Hlavní navigace

Názor k článku Na Ulož.to se chystá další žaloba, tentokrát od knižních nakladatelů od Miloslav Ponkrác - „Je fascinující, že když někdo něco vyrobí, nikoho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 6. 2014 12:52

    Miloslav Ponkrác

    „Je fascinující, že když někdo něco vyrobí, nikoho normálního nenapadne to sebrat, ale duševní práce se stále nebere jako práce. Nebo vy byste také vyhodili 400 tisíc a pak dali výsledek své práce všem bez nároku na nějaký honorář?“

    Takže autory a autorské organizace nanapadlo sebrat durhým jejich peníze? To jsou mi novinky, zvláštní, že autorský poplatek u zboží, tedy zlodějinu autorů, kteří se nežinýrují někomu sebrat jejich práci, vidím platit u sebe mnohem častěji, než by mi bylo milo! A nejsou to v součtu žádné malé peníze!

    Pokud si autoři zavedli do zákona komunismus, pak proč se diví, že druzí to také berou?

    Duševně pracující si udělali penězovod, kterým jen tak, bez jakékoli protihodnoty, berou druhým peníze. A pak se strašně diví, že řada lidí si to vysvětluje tak, že komunismus zopakuje i z druhé strany.


    Mimochodem, řadu knih jsem vydal i vysázel, stejně jako odborných. A jako u všeho je to otázkou trochu rozmařilosti autora a vydavatele, kolik to bude stát.

    Není vůbec žádný problém udělat kvalitní knihu (v jakékoli oblasti, nejen odborné), jejíž náklady půjdou do miliónů.

    Kromě toho si nemyslím, že odborná literatura by byla na sazbu ta nejnáročnější. Spíše patří k těm lehčím.

    Já sám jsem po zkušenostech s vydavatelství striktně přistoupil na to, že budu dodávat již vysázenou knihu, kterou vysázím sám. Výsledek je lepší, levnější, kvalitnější, a není třeba miliardu schůzek a domluv. Navíc odborná kniha se sází doslova sama. Pro sazeče je to těžší v tom, že většinou textu nerozumí, a tak to je pro ně obtížné, navíc dělají chyby.

    Právě proto, že odborné texty se snadno sází, najdete jich plno zdarma od mnoha nadšenců po celém internetu. Stačí začít u univerzit a profesorů. Řadě z nich jsem za jejich free knihy poděkoval, případně přidal komentář, a oni byli velmi spokojení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).