Hlavní navigace

Názor k článku Většina domácností na Sušicku přešla po vypnutí analogu na satelit od -=RYS=- - Pane Novaku, nemate pravdu. Pokud si overite zpetne...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2010 18:08

    -=RYS=-
    Pane Novaku, nemate pravdu.
    Pokud si overite zpetne data za 14 let nazpatek v roce 2020, tak enviromentalne zjistite, ze DVB-T poskytuje minimalne to same jako kabel.

    Zkusim vas natuknout jak to myslim.
    Pro CZE je v ramci "Zenevy" pocitano s 6 celoplosnymi MUXy. Pricemz 2 jsou regionalni (krajske).
    Dejme tomu se praxi zjisti, ze regionalne by v ramci CZE postacilo vysilat jen na jednom MUXu (CTU by patej MUX sloucil s vytvoril z neho celoplosny CZ MUX cislo 5), tak by CZE mela 5 celoplosnych jednotnych MUXu a 1 celoplosnej krajskej region (systemove pokryti stejne/podobne jako jine normalni celoplosky, jen by content byl prisne regionalni v ramci kraje....cili neco jako krajskej MUX).

    Dejme tomu, ze v roce 2020 budou VSECHNY TV MUXy v norme DVB-T2 s typickou prenosovou rychlosti cca 48Mbps s tim, ze veskery content by byl v norme MPEG4/7/21 at uz v SD nebo v HD (FullHD... 1920x1080).

    Dejme tomu, ze nektere programy prevazne v FullHD (HDi80) by byli kodovane v nejakem beznem systemu (Cryptoworks/Nagravision/Irdeto...dostupne PCMCIA/CI certifikovane dekodery).
    Tehle kodovanejch programu by moc nebylo... dejme tomu do 10 programu (prevazne filmove, premierove a sportovni kanaly). Zbytek programu by zivila primarne reklama, tak jak je to ted v ceskem DVB-T...... i kdyz i na satu kdy platime treba 500Kc mesicne maji programy taky reklamu..(me osobne stve, ze AXN Sci-Fi ma reklamni bloky, kdyz bych mel moznost alternativniho vyberu, tak bych od CS-Linku uz davno odesel k ne-reklamni placene televizi, ale bohuzel neni na vyber...AXN Sci-Fi je tim padem monopol v ceskych Sci-fi programech)..to by pravdepodobne zpusobilo, ze by v pozemnim kodovanem DVB-T2 obsahu vznikl velky odchod zakazniku od placene sluzby....pokud by divak platil za dekodovaci kartu, tak by pozadoval, aby nebyli reklamy, jinak se na to vykasle..prestane platit a bude se divat jen na "free" DVB-T2 programy.
    Takze by v onech 5-ti DVB-T2 CZ MUXech mohlo byt priblizne tolik "free" programu:
    10.. HDi80 programu (mozna i nejaky free sport)
    32.. SD programu (mozna i nejaky free sport)

    Zbytek... cca 10 HDi80 + cca 16 SD programu, by zustalo v placene nabidce.

    Pokud by bylo dodrzeno stejne uzemni pokryti pro vsechny MUXy, tak by DVB-T2 okolo roku 2020 poskytoval ty same sluzby jako CZ BFU DVB-S/S2/C/C2.
    Je jasne, ze v DVB-C/C2/S/S2 dostanete k divakovi vice programu nez v DVB-T/T2, ale otazka zni jake to budou programy.
    Ona totiz uz dnes existuje rozlisovaci kvalita vs kvantita.
    Programy typu ZIVA, TV pohoda, Paprika atd... byt v CZ/SK jazyku neni ta sama kvalita jako CT1, CT2, NOVA, Prima, HBO, AXN atd... .

    Uz soucasny divak HODNE rozlisuje a dokaze si spravne vybrat.

    Mam jeden prakticky priklad z naseho panelaku (33 bytu/TV-R zasuvek/3 vchody/3 patra) v Zatci.
    Vsichni do jednoho byli na kabelovce od UPC.
    Pred 5 rokama jsem dokoncil rekonstrukci STA (vymena stozaru 8 metru/90mm, anteny, propusti-zesilovace-zadrze ve skrini STA v prostrednim vchode v poslednim patre vedle skrine s rozvody elektriky... http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/STA_Alcad/STA_01.jpg, hvezdicovy rozvod kvalitniho koaxialu do vsech bytu = provleknuti koaxu sklepem do bocnich vzhodu, instalace+zapojeni 33ks zakoncovacich ucastnickych zasuvek TV/R...nekteri chteli koax prodlouzit az do obyvaku..i to jsem zajistil a k namerenym metrum od sklepni rozbocky 1in/12out jsem pridal 20m koaxu ....tenkrat jsem nakoupil 1.2km kaxialu) pro analogovou TV a FM rozhlas (CT1+NOVA z Jedlaku, CT2 z Klinovce, Prima ze Stareho Vrchu v Zatci... http://www.ok1mjo.com/all/photo/Zatec_TV_vysilac_Stary_vrch/ ).

    Po rozchozeni alespon tehle 4 programu .. 8 bytu odhlasilo UPC kabelovku.

    Pred 2 roky jsem dokoncil prekopani STA z analogu do digitalu (ted mame 23 free TV programu...3 CZ MUXy+ 3 DE MUXy.. system ma jiz pripravenou a nainstalovanou jednu vlozku pro MUX4..az ho zapnout, tak nam to prida dalsi programy).
    V soucasne dobe sleduje nasi STA 31 bytu (delal jsem si dost podrobne statistiky).
    Je fakt, ze i kdyz maji lidi velice funkcni STA, tak cca 22 bytu ma kabel od UPC, 6 lidi ADSL-IPTV od O2 (nekteri to maji z vlastni neznalosti-neschopnosti...kdyz posleze zjistili dotazem na me [i kdyz jsem na spolecnou chodbu vyvesil informacni ceduli... http://www.ok1mjo.com/all/ostatni/STA_Alcad/nastenka-info%20pro%20lidi%20o%20DVBT%20a%20STA%206-2009.pdf), ze v panelaku mame funkcni spolecnou STA vcetne nemcu....pak breceli, protoze diky fakt kvalitni smlouve od O2 nemuzou okamzite ukoncit smlouvu, ale az za 6 mesicu).
    Lidem v baraku uz "roky" vysvetluji at neblbnou... kvalitni STA mame funkcni ZADARMO (ano, ze spolecneho fondu oprav jsem zaplatil material, ale praci jsem si vetsinou udelal sam, abych za barak usetril.... i kdyz v tom mozna spise bylo to, ze jsem si to chtel kvalitne udelat sam tak, aby me radioamaterske anteny do kterych poustim nekdy i vice jak 1kW PA nerusili nejdrive A-TV/R a v soucasnosti D-TV/R...bohuzel po zkusenostech "antenarskym" firmam neverim, musel bych je kazdou chvili volat zpet, aby system doplnili o jakostni propuste a zadrze), pred pul rokem jsem do baraku po 2 letem "boji" nechal zavest opticke vlakno (v soucasnosti jde do panelaku 1Gbps...5ms do NIXu pres !2! HOPy, kazdopadne jsem nechal v ramci instalace STA koaxial typu hvezda tez do kazdeho bytu rozvest UTP kabel z centralniho switche, takze kazdy byt ma v soucasnosti moznost maximalne 100Mbps up/dw; realne ma ted kazdy 10Mbps up/dw s 60 programy IPTV od ISP a 5ms do NIXu + moznost WAN IP typu IPv4/IPv6.. ja mam svoji WAN IP IPv4+name server na "zachode" a ftp server nad dverma: http://www.ok1mjo.com/all/photo/ups_doma/UPS5.jpg) coz znamena, ze v lete dokoncim prace na panelaku a to tak, ze na kazdy radiator v bytech necham misto odparovacih pomerovych meridel tepla nainstalovat digitalni merak co "neodparuje" kdyz je byt ohratej od "sousedu", soucasne bezdratovej telemetrickej system na 862MHz prenese informacni data do centralniho serveru ve skrini STA (panelakovej server je napojenej na vlakno a panelakovej LAN switch), takze kvuli odectum uz nebude treba chodit k lidem.
    Intranetovej web lidem ukaze kdo/kolik protopil. Tento server bude jeste po rekonstrukci vchodů zpracovavat RFID klice...kvuli statistice a zlodejum + kamery na popelnice/parkoviste aut/vchody pro monitoring "zlodeju" a soucasne bude lidi informovat o vecech v baraku, schuze, dokumenty atd.. .

    Takze ac mame v panelaku velice dobrou, funkcni a zadarmo STA, tak par jedincu chce koukat na sport (mame v baraku starenu ... 87let, starou "sokolnici", ktera chce co nejvice sportovnich programu, takze kouka na STA-CT4, UPC-Sport1, Eurosport atd.... .
    Dale nekolik lidi ma stale "kabelovku" mimo sportu i kvuli programum typu Discovery, Spectrum atd.. .

    A ted k te kvalite a kvantite programu.
    Obesel jsem lidi s tim, ze bych vytvoril dejme tomu 2 panelakove MUXy s 8-mi programama, kde bude i Eurosport, Nova-Sport, Spectrum, Discovery, Paprika, AXN, AXN Sci-Fi a slovenske programy.
    A to pomoci transmodulatoru DVB-S2>DVB-T + vlastni DVB-T modulator s kamerou (hlidani "bordelu" okolo popelnic + hlidani bezpecnosti aut na parkovisti).
    A EJHLE.
    VSICHNI mi potvrdili, ze az bude v lete domovni schuze, tak mi odsouhlasi nakup potrebne technologie a zprovozneni systemu 2 panelakovych MUXu.
    Pricemz opet VSICHNI mi potvrdili, ze tim padem odhlasej UPC a O2 kabelovku a internet.
    Nekteri maji UPC/O2 kvuli "kabelovym" programum...drivejsi internet od tehle kabelovek nepotrebuji, protoze jsem do panelaku dotahl to vlakno.

    Tim je jasne, ze pokud lidem treba i v DVB-T2 okolo roku 2020 "dodate jakostni" programy typu Discovery a pritom by nebylo treba v DVB-T2 vysilat kraviny typu ZIVA apod., tak skutecne DVB-T2 poskytne to same co DVB-C2/S2.

    Prikladem z naseho panelaku to jen potvrzuji.
    Byt mame soucasne jen DVB-T, tak vytvorenim onech 2 panelakovych MUXu s vybranyma programama, ktere skutecne uspokoji vsechny lidi v baraku, poskytne DVB-T to co kabel nebo satelit.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).