Hlavní navigace

Na rychlejší ADSL připojení si někteří uživatelé ještě počkají

4. 6. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Společnost Telefónica O2 Czech Republic nedodržela slib, který dala svým zákazníkům v březnu letošního roku. Do konce minulého měsíce měla navýšit přenosové rychlosti ADSL připojení u většiny stávajících zákazníků. V současné době je ale podle našeho zjištění mnoho uživatelů, kteří na nové rychlosti teprve čekají. Kdy bude proces migrace opravdu ukončen? Jaké další změny se u ADSL chystají?

Telefónica O2 Czech Republic (TO2CR) nabízí od dubna koncovým zákazníkům rychlejší ADSL připojení při zachování původní výše měsíčních paušálů. Nejnižší rychlost byla navýšena čtyřikrát směrem k uživateli a na pomyslném vrcholu nabídky je nyní rychlost 8192/512 kbit/s. Stejně tak jako při předchozím zvyšování rychlostí byla pro stávající zákazníky připravena automatická migrace na nové služby. Měla proběhnout ve dvou vlnách, přičemž v průběhu dubna bylo plánováno převedení přibližně 60 procent stávajících zákazníků a v květnu pak dalších 35 procent. Zbylých pět procent připadá na případy, kdy nebude možné rychlost navýšit dle migrační tabulky kvůli technickým omezením (např. velká vzdálenost koncové přípojky od ústředny, špatné vedení atd.)

Termín konec května? Nesplněno.

Navýšila TO2CR ke konci května přenosové rychlosti u většiny svých ADSL přípojek? Podle rozhořčených reakcí čtenářů zde na Lupě, ale i v diskuzích na jiných odborných serverech, to vypadalo, že nikoliv. Pochybnosti o ukončení procesu migrace se ukázaly jako oprávněné. Tiskový mluvčí TO2CR pan Martin Žabka na náš dotaz sice neuvedl přesný počet zákazníků, kterým již byla rychlost navýšena, ale přiznal, že se TO2CR nepodařilo zmigrovat deklarovaných 95 procent přípojek do konce května:

„Postupně a bez problémů jedeme podle předem zveřejněného plánu. Během 14 dní bychom skutečně měli mít převedeno 95 procent všech zákazníků na zvýšené rychlosti. Problémy jsme nezaznamenali, vše probíhá plynule.“

Odpověď dorazila do redakční pošty poslední květnový den. Je přitom trochu zvláštní, že TO2CR při navyšování rychlostí nezaznamenala problémy, a přesto oproti původním odhadům bude mít proces minimálně čtrnáctidenní zpoždění. Znovu podotýkám, že „předem zveřejněný plán“ počítal s navýšením rychlostí u 95 procent zákazníků do konce května.

Alternativní operátoři

S problémy se potýkají i alternativní telekomunikační operátoři, kteří ADSL služby na platformě TO2CR pouze přeprodávají. Také oni museli prodloužit termín, ve kterém budou jejich zákazníci zmigrováni na novou nabídku. Například Volný, podle tiskové mluvčí paní Michaely Hajné, navýšil rychlosti zatím přibližně polovině zákazníků, kteří využívají platformu TO2CR. Naopak ve vlastní síti již Volný upravil rychlosti všem uživatelům:

„Migrace probíhá postupně. V případě zákazníků, kteří využívají připojení na naší vlastní síti na bázi LLU, již byla navýšena přenosová rychlost všem. V případě zákazníků u přeprodávaných služeb na technologii Telefónica O2 je migrace zhruba v polovině, a to zejména kvůli administrativním a technickým problémům. Věříme, že se nám podaří migraci urychlit a vyšší rychlosti budou moci v brzké době využívat všichni zákazníci.“ 

Ikona - poskytovatelé
Tip: přehledné porovnání cen a parametrů jak ADSL, tak i ostatních druhů připojení najdete v naší databázi aktuálních nabídek na Lupě. Pomocí filtrů si navíc můžete snadno najít optimální tarif na míru vašim vlastním potřebám. K dispozici je aktuální přehled kabelových poskytovatelů i mobilního Internetu. 

TO2CR pravděpodobně navyšovala nejdříve přípojky na protokolu PPPoE. Uživatelé, kteří využívají staršího protokolu PPPoA, byli migrováni až v květnu nebo jim budou rychlosti upraveny až v průběhu první poloviny června. U některých alternativních operátorů bude zahájeno navyšování rychlostí u přípojek na protokolu PPPoA dokonce až v druhé polovině června:

„Bohužel rychlost migrace na platformě TO2CR nemůžeme ovlivnit. Termíny, ve kterých migrace probíhá, jsou stanoveny společností Telefónica O2. Migrace největší skupiny našich zákazníků, kteří jsou na protokolu PPPoA, byla stanovena až na druhou polovinu června,“ říká Pavel Kaidl, tiskový mluvčí společnosti GTS Novera a dodává, že se v průběhu první fáze migrace objevilo více případů, kdy nebylo možné přenosovou rychlost navýšit, než se původně předpokládalo.

„V první vlně jsme zaznamenali, že rychlosti u několika přípojek nebylo z technologických důvodů možno navýšit dle migračního schématu, a to i přesto, že dominantní operátor avizoval, že takové případy se nebudou vyskytovat. Podle aktuálních předběžných informací Telefóniky O2 mají být v dalších vlnách mimo migrační mapu cca 2 procenta přípojek. Z dosavadních zkušeností ale předpokládáme, že se tento problém vyskytne u 10–15 procent přípojek. Protože ale hlavní migrační vlna teprve přijde, je předčasné dělat v tuto chvíli jakékoli závěry.“

GTS Novera chce zmigrovat všechny stávající zákazníky do konce srpna. V současné době je navýšena rychlost u 15 procent zákazníků, kteří využívají služeb na bázi zpřístupnění místní smyčky (LLU) v síti bývalého Telenoru. Pokud dodrží TO2CR svůj nynější slib, bude jí trvat proces migrace více než půl milionu uživatelů dva a půl měsíce. Naproti tomu GTS Novera bude potřebovat na stejný úkon, s více než desetkrát nižší zákaznickou základnou u ADSL služeb, měsíců pět. Skoro to vypadá, že chce navyšování rychlostí co nejvíce oddalovat. Podle Pavla Kaidla je ale podstata delšího termínu v tom, že se na jednotlivých přípojkách kumuluje více služeb:

„Celá řada přípojek na naší platformě je navázána na jiné služby (např. IP VPN), které je nutné při navyšování rychlostí zohlednit, a tudíž nelze provést jen prosté navýšení rychlosti.“

Tento důvod se zdá celkem logický, uvážíme-li, že GTS Novera se profiluje jako operátor se zaměřením na firemní segment. Nicméně díky akvizici bývalé Nextry získala i zákazníky z řad domácností, kteří odebírají pouze ADSL služby. Přestože u těchto zákazníků není problém s kumulací služeb, nebyla dosud některým z nich navýšena rychlost. Pravděpodobně proto, že mají ADSL připojení na protokolu PPPoA.

České Radiokomunikace nenavyšují rychlost u služeb na své platformě automaticky. Od začátku května ale mají uživatelé možnost přejít na tarify z nové nabídky. Na rozdíl od ostatních operátorů, ale podmiňují přechod na vyšší rychlost podepsáním smlouvy se závazkem na 12 měsíců. Nové tarify mají oproti původním navíc horší agregaci a operátor si u nich vyhrazuje právo v budoucnu uplatnit tzv. Fair User Policy (FUP). Proto je otázkou, zda takový model bude pro uživatele přijatelný.

Vyšší rychlost? Litujeme, jste příliš daleko

Už při tiskové konferenci k uvedení nové maloobchodní nabídky avizovali zástupci TO2CR, že navyšování rychlostí se nebude týkat všech ADSL přípojek. Na některých linkách totiž TO2CR nebyla schopna garantovat ani rychlost 512/128 kbit/s, natož pak novou minimální rychlost 2048/128 kbit/s. Takových linek je v celé České republice přibližně 10 procent. Navíc některé přípojky se nacházejí příliš daleko od ústředny, a proto je na nich možné realizovat přenosové rychlosti pouze do určité výše. Proto se může stát, že část stávajících zákazníků nedosáhne na rychlosti, na které by podle migračního schématu měli mít nárok. Půjde však maximálně o jednotky procent. TO2CR se bude snažit takovým uživatelům nabídnout maximální možnou rychlost či zajistit připojení k Internetu prostřednictvím jiných technologií.

„Zbylých 5 procent zákazníků budeme řešit okamžitě poté, co bude ukončena oficiální fáze migrací. Bude se jednat o individuální prověření všech technických detailů linky. Určitě se nám podaří zajistit kvalitní služby pro každého i formou nějakých nestandardních řešení,“ říká Martin Žabka.

GTS Novera zvolila trochu jiné řešení. Zákazníkům, kteří nedosáhnou kvůli technickým limitům na vyšší rychlosti, bude kompenzovat tuto skutečnost snížením měsíčních paušálů. Postižení zákazníci získají podle Pavla Kaidla upravenou cenu vycházející z aktuálního ceníku.

Volný zatím zaznamenal pouze 0,5 procenta zákazníků, kterým nebylo možné navýšit rychlost dle migrační tabulky, a současně se nesetkal s případem, kdy by nebylo možné zrychlit přípojku vůbec.

BRAND24

Velkorysejší datové limity ještě letos

Kromě rychlejších přípojek čeká ADSL připojení v letošním roce ještě jedna zásadní změna. Už v okamžiku zveřejnění nové velkoobchodní a poté i maloobchodní nabídky se zvedla vlna kritiky, poukazující na fakt, že rychlost se zvyšuje razantně pouze směrem k uživateli a současně zůstávají v platnosti původní nízké datové limity. Rychlosti na upstreamu se s velkou pravděpodobností měnit nebudou.

Datové limity se ale určitě zvednou. TO2CR na svých webových stránkách totiž zveřejnila novou velkoobchodní nabídku (velkoobchodní nabídka [PDF, 294 KB]) platnou od 1. července. Z té vyplývá, že by se datový limit u rychlosti 2048/128 mohl vyšplhat na 12 GB a u rychlosti 8192/512 až na 48 GB. Jak nakonec bude vypadat nabídka pro koncové zákazníky u jednotlivých operátorů, lze jen stěží odhadnout. Jisté ale je, že se také sníží cena za data přenesená nad limit. Nové velkoobchodní nabídce se budeme na Lupě podrobněji věnovat v některém z příštích článků.

Uvítáte navýšení datových limitů u ADSL připojení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).