Hlavní navigace

Na návštěvě u… Rady pro rozhlasové a televizní vysílání

4. 7. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 118483
V našem seriálu Na návštěvě u… jsme se už podívali např. do hudební televize Óčko, zpravodajské ČT24 nebo lifestylové Public TV. Zatím jsme však opomíjeli některé instituce, které by v ní rozhodně neměly chybět, a proto jsme se onu skutečnost rozhodli napravit. Dnes se v našem putování podíváme do jednoho úřadu. Bude jím Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), která např. rozhoduje o udělování, popř. neudělování licencí novým subjektům a o pokutách za nedodržení vysílacího zákona.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) sídlí v Škrétově ulici 44/6 na pražských Vinohradech. Dříve pobývala v Krátké 10, kde však byly prostory nevyhovující a dobré nebylo ani vnitřní zařízení.

RRTV zasedací místnost

Zasedací místnost, kterou využívají radní dva dny v průběhu čtrnáctidenního cyklu. Rada zasedá každý druhý týden – v úterý a ve středu. K dispozici je moderní nahrávací zařízení i promítačka. V čele radních sedí předseda RRTV, vedle něj pak vedoucí úřadu, který řídí administrativní zázemí.

Radu pro rozhlasové a televizní vysílání tvoří třináct členů volených Poslaneckou sněmovnou Parlamentu ČR. Konkrétně jde o předsedu, tři místopředsedy a devět řadových členů. V Provozním odboru RRTV pak pracuje jeho ředitelka a vedoucí referátu, dále zde najdeme Analytický odbor, Správní odbor a zaměstnance, kteří jsou zařazeni do kolonky Ostatní. Analytický odbor se ještě dělí na dvě části, a to Oddělení rozhlasových a Oddělení televizních analýz. Správní odbor má taktéž dvě oddělení – Licenční a Informační.

RRTV zasedací místnost 2

Pohled na zasedací místnost z její druhé strany. K dispozici je pochopitelně každému elektronické hlasovací zařízení. Hlediště, které je vidět z dálky, je určeno pro tzv. veřejná slyšení, nebo si rada předvolává některé účastníky řízení k podání vysvětlení.

Zápisy ze zasedání rady se připravují během jeho konání a dodělávají se pak po jeho skončení. Samotní úředníci nemají na zasedání obvykle přístup. Je to požadavek nového Správního řádu. Když je zapotřebí něco objasnit, může si však předseda rady některé úředníky předvolat. V zasedací místnosti se také čas od času pořádají veřejné semináře a jde o jediný prostor, který je v budově klimatizován.

RRTV kuchyňka

Zasedací místnost má také zázemí, ke kterému patří např. tato kuchyňka. Během jednání tedy jednající nemusí vůbec opustit přízemí budovy.

RRTV zázemí pro radní

Zázemí pro radní. V případě potřeby je zde možné úřadovat, ale prostory využívají hlavně mimopražští členové.

RRTV podatelna

Podatelna v přízemí budovy, kudy prochází veškerá pošta, která do úřadu přijde, či z něj odejde. Je archivována v elektronické podobě.

RRTV papírový achiv

„Papírový“ archiv, který se v současné době již nepoužívá. Je z časů, kdy se ještě nepoužívaly elektronické technologie.

Poté, co jsme si prohlédli zasedací místnost a její zázemí plus prostory pro radní, vypravili jsme se do prvního patra, kde sedí vedení úřadu

RRTV kancelářské prostory

Kancelářské prostory v prvním patře úřadu, kde sedí jeho vedení

RRTV historická zasedací místnost

Další ze zasedacích místností, která se nachází v prvním patře budovy. Pohled ve směru od dveří. Pohled na tuto historickou část stál opravdu za to. Právě zde měl v roce 1969 také kancelář tehdejší předseda Národního/Fede­rálního shromáždění Alexander Dubček. Tato zasedací místnost se v současné době využívá pouze tehdy, přijedou-li nějaké vážené návštěvy. Jde o památku, takže se prostory nesmí poničit a např. pod skleničky jsou nutné podložky.

RRTV historická zasedací místnost 2

Pohled na historickou zasedací místnost z druhé strany

RRTV pracovna Václava Žáka

Pracovna předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Václava Žáka

Všichni radní, kteří zasedají jednou za čtrnáct dní, mají v budově své zázemí. Mají k dispozici pár společných kanceláří a několik počítačů. Členů Rady je třináct, ze svého středu si volí každé dva roky předsedu a tři místopředsedy. Úřad Rady pro rozhlasové a televizní vysílání má momentálně třicet osm zaměstnanců.

Ve třetím patře, kam jsme se přesunuli po prohlídce administrativních prostor, jsme narazili na Správní oddělení. Nachází se zde i monitorovací pracoviště aktuálního stavu éteru. V knihovničce pak leží např. časopis Radio Revue, který vydává Československý DX klub, nebo měsíčník Sdělovací technika.

RRTV monitorovovací pracoviště PC

Monitorovací pracoviště aktuálního stavu v rozhlasovém i televizním éteru

Na monitorovacím pracovišti provádí úřad RRTV např. tolik diskutované výpočty pokrytí. Toto se týká zejména rozhlasu na VKV (FM). K dispozici je pak i kazetový přijímač, video a další techniku včetně zařízení pro příjem digitálního rozhlasu DAB a DAB+. Na 107.6 MHz hraje např. Radio Lausitz nebo na 107.7 z německé strany Krušných hor R.SA. Pokud analytické oddělení potřebuje získat záznam určitého programu, jde zpravidla o záznam, který bude potřeba, jsme schopni ho v rámci možností pořídit, řekl DigiZone.cz Pavel Slezák, vedoucí Informačního oddělení. Za zmínku stojí i fakt, že Úřad Rady je členem Československého DX klubu.

RRTV monitorovovací pracoviště

Pohled na část vybavení monitorovacího pracoviště RRTV

RRTV licenční oddělení

Jedna z místností Licenčního oddělení, kterou je možné najít také ve třetím patře budovy…

RRTV pohled na hrad

…a je odtud mimochodem krásný výhled na Hradčany

V licenčním oddělení se řeší vše okolo licencí. Upřesňují se zde licenční podmínky pro ty, jimž RRTV udělila licenci.

RRTV Malach z licenčního oddělení

Mgr. Zdeněk Malach, jeden z mála zaměstnanců, kterého jsme na radě k večeru zastihli. Všichni už po náročném dvoudenním zasedání odešli domů.

BRAND24

Druhé patro nebylo zapotřebí procházet. Jedná se opět pouze o strohé kanceláře, které jsou shodné s tím, co jsme viděli v prvním a třetím patře. Sídlí zde Analytické oddělení. To sleduje, zda byl pořad tzv. nezávadný. Zároveň se zde také vyhodnocuje, plní-li provozovatel licenční podmínky, např. podíl mluveného slova a hudební složky.

RRTV budova

Budova úřadu v Škrétově ulici 44/6.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).