Hlavní navigace

Názor k článku Národní identitní autorita: jak se už dnes dostat ke svým eReceptům? od Jiří Peterka - Podle odpovědi na můj dotaz (od odboru Hlavního...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 4. 2018 9:31

    Jiří Peterka

    Podle odpovědi na můj dotaz (od odboru Hlavního architekta eGovernmentu na MV ČR) je to trochu složitější Protože právní vztahy, týkající se zastupování, jsou mnohdy komplikované a hlavně specifické pro konkrétní agendu – tj. liší se podle toho, o co jde. Viz i Vaše otázka, zda by stačil jen souhlas jednoho rodiče, či byl nutný souhlas obou. Navíc v praxi nejde jen o vztah rodič-dítě, ale třeba i o zastupování na základě rozhodnutí soudu, různé opatrovnické vztahy atd.
    V kamenném světě se to proto řeší až v rámci příslušné agendy, kde mohou být zohledněny všechny specifické požadavky právní úpravy pro daný případ – a stejně by to asi mělo být i v on-line světě, včetně elektronické identifikace: měl byste vystupovat sám za sebe (pod svou identitou, nikoli pod identitou zastupované osoby), a poskytovatel služby by věděl, zda a koho máte právo zastupovat (což si v některých případech, jako třeba u vztahu rodič-dítě, může i zjistit sám, ze základních registrů a dalších agendových systémů). A pak by vám měl dát na výběr, zda požadovanou službu chcete poskytnout „za sebe“, nebo „za zastupovanou osobu“.
    Třeba konkrétně u eReceptů by to mělo fungovat tak, že přihlásíte za sebe (pod svou identitou, resp. ke svému účtu) a systém vám nabídne, zda se chcete podívat na své vlastní recepty, nebo na recepty svého nezletilého syna či dcery.
    Pokusím se ještě zjistit, zda eRecepty už něco takového umí

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).