Hlavní navigace

Názor k článku NACEVI hlásí: odbavili jsme přes 1 PB videa od Adam Jaqux - Já myslím, že je to o "myšlence", chcete-li...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 15. 4. 2009 11:25

    Adam Jaqux (neregistrovaný)
    Já myslím, že je to o "myšlence", chcete-li "filosofii" linuxu. Přečtěte si "Katedrálu a tržiště" (např. http://www.zvon.org/ZvonHTML/Translations/cathedral-bazaar/front_cs.html ). Je to hodně staré čtení, ale - aspoň pro mne bylo - velmi poučné.

    Já osobně se nepovažuju za "linuxáka", na firemním notebooku mám XPPro, doma mám Ubuntu (linux založený na debianu) a považuju se za uživatele a jako takový využívám to, co mi vyhovuje. Já jako soukromá osoba mám právo zvolit si , jestli chci za něco platit a využít proprietární software nebo platit nechci a poohlédnu se po freeware/opensource variantě.

    Ovšem nevidím jediný důvod, proč z peněz nás všech, tedy i MÝCH, používají na státních úřadech placený software, který má více než vhodnou náhradu v neplacené podobě!

    Povězte mi, z jakého důvodu musí mít na úřadech placený Microsoft Office 2007 ? Máte představu, kolik je stojí nové licence? Já ne, ale nedivil bych se, kdyby šlo o miliardové částky.

    A proč vůbec musí mít windows? Můžete namítnout, že využívajíi nějaký speciální software, který je dostupný jen pro microsoftí operační systémy.. Dobře, ale 1) můžou si vybrat jiný software fungující i pod linuxem a 2) ikdyby nešlo zrealizovat bod 1, tak mi snad nechcete namluvit, že všichni uživatelé počítačů ve státní správě potřebují využívat speciální software.
    Odpověď: v dutivé většině případů nepotřebují, ale kašlou na to..

    Před časem jsem četl zprávu, že francouzké četnictvo přechází na Ubuntu.. (http://www.root.cz/zpravicky/francouzska-policie-setri-miliony-s-ubuntu/)

    .. u nás jsme ale asi bohatší než ve Francii, takže šetřit nepotřebujeme.. :-/
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).