Hlavní navigace

Načíst kód na stole, zaplatit mobilem a odejít. V Česku se rozšiřuje placení přes Qerko

1. 8. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Placení mobilem přes QR kódy je fenoménem zejména v Číně. České Qerko chce tento způsob plateb dostat i do zdejších restaurací či kaváren.

V Česku už si nějakou dobu můžeme užívat bezkontaktního NFC placení pomocí Google Pay a Apple Pay, což je způsob mobilních plateb, který se rozšiřuje především v západní civilizaci. V Číně a jihovýchodní Asii ale naprosto dominují služby WeChat Pay a Alipay.

Ty se vyznačují tím, že uživatelé v aplikaci vygenerují vlastní QR kód, který pak prodejce načte, případně uživatelé sami zaplatí přes QR cedulku, kterou má prodávající vyvěšenou. Mobilní platby tak přijímá i nejzapadlejší pouliční prodejce jídla a podporu WeChat Pay už jsem v Pekingu viděl dokonce i u bezdomovce.

Nová česká služba Qerko, která veřejně začala fungovat letos v lednu, čínský platební systém do jisté míry připomíná. Princip fungování je velice jednoduchý – v restauracích, které Qerko podporují, jsou na stolech nalepeny QR kódy. Ty lze načíst prostřednictvím mobilní aplikace (Android a iOS), zobrazit si seznam objednaných položek, okamžitě zaplatit, zadat spropitné a odejít. Platba se strhne z platební karty zadané v účtu, účtenka automaticky dorazí na e-mail (nebo ji lze získat od obsluhy papírově), a především lze útratu rozdělit mezi více lidí. Každý jednoduše zaplatí za sebe.

Přes 1500 uživatelů

Eliminovat věty obsluhy jako „budete platit dohromady, nebo zvlášť“ a „pojďte za mnou na kasu“ byly ostatně hlavní motivací, proč Qerko vzniklo. Službu rozjel Lukáš Kovač, který dříve pracoval v Seznamu na internetovém prohlížeči a v Avastu na VPN. Qerko první restauraci přidalo v lednu (Na Krétě, kousek od Berouna) a nedávno získalo první investici od Mitonu, který do ní vložil řádově jednotky milionů korun.

Jak funguje placení přes Qerko:

Qerko chce díky těmto penězům zejména posílit obchodní aktivity a k současnému týmu osmi lidí přidat obchodníky v terénu. Vývoj se podle Kovače dobře zvládá, ale největší úsilí při prosazování nového platebního systému je třeba věnovat osvětě v restauračním byznysu, který se v řadě aspektů chová konzervativně.

Dnes je možné skrze Qerko zaplatit v 29 podnicích v rámci Česka. „Rozjednány máme další a už se nám provozovatelé začínají ozývat sami. Debaty vedeme i s velkými restauračními řetězci, to ale zatím nechci zakřiknout,“ uvádí Kovač při rozhovoru v restauraci Yolo Karlín, kde už Qerko také nasadili. „Zaregistrováno máme přes 1500 uživatelů a aktivně platících je jich nyní přes 850,“ dodává Kovač k číslům.

Provozovatelé Yolo si nasazení Qerka chválí. „V některé dny je poměr plateb kartou a skrz Qerko zcela vyvážený,“ říkají. Při propagaci pomáhají například letáky, které jsou v restauraci na stolech, a zákazníci si je tak při čekání na jídlo studují a aplikaci nainstalují.

Stravenky, Twisto a další ještě letos

„My jako hlavní výhody prezentujeme to, že restaurace mohou rychle otočit stůl. Samy také nemají rády rozpočítávání účtu mezi více lidí, protože to zdržuje provoz. Dále už se také jasně prosazuje trend bezhotovostních plateb. Rovněž se ukazuje, že zvyšujeme procento spropitného. Běžně se průměr pohybuje kolem pěti až šesti procent, u nás je to nyní 8,4 procenta,“ vyjmenovává Kovač. Přes Qerko mimo to zákazníci mohou posílat třeba zpětnou vazbu na obsluhu.

Tým Qerko
Autor: Qerko

Tým Qerko

Zpětná vazba od uživatelů, kteří už Qerko vyzkoušeli, je většinou ta, že se ptají na větší rozšíření. Tomu mají vedle posílení obchodu pomoci novinky, které jsou aktuálně v přípravě. Ještě letos má přibýt podpora pro Twisto, Apple Pay, Google Pay a stravenkové karty. Pracuje se na firemních a soukromých profilech, takže bude možné platby rozdělit (útratu z firemní karty, spropitné ze soukromé a podobně).

Firma také spustí chytrý věrnostní program, kdy restaurace budou své zákazníky znát přes účet na Qerku a budou moci vytvářet personalizované nabídky. Podniky si také budou moci zaplatit předplatné, díky čemuž se jim sníží sazba u poplatků, které Qerku odvádí.


Autor: Jan Sedlák

Platební QR služba si z provedených transakcí odvádí určité procento. Jeho výši firma nesděluje, v současné době ho každopádně nastavuje individuálně a více méně teprve zjišťuje, co a jak bude nejlépe fungovat. Platby v restauracích sbírá Qerko u sebe a každý den je pak v jednom balíku odešle restauraci.

Provázání s pokladními systémy

Služba je navázaná na pokladní systémy. V současné době jsou plně podporovány systémy Storyous a Darwin 3 a dokončuje se také podpora pro Septim, RKeeper, Alto a ABX Software. Qerko je provázané s daty, které v pokladnách jsou, stejně tak pracuje s účtenkami. Systémy komunikují přes privátní API a Qerko samotné využívá Amazon Web Services (primárně), Google Cloud Platform, JavaScript a Angular.

Implementace Qerka v restauraci je jednoduchá. Například u propojení se Storyous pošle Qerko samoinstalační balíček. QR nálepky se umístí na stoly a v administračním webovém systému se fyzický svět s virtuálním spáruje. Storyous pak do deset minut na dálku provede aktivaci Qerka. U Septimu pak například proběhne vzdálená aktualizace. Mladý startup rovněž vyjednává o tom, aby pokladní systémy působily jako prodejci nového mobilního platebního systému.

Součástí mobilní aplikace do budoucna bude i seznam podniků, které tyto mobilní platby přijímají. Firma rovněž chystá redesign celé aplikace a ve hře je i přidání rezervací. „Dává smysl se například propojit s Restu,“ přibližuje Kovač.

BRAND24

Potenciálu využití se ostatně nabízí více. Do aplikace by šly jednoho dne přidat i objednávky. Na to se ale firma nyní nechce soustředit a nejdříve chce plně zvládnout jednu věc. Qerko aktuálně nasazují spíše menší podniky, do budoucna lze očekávat i ty velké, ale systém by se mohl dobře hodit i pro vyloženě malé stánky a provozovny – podobně, jako je tomu ve zmiňované Číně. Qerko se do budoucna chce vydat i do okolních zemí.

Podobných řešení, jakým je Qerko, se v Česku začíná objevovat více. Vývojáři z TopMonks například stojí za 2pocket a Benzina skrze QR kódy umožňuje platit přímo u stojanůQR platbu lze také najít na fakturách a díky tomu tak rychle vyplnit údaje pro platební příkaz. Celkově to bude zajímavá oblast pro sledování a hrozí zde riziko velké roztříštěnosti („každý“ bude přijímat něco jiného a/nebo si dělat vlastní řešení).

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).