Hlavní navigace

Názor k článku Nahlašování podle DMCA je v boji proti pirátství nanic, uznává šef RIAA od fd - V tom pripade je to vadny nazor. V pripade...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 29. 9. 2015 8:18

    fd (neregistrovaný)

    V tom pripade je to vadny nazor.

    V pripade papirove knihy jsou naklady na jeji vyrobu vcetne tisku cca 15-20% z koncove prodejni ceny. Priblizne 1/3 to dela vcetne marzi jednotlivych vyrobnich etap. V pripade elektronicke knihy ale uz z teto castky odpada prave ten tisk.

    Dalsi priblizne 1/3 je distribuce - knihu je treba vyexpedovat do velkoobchodu, ktery ji skladuje, expeduje knihkupcum, a resi remitendu. V pripade elektronicke knihy tato cast prakticky mizi (nebo lepe receno, muze zmizet). Skladovani a distribuce nestoji prakticky nic (mluvim stale o nakladech).

    Ve finale si cca 1/3 vezme vlastni knihkupec. Toho u e-booku taktez netreba.

    Tzn realne nutne naklady na vyrobu a doruceni e-booku k zakaznikovi jsou na zhruba 1/3, v pripade, ze zapocitam i nejakeho elektronickeho distributora. Vetsina zucastnenych to ovsem pojima jako kseft, na kterem treba vyrazne zbohatnout, a proto prodavaji s marzemi radove vyssimi, nez papir.

    Podotykam, ze ebooku z ruznych zdroju ruznych kvalit jsem zcela osobne vytvoril nekolik desitek. Ano, vyrabet ebook scanovanim z papiru je velice pracne. A skutecne existuji i "nakladatele", kteri to takto vyrabi. Pokud budu predpokladat, ze autor doda text v elektronicke podobe, tak pri bezne produkci, kde ani v papirove knize nejsou zadne zvlastni naroky na formatovani, je to otazka rekneme jednoho clovekodne.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).