Hlavní navigace

Nakažené Androidy v Česku, PornHub spouští vlastní VPN, Microsoft chystá telefon

25. 5. 2018
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Nokia dál roste. Apple začal Irsku splácet daň. Starbucks vládne mobilním platbám. Největší obchod Adobe. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa velkých IT firem. Co se událo v tomto týdnu?

Nokia pokračuje ve svém ambiciózním plánu vrátit se mezi největší hráče v chytrých telefonech. Společnost HMD Global, která smartphony se značkou Nokia vyvíjí, nyní získala investici 100 milionů dolarů pro další expanzi. Hodnota HMD Global je nyní přes miliardu dolarů a jde tak o dalšího evropského „jednorožce“. Canalys nedávno uvedla, že Nokia už je mezi pěti největšími prodejci v Evropě. Web Mobil.iDNES.cz nyní přišel se statistikou zdejších operátorů, že Nokia u nás patří mezi nejvíce zastoupené značky (v čemž hrají roli „hloupé“ telefony). U T-Mobilu a Vodafonu je na druhém místě. O comebacku Nokie jsme už dříve psali.

PornHub spouští vlastní VPN službu nazvanou VPNhub. Aplikace je k dispozici pro iOS, Android, macOS a Windows. VPNhub nabízí verzi zdarma s reklamami a omezením přístupu k nejbližšímu serveru. Prémiová verze vyje na 12,99 dolaru měsíčně. PornHub se zřejmě novou službou stará o komfort svých uživatelů.

Avast zjistil, že na řadě telefonů s Androidem běží předinstalovaný adware Cosiloon. Týká se to také zařízení v Česku. Jde o telefony ZTE, Archos nebo myPhone, které nejsou certifikovány Googlem. Avast malware podrobněji rozepisuje zde.

Evropská komise nakázala, že Apple musí Irsku zaplatit daně ve výši 13 miliard eur. Reuters nyní píše, že Apple skutečně začal platit a na účet připsal prvních 1,5 miliardy eur.

Největší mobilní platební společností ve Spojených státech je nadále kavárenský řetězec Starbucks. Data eMarketer ukazují, že skrze mobilní aplikaci má 23,4 milionu uživatelů oproti 22 milionům uživatelům Apple Pay. Google Pay má 11,1 procenta a Samsung Pay 9,9 procenta.

Člověk s přezdívkou WalkingCat se často vrtá ve zdrojových kódech a dokáže tak odhalovat zajímavé věci. Nyní říká, že budoucí verze Windows mají fungovat modulárně, kdy základem bude Windows Core OS, nad kterým poběží vrstvy pro různá zařízení. Jedním z modulů je i Andromeda. Podporovat má ARM i x86 a zřejmě jde o projekt telefonu Surface Phone, na kterém má Microsoft pracovat.

Qi Lu končí jako provozní ředitel a prezident „čínského Googlu“ Baidu. Do firmy přišel s velkou slávou před rokem a půl ze své pozice šéfa Bingu a dalších technologií v Microsoftu. Šlo o jeden ze symbolů domů vracejících se čínských inženýrů a odborníků na AI. Qi Lu jako důvod svého konce uvádí osobní důvody a fakt, že chce s rodinou více času trávit ve Spojených státech. Mluví se o tom, že jedním z důvodů je velice špatné ovzduší v Pekingu.

Adobe za 1,68 miliardy dolarů v hotovosti kupuje Magento Commerce. Jde o největší obchod Adobe v poslední dekádě. Prodávajícím je investiční firma Permira, která Magento získala v roce 2015 od eBaye. Magento bude integrováno do Adobe Experience Cloudu.

Cloud Amazon Web Services  nové instance v rámci EC2. AWS konkrétně nabízí C5d instance zahrnující NVMe storage.

Microsoft koupil společnost Semantic Machines. Na tomto základě chce firma v Berkeley postavit centrum pro chatboty a další způsoby interakce s počítači. Semantic Machines se zabývají oblastí, aby taková komunikace byla co nejvíce přirozená.

Šéfka IBM Virginia Rometty se setkala s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronemuvedla, že IBM ve Francii zaměstná 1800 nových odborníků přes AI nebo blockchainFrancie už se nějakou dobou snaží v AI stát světovým hráčem a do země už se stěhují Facebook a další.

Coursera zase ve spolupráci s Googlem spouští online výuku zaměřenou na strojové učení, TensorFlow a Google Cloud.

Lenovo hlásí výsledky z rok 2017: tržby meziročně poskočily o pět procent na 45,3 miliardy dolarů, ovšem ztráta je i kvůli jednorázovému odpisu na 189 milionech dolarů. Čísla PC i datacentrové divize se v posledním kvartále začala slibně zvedat.

BRAND24

Rackspace získává firmu RelationEdge, která se zabývá implementací Salesforce.com. Rackspace evidentně chce rozšířit své aktivity nad rámec poskytování infrastruktury. Nedávno získal také firmu TriCore pro správu enterprise aplikací.

Projekt Zuul se s novou verzí odtrhává od OpenStacku a bude nadále působit samostatně. OpenStack Foundation ho nicméně nadále bude podporovat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).