Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Nákupy v zahraničí podraží kvůli DPH od Martin Vyleťal - To započítávání dopravy u kurýrní služby jde opět...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 11. 2010 1:48

    Kajda (neregistrovaný)

    Prodejce v EU účtuje DPH pouze při prodeji zboží v rámci EU, ale pokud prodává zákazníkovi, který je mimo EU tak se DPH neúčtuje a zákazník platí DPH v cílové zemi. Podobné to mají i jiné země včetně Číny tj. když si objedná v čínském obchodě Číňan tam mu daň účtují, ale cizinci ne. Jsou na to i oficiální mezínárodní smlouvy proti tzv. dvojímu zdanění.

    Zásilky viz např. zmíněné zapůjčení obrazu muzeu apod. řeší celní zákon a v návaznosti na něj i zákon o DPH, a to tzv. režimem dočasného použití s nárokem na osvobození od CLA a DPH. Režim dočasného použití se týká zboží, které je na území EU jen dočasně a které má být vyvezeno zpět mimo EU.

    U věcí osobního charakteru zasílanými mezi soukromými osobami je osvobození do hodnoty 45 Euro.

    Věci, které slouží třeba k již zmíněné prezentaci jsou opět věci řešené v rámci dočasného použití v cílové zemi a jsou opět osvobozeny od CLA a DPH.

    Osvobození pošty vyplývá ze zákona a u nás je odvozeno od faktu, že pošta je plně státním podnikem s plně státem regulovanými cenami služeb zatímco ceny soukromých dopravců jsou tržní. Žádná soukromá kurýrní služba se v tomto ohledu se státem soudit nebude, protože možnost tohoto vyloučení je dána směrnicí EU 2009/132/ES.

  • 24. 11. 2010 9:44

    noname (neregistrovaný)

    nedávno amíci schválili zákon, že na zboží z ciziny se také bude účtovat daň. Prostě ochrana trhu

    A osobně jako český prodejce nevím, proč já musím účtovat svým zákazníkům DPH a nějaký prodejce z Číny ne. A je jedno jestli je to 22€ nebo 150€

    ale obecně účtování daně ke každé zásilce mi přijde nesmysl. Spousta zásilek není zboží. To jako když by nám třeba poslalo nějaké muzeum na zapůjčení obraz s hodnotou sto milionů, tak z něj musím zaplatit DPH? Nebo když mi babička z ameriky pošle svoje staré známky? Nebo když si nějaký obchodník pošle napřed poštou třeba projektor a další věci ke své prezentaci tady?

    A pak nechápu to zvýhodnění pošty? Proč se u pošty neúčtuje dph z dopravy a u kurýrní služby ano? Být kurýrní službou, tak zažaluji český stát a musím jednoznačně vyhrát.

  • 24. 11. 2010 11:18

    xko (neregistrovaný)

    To není žádná ochrana trhu, ale snaha zvýhodnit určité firmy. Pro trh je naopak nejlepší, když jsou daně co nejnižší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).