Hlavní navigace

Naprogramujte si vlastního robota. Zápasníka nebo stopaře

1. 2. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Matematicko-fyzikální fakulta Univerzity Karlovy pořádá každoročně Robotický den doprovázený robotickými soutěžemi. Zájemci o účast se mohou hlásit do kurzů, kde se naučí sestavit a naprogramovat si vlastního robota-zápasníka nebo robota-stopaře.
Robot stopař
Autor: Pavel Marek

Robot stopař

Letošní Robotický den se koná v Praze v sobotu 28. dubna. Chcete-li se zúčastnit některé z vyhlášených soutěží, organizátoři nabízejí kurzy programování robotů založených na platformě Microsoft .NET Microframework. V nich se můžete hravou formou seznámit s výše zmíněnou platformou a zároveň i získat zkušenosti z praktického programování.

Konají se dva druhy kurzů: programování robota pro soutěž Minisumo a programování robota pro soutěž Stopař. Řídící programy pro oba druhy robotů se budou psát v jazyce C# z vývojového prostředí Visual Studio.

Během přestávek mezi jednotlivými přednáškami kurzů na vás čeká doprovodný program a na konci je pro všechny účastníky připravena soutěž s právě naprogramovanými roboty, která může být tréninkem pro Robotický den 2012.

Stavebnice soutěžního robota je započtena v ceně kurzu, ale kurz je možné absolvovat i bez koupě robota, pouze jako posluchač.

Soutěž Stopař

Soutěž spočívá v projetí trati, vyznačené černou čárou na bílém podkladu, autonomním robotem za co nejkratší čas.

Robot Robrouk, který je v ceně tohoto kurzu, se skládá z dvoukolového podvozku s elektromotory, řídicí desky FEZ Panda II, modulu pro ovládání motorů, otočného dálkoměrného senzoru, modulu pro detekci vodící čáry a držáku napájecích článků.

Soutěž Minisumo

Náplní soutěže Minisumo je souboj dvou autonomně řízených robotů, cílem je vytlačení protivníkova robota z kruhové arény.

Robot Netík, který je v ceně tohoto kurzu, se skládá z dvoukolového podvozku UMU-01 s elektromo­tory, řídicí desky FEZ Panda II, modulu pro ovládání motorů, modulu dálkoměrného senzoru, senzoru pro detekci barvy povrchu arény a držáku napájecích článků.

BRAND24

Datum a místo konání kurzů:

  • 3. března 2012, Brno – Minisumo
  • 4. března 2012, Brno – Stopař
  • 24. března 2012, Praha – Minisumo
  • 25. března 2012, Praha – Stopař
  • 14. dubna 2012, Praha – Minisumo
  • 15. dubena 2012, Praha – Stopař

Registrace bude již brzy vyhlášena na webech MSDN.com, Hobbyrobot.cz, Lanbot.cz, Robodoupe.cz a dalších, kde také najdete další informace.

Zdroj: L. Langhammer

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).