se touto problematikou zabýval již jako europoslanec. Kdybychom se měli bavit ještě o televizích, byli bychom ve studiu ještě dnes.

Jak to je vlastně s výběrem hostů do pořadu Dobrý večer, Česko? Určujete si je sám, nebo vám je dodává dramaturgie?

Vybíráme je společně. Právě před naším setkáním jsme měli krátkou poradu, na které jsme řešili pár jmen. Faktem je, že nemám moc času na to, abych si hosty sháněl sám.

Jak dlouho dopředu před samotným vysíláním znáte jméno hosta a jak dlouho se na něj tedy můžete připravovat?

Něco mi poskytne dramaturgie pořadu, protože ta má přece jenom širší záběr. Snažím se tak alespoň dva tři dny dopředu zjistit jméno hosta, abych se s ním mohl seznámit alespoň přes internet.

Na televizní obrazovce jste byl známý spíše jako hlasatel. Role moderátora, navíc diskusního pořadu, je úplně jiná. Jak velká to pro vás byla změna?

Změna to je, ale příjemná. Jsou to dvě naprosto odlišné disciplíny. Tady jste v úplně jiné pozici, musíte hosta poslouchat a ještě na něj reagovat.

A do toho vám ještě diváci posílají dotazy přes textové zprávy. Kolik jich tak průměrně stihnete vyřídit?

Máme vyčleněný čas na nějakých pět šest dotazů, ale když zodpovíme tři, je to moc. Čas skutečně kvapí velmi rychle.

Neuvažuje televize Barrandov, že by stopáž Dobrý večer, Česko! prodloužila?

Slyšel jsem, že ano.

Od března bude tento pořad moderovat každý den někdo jiný, takže vám moderování ubude. Bude to pro vás úleva?

Takto jsem o tom nepřemýšlel.

Alexandr Hemala - 1

Jak dlouho už vlastně nejste hlasatelem České televize?

Skončili jsme v roce 2005 na Silvestra. Už jste zmínil, že jsem byl nejdéle sloužícím hlasatelem. Měl jsem tedy tu čest se s diváky za své kolegy v této profesi rozloučit.

Pak jsem vás najednou zaregistroval v upoutávkách pražských kin Světozor a Aero. Museli vás dlouho přemlouvat, abyste tuhle roli vzal?

Když mě pánové ze společnosti Aerofilms oslovili s vtipným nápadem přemístit mě z televizní obrazovky na filmové plátno, nebyl důvod k přemlouvání. Alespoň tato profese ještě nevyhyne.

Viděl jsem, že obě kina upoutávky s vámi stále používají.

Máte pravdu. Onehdy jsem byl v kině na premiéře nového dokumentu paní Třeštíkové a viděl jsem se tam. Říkal jsem si, jak to letí, protože ty upoutávky jsme točili už před sedmi lety. Ale reakce diváků mě přesvědčily, že je to i po těch letech docela vtipné.

Ještě než jste přijal nabídku televize Barrandov na moderování pořadu Dobrý večer, Česko!, viděl jsem vás poměrně nedávno v upoutávkách na televizi Prima Cool. Jak na vás přišli?

Netuším…

To už byla opravdu velká psina, tam jste vyloženě řval na kameru.

Ano, to byla až moc velká psina. Téměř jsem si vyřval hlasivky, protože se to točilo poměrně dlouho. Zařval jsem si na všechny možné způsoby. Když to moje maminka viděla poprvé v televizi, volala mi a starostlivě se ptala: chlapče, chlapče, je ti to zapotřebí? Tak jsem jí řekl, maminko, je mi to zapotřebí, Prima Cool není pro tebe a tvé kamarádky, ale vyloženě pro mladé diváky. A ti to berou.

Znáte Primu Cool, díváte se na ni? Oni mají spoustu vtipných upoutávek.

Občas se na ni podívám, ale nemůžu říct, že bych byl jejím pravidelným divákem. Říkal jsem to i režisérovi té upoutávky. Spíš si z jejich vysílání občas vyzobnu pořad, který mě zajímá, ale že bych je sledoval kontinuálně, to se nedá říct.

Ona ta upoutávka vypadá hodně legračně, ale natáčení asi muselo být náročné, když jste musel hodiny a hodiny řvát.

Byl to docela záhul, chtěli každou větu točit ze všech možných úhlů, asi na dvacet způsobů. Navíc ještě v takovém bílém oblečení, na kterém se nesmělo objevit ani smítko. Byla to zajímavá zkušenost.

V České televizi jste se ještě objevil v jednom ročníku StarDance.

Ano, tam jsem si zatančil.

Takže když to počítám, ze čtyř velkých televizí jste se neobjevil pouze na Nově. Od té žádná nabídka nepřišla?

(smích) Musím rychle zapřemýšlet, ale určitě jsem tam někdy byl jako host. Myslím, že v Do-Re-Mi u Pavla Trávníčka a taky u Petra Novotného v Novotách.

Zpátky k Barrandovu. Na jak dlouho jste se mu upsal? Nebo jde o spolupráci na dobu neurčitou podle toho, jak se bude pořadu Dobrý večer, Česko! dařit?

Určitě tak, na komerčních stanicích je to o sledovanosti a jak se ten který pořad podaří včlenit mezi ostatní. Zrovna tento pořad je podle mě zajímavý tím, že je velmi stručný, jasný a výstižný. Fakt je, že se musí vejít mezi zpravodajství dalších tří televizí. Skončí jedny zprávy na jedné televizi, začnou další, skončí VIP zprávy na Primě, nastupuje Sport na Nově… Takže to je zrovna takový velmi inkriminovaný čas, a přesvědčte diváka, aby si vás v něm pustil! To je myslím docela dobrá výzva.

Bude vás Barrandov zvát i do jiných pořadů jako tváře Dobrý večer, Česko!, aby tuto relaci více propagoval?

Je to možné, teď jsem dostal nabídku na účast v jednom novém barrandovském pořadu, jmenuje se Vtip za stovku. Příští týden tam mám být jako host. Asi to má nějakou souvislost.

Matně si uvědomuji, že jsem vás slyšel i na nějakém rádiu. Nepracoval jste pro Český rozhlas?

Na jednom komerčním rádiu mám Televizní okénko Alexandra Hemaly, ve kterém se snažím posluchače upozornit na zajímavé televizní pořady.

Glosujete tedy programovou nabídku?

Taky, ano. Je to hezká práce, že k těm pořadům mohu říci svůj názor, což jsem jako televizní hlasatel dost dobře nemohl.

Alexandr Hemala - 2

Zdá se mi, že ze všech bývalých televizních hlasatelů na ČT jste nejvíc vidět zrovna vy. Nevybavuje se mi, že by se někdo z nich tolik objevoval na televizní obrazovce. Víte, co vaši bývalí kolegové dělají?

Ano, občas si voláme. Dokonce máme se Saskií Burešovou a Marií Tomsovou takový zájezdový pořad. Zhruba jednou za měsíc vyjedeme za diváky, je to taková vzpomínková záležitost na těch třicet let, co jsme byli hlasateli v televizi.

Saskia Burešová vlastně ještě dělá Kalendárium na ČT.

Ano, s tou se potkávám dost často. My hlasatelé jsme byli docela dobrá parta. Ono je to možná takové otřelé, říkat „dobrá parta“, ale tím, že jsme se nevídali každý den, pak bylo o čem mluvit. Ne jako když s někým v kanceláři sedíte celý pracovní rok.

Slovenská televize zrušila hlasatele ještě dříve než ČT, a potom je znovu zavedla komerční televize Joj Plus. Ale po nějaké době je taky zrušila.

Ano, to jsem zaregistroval.

Máte nějakého vysněného hosta, kterého byste si chtěl pozvat na Barrandov?

BRAND24

Dobrý večer, Česko! není pořad, do kterého by si Hemala zval své vysněné hosty, ale pořad o aktuálních společenských tématech.

Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Který z pěti moderátorů pořadu Dobrý večer, Česko! (současných i budoucích) je vám nejsympatičtější?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).