Hlavní navigace

Naspers investují miliardy do konkurence Netflixu. Hlavní vývoj staví v Česku

21. 11. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
ShowMax má sídlo v Berouně a v Praze. Češi tvoří hlavní vývojovou centrálu konkurence Netflixu pro Afriku a rozvojové trhy.

Internetová skupina Naspers v Česku zanechala slušnou stopu, když za miliardy nejdříve koupila a později prodala služby jako Mall.cz či Heureka. Pozice původem jihoafrické skupiny výrazně oslabila, minimálně jednu nenápadnou investici tu ale rozvíjí i nadále. Naspers vyčlenili řádově stovky milionů dolarů na budování služby ShowMax, která na rozvojových trzích tvoří alternativu pro zápaďácký Netflix. A právě ShowMax v Česku staví svoji hlavní vývojovou centrálu.

Ta má poněkud netradičně sídlo v Berouně s tím, že se rozjíždí i menší pobočka v kancelářském komplexu v Nových Butovicích v Praze. ShowMax tu funguje asi rok a má necelé dvě stovky zaměstnanců. Na vývoj je vyčleněných 37; sedm z nich sedí v Praze, dva v Amsterdamu a zbytek jihozápadně od hlavního města.

„Jsme skutečná vývojářská centrála, ne pouze jedna pobočka z několika,“ říká pro Lupu Antonín Král, který v ShowMaxu působí jako technologický ředitel (CTO). „Z pohledu Naspers je ShowMax strategický projekt, takže jsou k dispozici dobré investice. Během dvou let bychom v Česku chtěli přijmout dalších zhruba 60 vývojářů.“

Přes arabské země do Berouna

ShowMax už je tak druhou podobnou světovou službou, která v Česku staví hlavní vývojářské zázemí. Jak už jsme informovali, na stovku lidí se v Praze chce do roka dostat i asijský iflix. S ním má ShowMax mimo českého zakořenění společných více věcí. Rovněž se zaměřuje na rozvojové země, kde nabízí i větší porci obsahu než Netflix jinde na světě, protože se sem produkčním společnostem příliš nechce, takže raději přenechávají práva těm, kteří takové trhy umí obsloužit.

Jiří Brunclík (vlevo) a Antonín Král z české vývojové centrály ShowMaxu.
Autor: Jan Sedlák

Jiří Brunclík (vlevo) a Antonín Král z české vývojové centrály ShowMaxu.

ShowMax se v současné době soustředí na Afriku, podle informací Lupy už jsou ovšem připraveny plány na expanzi do dalších oblastí. Služba nabízí svým zákazníkům levné předplatné (v přepočtu asi čtyři dolary za měsíc), díky čemuž se mimo jiné snaží bojovat s rozšířeným pirátstvím.

ShowMax má kořeny ve Spojených arabských emirátech, konkrétně ve společnosti Icflix, která prostě chtěla okopírovat Netflix pro vybrané trhy. Icflix se i díky brněnské firmě Mautilus, která dělá aplikace pro chytré televize, začala dívat po vývojářích v Česku. „Arabové se potom ovšem rozhodli pro prodej a v té době si je našla skupina Naspers. Té se video-on-demand služba hodí do celého portfolia televizních operátorů a podobně. Vznikla tak synergie pro OTT obsah,“ popisuje Král.

Naspers vykoupili již vyvinutý software a také inženýry a ze ShowMaxu se stala firma spadající pod skupinu, konkrétně pod operátora MultiChoice. Čeští inženýři následně dostali volnost ve výběru toho, kde budou sídlit, a vzhledem k bydlišti klíčových lidí byl vybrán Beroun. Pobočka v Praze se pak buduje kvůli nabírání zájemců, kteří chtějí působit v hlavním městě.

Práce i na DRM a aplikacích

Tuzemský vývoj, mimo dalších technologií, vyvíjí více než 10 aplikací, skrze něž se k obsahu přistupuje. V dodávkách aplikací pro smart TV dříve hodně figuroval právě brněnský Mautilus, jeho role už nicméně klesla. Velkou roli v ShowMaxu, podobně jako iflixu, sehrává vývoj pro Android, protože jde o nejčastější platformu, kterou lidé na rozvojových trzích používají.

ShowMax
Autor: Jan Sedlák

ShowMax

„Děláme zde ale i hodně dalších věcí. Máme oddělení pro iOS, Android, back-end, vlastní CMS,“ přibližuje Jiří Brunclík, který před příchodem do ShowMaxu pracoval v Googlu v Irsku na vyhledávači. „Sami si vyvíjíme i většinu DRM ochran.“

ShowMax sice lze považovat za jakýsi startup, je ale jištěný velkými penězi z Naspers, díky čemuž je možné při vývoji dost experimentovat s novými technologiemi, které hned okamžitě nemusí být k užitku. „I proto je u nás možné prostě koupit počítač za 300 tisíc a na něm zkoušet novinky.“

Akcie pro zaměstnance

Dělá se například i na strojovém učení, kde se zapojuje i do spolupráce s ČVUT. Rozpoznávají se objekty v obraze, což by se dalo využít pro další funkce samotné služby. S ČVUT se dělá i na placených stážích či diplomových pracích.

Pozice mladé firmy, která chce na již tak velice vybraném pražském trhu sehnat chytré vývojáře, se projevuje i v tom, že je možné získat zaměstnanecké akcie.

BRAND24

Mimo to se ve ShowMaxu vyvíjí vlastní CDN boxy pro ukládání dat, která se pak umisťují do jednotlivých datacenter partnerských providerů (podobně to dělá i Netflix, zrychluje se tím načítání dat). ShowMax také prioritně buduje na vlastním či pronajatém serverovém hardwaru, a nikoliv veřejném cloudu (ten slouží jako doplněk). „Na kódování a podobné úkoly se to více vyplatí,“ vysvětluje Král.

ShowMax pracuje s PB dat a převážně funguje na open source. Z technologií se dělá třeba s Redisem, Spark Streamingem, PostgreSQL, machine learningem pro doporučování obsahu a tak dále. Servery jsou pak nejčastěji SuperMicro a no-name výrobci. „Na zapojení se do Open Compute Projectu (vývoj vlastních serverů – poznámka redakce) jsme ještě malí, ale sledujeme to,“ dodávají inženýři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).