Hlavní navigace

Na návštěvě na… žižkovském vysílači v Praze

7. 11. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
Začátkem října vyměnily České Radiokomunikace anténu na hlavním pražském vysílači na Žižkově, aby odtud mohly 31. října spustit digitální vysílání samostatných multiplexů 1 a 2. Operaci, při které zasahoval speciální dvourotorový vrtulník Kamov Ka-32, sledovalo i několik účastníků fotosoutěže serveru DigiZone.cz. S vítězi této soutěže a mluvčí ČRa Marií Fianovou jsme o několik dní později mohli tento vysílač navštívit a dostali jsme se do míst, kam normální turista nemůže.

Žižkovský vysílač je od 6. října osazený novou anténou, z níž od posledního říjnového dne vysílají nejen digitální sítě 1 a 2 s programy České televize, Českého rozhlasu, Novy a Primy, ale také analogové stanice ČT 1, Nova a Prima. Analogové vysílání programu ČT 2 zde bylo ukončeno před půlnocí z 30. na 31. října, a na uvolněném kanálu 41 nyní vysílá digitální síť 2.

Návštěva Žižkova - 1

Pohled z jedné z plošin směrem na pražské sídliště Jižní Město. Vpravo anténa pro datové služby. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Vysílač je vysoký 216 metrů, pro veřejnost je nejvyšším dostupným bodem uzavřená vyhlídková plošina ve výšce 93 metrů. My jsme ale vyjeli služebním výtahem ještě výš na otevřené plošiny s menšími vysílači a anténami pro mobilní služby. Tyto plošiny se nacházejí nad prostory určenými pro veřejnost, přímo na jejich „střeše“.

Návštěva Žižkova - 2

Pohled na horní část žižkovského vysílače, vpravo hlavní stožár s bílým krytem, kterému se přezdívá „kukuřice“. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

České Radiokomunikace mají věž žižkovského vysílače osazenu i řadou svých vlastních antén pro zkušební příjem jiných vysílačů. Jejich signál pak ladí na televizních obrazovkách v dohledovém centru pod kancelářskou budovou Úseku vysílacích služeb hned vedle paty vysílače.

Návštěva Žižkova - 3

Z této antény mohou lidé v dohledovém centru ČRa naladit televizní vysílání ze vzdálených vysílačů velkého výkonu, například plzeňského Krašova nebo jihočeské Kleti (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Kromě antén a vysílacích zařízení všeho druhu jsou neodmyslitelnou součástí žižkovského vysílače také sochy mimin od výtvarníka Davida Černého. Při naší návštěvě jsme viděli z velké blízkosti všechny – na jednu jsme si dokonce mohli sáhnout. Na vysílači jsou umístěny od roku 2000.

Návštěva Žižkova - 4

Toto mimino „leze“ po vedlejší věži vysílače, která funguje jako šachta pro služební výtah a technické zázemí (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Horní plošina vysílače postrádá jakékoli zábradlí. Účastník fotosoutěže DigiZone.cz, který vyhrál set-top-box, telefonuje se svou sestrou a gestikuluje, aby ho mohla spatřit z balkonu domu pod vysílačem. Přímo na této plošině jsme narazili na spousty pozůstatků po holubech, které ulovily poštolky.

Návštěva Žižkova - 5

Pohled z horní plošiny žižkovského vysílače směrem do centra Prahy (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

I na horní plošině vysílače mají České Radiokomunikace samostatná pracoviště. Místní technik nám ukazoval přístroje, které se musí v létě polévat vodou kvůli chlazení. Zaměstanci si tu dokonce udělali sprchu.

Návštěva Žižkova - 6

Pohyb po horní plošině vysílače je chvílemi nepříjemný. Je cítit, jak se celý kolos ve větru hýbe. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Mezi vítězi fotosoutěže DigiZone.cz, kteří se zúčastnili prohlídky žižkovského vysílače, byla také pětiletá Zuzanka Doležalová. Ta sice neposlala fotografie, ale nakreslila obrázek s vrtulníkem a miminy na vysílači. Na prohlídku přišla s tatínkem – nadšencem do techniky, s nímž se předtím byla podívat na Hlavní nádraží na lokomotivy. Druhý den po návštěvě vysílače měli jet „omrknout“ vojenský radar v Brdech.

Návštěva Žižkova - 7

Zuzanka Doležalová, autorka kresby vrtulníku u žižkovského vysílače (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Mimina Davida Černého na žižkovském vysílači mají jména. Toto je Jarda, a asi nejvíc se líbil Zuzance Doležalové. Na fotografii je s tatínkem, jehož vědomosti o všech typech vysílání, železniční a letecké dopravy nás doslova odzbrojily.

Návštěva Žižkova - 8

Technik, který nás doprovázel při návštěvě vysílače, nám vyprávěl historku o člověku, který vylezl tomuto miminu na hřbet a bez jakéhokoli jištění na něm křepčil – ve výšce 100 metrů nad zemí! (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Sem, na turistickou vyhlídku ve výšce 93 metrů, se dostane běžný návštěvník žižkovského vysílače. Kromě prosklených oken a kreslené mapy s označením budov, které jsou odtud vidět, si může prohlédnout také nástěnku s fotografiemi ze stavby tohoto vysílače. Předtím, než se postavil žižkovský vysílač (stavba probíhala v letech 1985 až 1992), pokrýval Prahu především vysílač Cukrák. Ten ale nevyhovoval členitému terénu metropole.

Návštěva Žižkova - 9

Z veřejné vyhlídky je možné sledovat okolí dalekohledem. V době naší návštěvy ale nebyl funkční. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Dohledové centrum v přízemí administrativní budovy Českých Radiokomunikací vedle žižkovského vysílače monitoruje kvalitu vysílání přímo na několika televizních obrazovkách. Tady je možné vidět, jak kvalitní je vysílání z Cukráku, Kleti, Krašova, ale i dalších vysílačů, které je možné dálkově přijímat pomocí antén na žižkovské věži.

Návštěva Žižkova - 10

Monitorovací pracoviště fyzicky sleduje nejen digitální, ale také analogové vysílání z několika vysílačů (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Pracovníci dohledového centra kontrolují technické parametry vysílání. Pravidelně se tu střídají v několika denních směnách. Před místností dohledového centra je obrovská místnost se samotným srdcem vysílače – vysílacími „skříněmi“, na jejichž fotografování ale České Radiokomunikace uvrhly přísné informační embargo.

Návštěva Žižkova - 11

Dohledové centrum Českých Radiokomunikací funguje čtyřiadvacet hodin denně, sedm dní v týdnu (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

BRAND24

Tady vyřizují zaměstnanci Českých Radiokomunikací dotazy, které jim volají diváci na infolinky 844 900 001 a 844 900 002. V době naší návštěvy zrovna zaměstnanec dispečinku rozhlasového a televizního vysílání vysvětloval divačce z Ostravy, jak naladit programy multiplexu 3, a že v něm v Ostravě nevysílá křesťanská televize Noe. Na monitoru nahoře je přehledná mapa České republiky s hlavními vysílači a informací, zda vysílají v pořádku, případně zda s nimi dispečink neztratil spojení.

Návštěva Žižkova - 12

Ivana Matoušková (vpravo), technička dohledových systémů, nám vysvětlila, jak se jednoduchým kliknutím myši na monitoru počítače vypínají nebo zapínají vysílače. Odtud se provádí switch off analogové ČT 2 i starty digitálních multiplexů v celé republice. (Foto: Ivana Dvorská, DigiZone.cz)

Uvítali byste podobnou návštěvu i na jiném, mimopražském vysílači? Pokud ano, napište v diskusi, na jakém.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).