Hlavní navigace

Názor k článku Nápady v ceně zlata od Honza Kulveit - Dobra analyza, presto podle me ten zaver nemusi...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 10. 9. 2000 21:53

    Honza Kulveit (neregistrovaný)
    Dobra analyza, presto podle me ten zaver nemusi byt nevyhnutelny.

    Chyba 1)

    System samozrejme muze vyuzivat klasicke vyhledavace, kde nestaci s vlastnimi daty, muze celkem snadno fungovat jako obycejny metavyhledavac (jiste muze dokonce fungovat jako dobry metavyhledavac s chytrym algoritmem urcujicim relevanci :).

    Jina otazka je, jak nalakat uzivatele. Zrejme nikoli na hlavni funkci systemu, ale nejakou "doplnujici" funkcnost - treba inteligentni trideni bookmarku, "vase zalozky kdekoli", no proste, co vas napadne.

    Chyba 2)

    Dokud se neuplatni personalizace, system vraci data jako bezny metavyhledavac. Nebo data podle "prumerneho profilu". Je jen otazka, co je vetsinou lepsi. Nejaka data ma ale okamzite (viz nize). Krome toho uzivatel vi, ze cim dele system pouziva, tim lepsi vysledky by mel davat.

    Chyba 3)

    Asi staci plugin. Rozhodne to ale je velky problem.

    Opustime-li ovsem ideu distribuovanosti a pod., da se to zvladnout i jako ciste webova sluzba. Identifikace uzivatele (cookies, alt. username/passwd), sledovani, co uzivatel cte (sledovani doby cteni stranek, na co klika, frame s hodnoticimi tlacitky napr.), profily se uchovavaji centralne, cimz odpada problem ohrozeni soukromi.

    Je otazkou, zda pri okrouhane funkcnosti system jeste bude vyhodny. Celkem urcite by slo i obe moznosti kombinovat, kdo si nainstaluje klienta, ziska lepsi funkncnost.

    Chyba 4)

    System ale nevyzaduje zadani veku, pohlavi, a pod., zadna osobni data v klasickem slova smyslu zadavat nemusite. Krome toho nektere charakteristiky zna system od zacatku mimivolne (zemi, s urcitou pravdepodobnosti jazyk => muze preferovat stranky ze stejne domeny, prohlizec, OS, referer, loginname, passwd, castecne rychlost pripojeni). Vetsinou to moc nevypovida (IE5 + Win), obcas jo (Links + BSD), obcas hodne (kuprikladu browser "Di do h... 0.0"). Ale uz jen s tim lze smysluplne ovlivnovat umisteni odkazu, napriklad uprednostnit stranky v danem prohlizeci zobrazitelne.
    Pri nedistribuovanem reseni se otazka bezpecnosti redukuje na zabezpeceni serveru - a kuprikladu soukroma korespondence, kterou znacna cast uzivatelu sveruje freemailum, mi prijde jeste o dost duvernejsi, nez dotazy do vyhledavace nebo vznikly profil.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).