Hlavní navigace

Na návštěvě u... zrekonstruovaného žižkovského vysílače

31. 10. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nákladnou rekostrukcí prošly v posledních měsících společenské prostory žižkovského vysílače v Praze. Kromě observatoře a restaurace nabízí i luxusní One Room Hotel.

Několik vět na začátek

Než se dostaneme k samotné prohlídce čerstvě zrekonstruovaných prostor žižkovského vysílače, je třeba si říct něco o jeho novém nájemci, společnosti Oreathea. Ta byla založena poměrně nedávno, v březnu 2009. Vyhrála výběrové řízení Českých Radiokomunikací na rekonstrukci těchto prostor a začala s ní na podzim loňského roku. Rekonstrukce byla dokončena v létě letošního roku, ale pouze je-li řeč o samotném vysílači. Nadále se bude pracovat na okolních prostorách, které budou dokončeny do léta 2013. Nový vlastník se s náklady na rekonstrukci netají. Pohybují se v celkové výši okolo padesáti milionů korun.

Oreathea má smlouvu na dobu 20 + 5 let. Co to znamená? 20 let je klasická nájemní smlouva a pět let je opce. Pokud tedy bude provozovatel prostory náležitě udržovat a využívat je v souladu s výběrovým řízením, které vyhrál, bude je moci využívat dalších pět let. Oreathea pochopitelně počítá s tím, že se jí podaří udržet celou dobu pětadvaceti let. Výši nájemného nechtěli majitelé společnosti sdělit.

Co se týká okolních prostor, vyrůst by zde měl amfiteátr pro 550 sedících návštěvníků. To přinese možnost konání jakékoliv kulturní akce, jako jsou například koncerty nebo divadelní vystoupení pod otevřeným nebem. Chybět by tu nemělo také letní kino. V případě, že si bude některá automobilka chtít odprezentovat některé luxusní vozy, ani tato možnost není vyloučena. Milovníky vychlazeného zlatavého moku potěší jistě otevření zahradní restaurace. Co se týká samotného parku, vysazeny budou keře, proběhne výměna travnatého porostu a pravidelně se bude zavlažovat. Psi sem budou mít přístup, ovšem pouze na vodítku, aby se z veřejných prostor nestalo „WC Žižkova“.

Společnost Oreathea počítá také se zkrášlením okolí Žižkovského vysílače
Autor: Oreathea s.r.o.

Společnost Oreathea počítá také se zkrášlením okolí žižkovského vysílače

První patro vyhrazeno například konferencím

Návštěvníky zrekonstruovaných prostor žižkovského vysílače by mohlo zmást označení 1. patro. To nese v podstatě samotný suterén, ve kterém je možné najít recepci, jež je jakousi vstupní branou do celých prostor. Kromě ní je tu i kongresová místnost, která však také prošla určitou úpravou. V ní se mohou pořádat různé semináře a podobné akce. Novináři tyto prostory znají z dob, kdy tu České Radiokomunikace pořádaly (a nadále jistě budou pořádat) tiskové konference k významným událostem jako 20 let žižkovského vysílače nebo vysílání ve druhém standardu pozemní televize.

V dolní části vysílače se tedy budou rozdělovat návštěvníci, kteří půjdou do restaurace, případně baru, a do observatoře. Vstupné je na tuto stavbu standardní – 150 korun pro dospělého. V případě, že půjdete pouze do stravovacích prostor, vstupné platit nebudete. Nový nájemce prostor, společnost Oreathea, to vidí jako výhodu, kterou sem může přilákat další návštěvníky. Jak lze odlišit, zdali návštěvník půjde do restaurace, nebo rovnou na vyhlídkovou věž? Jednoduše. Pro přesun do stravovacích prostor žižkovského vysílače poslouží speciální výtah.

Restaurace a bar

Gastronomické prostory naleznete ve výšce 66 metrů nad zemí. Hned na první pohled je tu jakýsi Welcome Desk, tedy uvítací prostor, kde bude stát například hosteska, která vás nasměruje do prostor, které pro vás budou nejvhodnější. Vybrat si můžete z několika variant. Prvním úkolem hostesky bude zjistit, proč jste do restaurace vstoupili. Pokud nemáte příliš času, případně jste turista, který je tu „pouze na skok“, budete nasměrování do barového prostoru typu „Starbucks“. K výběru je tu studená nebo cukrářská kuchyně. Za sendvič tu zaplatíte přibližně dvě stě korun. Částka z nejlevnějších to tedy rozhodně není. Káva vás bude stát od 40 do přibližně 55 korun.

Pokud budete chtít posedět, nasměruje vás ochotný personál do bistra. K dispozici je tu lístek, ve kterém se snadno zorientujete. Chybět tu nebudou jídla jako například guláš, špagety nebo burgery a saláty. Ceny jsou podle společnosti Oreathea nastaveny na rozumnou úroveň „středoproudých restaurací“. Prostory budou uzpůsobeny pochopitelně i pro příležitosti, jako jsou například oslavy výročí, svateb apod. V restauraci bude fungovat systém „à la carte“. Bar přechází večer do klidného klubového modelu, kde bude k dispozici barman. Vzduchem prý nemají létat láhve, ale sázet se bude na kvalitu a originalitu výsledného nápoje.

„One Room Hotel“ s osobním asistentem

Vrcholem nově zrekonstruovaných prostor Žižkovského vysílače co do prostor má být takzvaný One Room Hotel, tedy, můžeme-li to tak nazvat, hotel, který nabízí jediný, zato luxusní pokoj. Do něho se dá dostat přímo z restauračních prostor po točitém schodišti, na kterém najdete obrázky jednotlivých světových dominant, jako je například Dunajská věž ve Vídni nebo Eiffelova věž v Paříži, po jejichž bok by se rád zařadil i nepřehlédnutelný pražský vysílač. Pokoj postrádá určité standardy, na které jsme u hotelů zvyklí – například společné prostory. Lahůdkou je tu naopak asistent, který zajistí, že se na věži neztratíte, a zařídí váš osobní komfort.

Podmínky pro využívání tohoto apartmánu včetně ceny budou stanoveny individuálně. Není tedy ani fixně daná cena. K využívání apartmánu může jeho obyvatel dostat i osobního řidiče, ale není to podmínkou. Bude výhodný ale například pro zahraničního zámožného turistu, kterého může zavést v podstatě kamkoliv, třeba na památky do Českého Krumlova. V případě, že si je někdo schopen pronajmout prostory restaurace, případně zde oslavit výročí nebo podobnou významnou událost, noc v apartmánu je mu věnována jako dar. Nemá jít pouze o pokoj na jednu noc, ale jakousi přidanou hodnotu celé Žižkovské věže.

V případě, že budete chtít v „hotelu“ skutečně bydlet, tedy na Žižkovský vysílač přijedete speciálně za tímto účelem, bránit vám nikdo nebude. Cena by v tomto případě měla odpovídat pětihvězdičkovému hotelu, konkrétně pokoji na standardní úrovni. V současné době je pokoj dobudovaný ze 70 %. Nechybí tu ale pochopitelně také prosklená koupelna, kterou je však možné zaclonit a „One Room Hotel“ vám pak může posloužit i jako prostor pro příjem obchodních návštěv včetně základního „office zázemí“. V rámci luxusního televizoru by tu měla být dostupná kompletní nabídka satelitní televize Skylink.

BRAND24

Observatoř v „oblacích“

Co se týká observatoře, tedy samotných vyhlídkových prostor vysílače, nebudou tu chybět informace o České republice, které budou promítány na LCD obrazovkách. Dále mohou návštěvníci počítat s informacemi o metropoli a jako specialitou i samotnými zvuky Prahy. K tomu slouží speciální místnost, v níž jsou jakási skleněná vajíčka, do kterých se může zájemce posadit a relaxovat. Na dotykové obrazovce, která má komunikovat v pěti jazycích, bude možné najít informace o objektech, které vás budou zajímat. V tuto chvíli tu ještě nejsou tyto prvky instalovány. Práce však vrcholí.

Čtenářům našeho webu jistě nemusíme prozrazovat, že architektem této významné pražské dominanty je Václav Aulický. Kromě jiných stojí například i za areálem Transitního plynovodu na Vinohradech, Automatickou telefonní ústřednou v Dejvicích nebo provozní budovou České televize na Kavčích horách. Vedení společnosti Oreathea se netají tím, že s Aulickým na rekonstrukci spolupracovalo a probíhala tedy pod jeho svolením. První dojmy architekta Aulického jsou prý velmi pozitivní. Nezbývá tedy než doufat, že podobně to uvidí i běžní návštěvníci.

Líbí se vám zrekonstruované prostory Žižkovského vysílače?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).