Hlavní navigace

Ne jen sklady. Amazon v Česku hledá vývojáře pro automatizaci

3. 12. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Amazon postupně posiluje R&D kapacity v celém středoevropském regionu. V Polsku například vyvíjí nástroje pro převod textu do mluvené řeči.

Amazon v České republice posiluje kapacity nad rámec distribučního centra, které od roku 2015 provozuje v Dobrovízi. Firma začala v Praze shánět nové vývojáře a systémové inženýry pro produktový integrační tým, jenž je součástí sekce Amazon Operations Technology. Ta v americkém podniku zajišťuje IT chod skladování, distribuce a dopravy.

Záběr Operations Technology je poměrně široký a jeho vývojáři tvoří významnou část celkových R&D kapacit Amazonu. Pracují zde například na takzvaném inventory managementu, kde inženýři řeší optimalizaci a automatizaci skladů (kterým tak Amazon nerad říká a pojmenovává je distribuční centra) a dodávek. Využívá zde i strojové učení a distribuovaný software.

Do širší sekce formálně spadají i roboti, kteří v distribučních centrech „pracují“. Amazon se zabývá autonomními roboty, kteří ve skladech dokáží převážet regály a provádět plnění zboží. Další sekce pak čítají třeba projekt Prime Air, kdy Amazon zkouší doručování zásilek pomocí bezpilotních letounů a dronů. Projekt Amazon Scout je zase pozemní autonomní doručovací vozítko. Operations Technology řeší i optimalizace dodavatelského řetězce či vratek.

Paletizátor a další projekty v Česku

V centru v Dobrovízi se používá několik pokročilejších projektů. Amazon zde například nasadil algoritmický program, který vypočítává správnou velikost krabic, do nichž se balí zásilky. Další software zaměstnancům ukazuje nejkratší a nejefektivnější trasu z jednoho místa na druhé.

Z oblasti robotiky se využívá paletizační robotické rameno, které tvoří palety z přepravek pro efektivnější přesun položek. Každé takové rameno disponuje 2D snímací kamerou umístěnou na vrchní části. Kamera identifikuje umístění a orientaci každé přepravky a pozná, kolik přepravek je již na paletě. Laserový senzor zase měří výšku přepravek a zajišťuje optimální konstrukci palety.

Autonomní roboti v distribučním centru Amazonu
Autor: Jan Sedlák

Autonomní roboti v distribučním centru Amazonu

Firma po pražských vývojářích požaduje znalosti cloudu Amazon Web Services a technologií jako C, C++, C#, Java, Python, Elasticsearch, TCP, UDP, LDAP, Linux, DHCP a dalších. „Jedná se o IT specialisty, kteří mají na starosti automatizaci zařízení a systémů v distribučních centrech Amazon,“ uvádí pro Lupu mluvčí Amazonu pro střední a východní Evropu Miroslava Jozová.

Amazon s investicemi, které lze označit za přidanou hodnotu mimo práci v distribučním centru, začal relativně krátce po jeho otevření. Firma několik měsíců poté v Praze otevřela centrálu pro IT a HR služby, přes kterou v regionu zajišťuje nábory, služby kontaktního centra a IT podporu. Zhruba 500 zaměstnanců pracuje v budově Blox v Dejvicích a v Rustonce v Karlíně.

Téměř celosvětový gigant, který má přes 650 tisíc zaměstnanců, se v Česku společně s tím rozčlenil na několik entit. Z původního podniku Amazon Logistic Prague odštěpil firmu Amazon Czech Republic Services ovládanou matkou z Lucemburska, pod kterou HR a IT služby začlenil. Vedle toho zde působí také Amazon Data Services Czech Republic řešící zpracování dat, hosting a další podobně aktivity. Tyto tři firmy poskytují služby v rámci skupiny a celkově v roce 2018 vytvořily výnosy přesahující pět miliard korun.

Amazon se mimochodem s cloudem Amazon Web Services připojuje do NIX.CZ (selektivní politika) a v tom samém uzlu a Peering.cz je také zapojený jeho Twitch.

Budování vývoje ve východní Evropě

Amazon obecně postupně posiluje výzkumné a vývojové kapacity ve východní Evropě. Vůbec první Amazon Development Center v tomto regionu otevřel v roce 2005 ve městě Jasy v Rumunsku. To se zabývá primárně cloudem, bezpečností, analýzou dat a strojovým učením. V roce 2017 následovalo otevření druhé rumunské pobočky v Bukurešti. Země známá IT outsourcingem, ale i sofistikovanějším IT vývojem, zde pracuje na Alexe (jazykové produkty a testování) a EC2 v rámci AWS.

Rafał Kukliński, ředitel polského vývojářského centra Amazonu
Autor: Jan Sedlák

Rafał Kukliński, ředitel polského vývojářského centra Amazonu

Alexa je hlavní náplní práce také v Gdaňsku v sousedním Polsku. Tamní vývojové centrum Amazon zformoval v roce 2013, když koupil polský startup Ivona Software. Ten se zabýval vývojem text-to-speech nástrojů a Amazon ho už tehdy používal ve svých tabletech Kindle Fire.

Americký podnik na tomto základě z Gdaňsku vytvořil světovou centrálu pro text-to-speech a nyní zde zaměstnává vyšší stovky lidí, přičemž Ivonu přebíral s 24 zaměstnanci. Na zpracování hlasu se mimochodem pracuje také v Brně, kde dlouhodobě sídlí Phonexia, ke které se nově připojilo vývojové centrum britských Speechmatics.

Poláci vedle převodu textu na mluvené slovo (oficiální název je Amazon Polly) rozšířili záběr a zaměřují se i na hlasové povely či Nature Language Understanding, a to včetně různých prvků, které musí fungovat i offline bez připojení do cloudu. Polský software se dostává do více zařízení Amazonu – od chytrých reproduktorů Echo až po nasazení ve firemních kontaktních centrech.

Není jedna Alexa

Převod textu na řeč je pouze jedním z několika prvků, ze kterých je Alexa poskládaná. Vyslovený povel, který tento digitální asistent přebírá, se nejdříve převádí na text, následně prochází sémantickou analýzou, která pomáhá pochopit, o co dotazujícímu jde, a poté se prohledává databáze různých informačních zdrojů. Ty Amazon přizpůsobuje dle jednotlivých zemí, kde Alexu podporuje (Česko to není a ještě dlouho nebude). Následně může odeslat odpověď, kterou do hlasu převede právě technologie z Polska.

„Neexistuje nic jako jedna Alexa, jedno zlaté řešení pro všechny. Když začínáme Alexu připravovat pro novou zemi, musíme si nastudovat její specifika a vytvořit nové datové zdroje. Například při nasazování Alexy v Kanadě jsme potřebovali i francouzštinu, kterou už jsme měli hotovou pro Francii. V případě Kanady je ale neaplikovatelná, protože je třeba počítat s jiným dialektem, kulturními zvyklostmi a tak dále,“ popisuje pro Lupu Rafał Kukliński, ředitel gdaňského vývojového centra Amazonu. Podobné je to i s integrací datových zdrojů – Američany třeba zajímá Pandora, řadu dalších zemí ovšem vůbec.

UX DAy - tip 2

Amazon dle Kuklińského vývojové týmy po celém světě staví jako samostatné jednotky, které mají na starost konkrétní produkt a případně zasahují do dalších. „To nám umožňuje chovat se částečně jako startup a zároveň si můžeme vybírat, jaké technologie budeme nasazovat či co uvolníme jako open source,“ doplňuje Kukliński.

Celkově Amazon ve výzkumu a vývoji v Evropě zaměstnává kolem šesti tisíc lidí. Vedle Polska a Rumunska jsou nám nejblíže rakouský Graz a německé Drážďany s Berlínem. Týmy dále sedí v Irsku, Itálii, Lucembursku, Nizozemsku, Francii a Velké Británii.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).