Hlavní navigace

Názor k článku Nákupy v zahraničních e-shopech: Jak je to s clem a DPH a kdy poště zaplatíte 96 Kč navíc od Drondys - > Nevidím jediný důvod, proč by si měl...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2012 12:11

    Drondys (neregistrovaný)

    > Nevidím jediný důvod, proč by si měl zákazník nákupem
    > v zahraničí komplikovat život.

    Důvodem jsou jako vždy peníze a v tomto ohledu pak zejména snaha ušetřit zejména na DPH což může být v tom či onom případě pro adresáta zajímavé a i když to není ve všech případech zaručeno tak obvykle stojí za to si to zkusit.

    Obecně platí, že pokud to doveze obchod jedná se o dovoz pro obchodní účely a v takových případech se účtuje DPH prakticky vždy.

    Když si to člověk objedná sám a jedná se o dovoz tzv. pro osobní potřebu ze země mimo EU tak se mu to může vyplatit, protože je vyšší pravděpodobnost, že může ušetřit zejména na DPH, a to nejen v případech kdy je zboží pod limitem DPH, ale dokonce i v některých případech kdy je na limitem DPH, protože celní deklaranti např. České pošty obecně nejsou až tak moc důslední jak by se mohlo zdát.

    Řada zahraničních prodejců mimo EU obecně podhodnocuje ceny a uvádí v celní deklaraci a v některých případech dokonce i na přiložené faktuře (invoice) apod. nižší hodnotu zboží záměrně pod úrovní limitu DPH. Celní deklaranti nekontrolují všechny zásilky důsledně a tak řada podhodnocených prostě projde bez DPH i bez cla.

    Kromě celní deklaranti dokonce občas nechají projít bez DPH i zásilky u nichž je přímo v celní deklaraci uvedena nadlimitní cena.

    Z toho je tedy patrné, že je celá řada případů kdy se může člověku vyplatit riskovat případné komplikace s tím spojené a tu či onu věc si prostě raději sám objednat ze země mimo EU tzv. pro osobní potřebu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).