Hlavní navigace

Nechte se ohodnotit

9. 8. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

A to tou nejjednodušší cestou. Jde pouze o vzhled a o to, co si ostatní uživatelé Internetu o vás pomyslí na základě pouhé jedné fotky. Kolikrát se můžete dozvědět zajímavé věci, pokud zvolíte ty správné dotazy.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

Jistě si pamatujete na dřevní doby „hodnotících“ internetových aplikací, případně prvních verzí fotoseznamek. Poté, co se objevilo ve své době přelomové HOT or NOT, vznikly spousty okopírovaných verzí. Ostatně ani naše české servery Líbímseti.cz a UkažSe.cz se za svůj zahraniční vzor nestydí. Pak začaly vznikat propracovanější aplikace, seznamky a sociální sítě, takže na HOT or NOT se pomalu ale jistě zapomíná (hodnotí se tam hlavně profily značek). Tedy alespoň to dokládají data z Alexy. Přitom občas se vyplatí vrátit se ke kořenům, k tomu prapůvodnímu nápadu. Co si takhle někde nechat zhodnotit fotku? A navíc – co se zeptat ostatních, co si o vám myslí na základě jedné fotky?

Někomu se to může zdát jako krok zpět, ale nedalo mi, abych aplikaci FaceStat nevyzkoušel. Stačí nahrát fotku a vybrat pět dotazů, na kterých se chcete hodnotitelů zeptat. Některé z otázek stojí za to, takže se asi budete chvilku rozhodovat, co že o sobě chcete vědět. Já jsem se zeptal klasicky a trochu namyšleně. Za pár hodin přišly výsledky…

Popis: osamělý, chytrý
Atraktivita: není špatný
Přepral by velkého psa: pravděpodobně
Politický názor: liberál
Věk: 35
Inteligence: bystrý

No, osamělý nejsem a je mi třicet. Psů se bojím, a to příšerně (i těch nejmenších). Inteligence a atraktivita budiž. Takže vypadám starší? Sakra. Ale i „normální“ lidé mi to říkají, takže teď to potvrdili i „ti z Internetu“ (hlavně slečny z USA, jak jsem se díval do seznamu hodnotitelů). Podle jedné fotky působím na lidi tak a tak. Kdybych vložil jinou fotku, třeba bych vypadal mladší. Jedno je jisté – hodnotit lidi podle jedné fotky je k ničemu. Nebo není?

BRAND24

Ale zpět k aplikaci. Na základě slov, kterými vás ostatní popsali, si můžete najít ty, kteří obdrželi stejné hodnocení. A pak se třeba porovnat. To už je něco navíc než pouhé hodnocení fotek jedním až deseti body. Samozřejmě funguje systém pozvánek typický pro sociální sítě, napojen je i Facebook, ze kterého lze přebírat fotky. Zajímavé je vyhledávání podle tagů, tedy slov, kterými se uživatelé navzájem označují. Jde o sociální síť jedné fotky a hodnotitelů, tedy o dost netypickou záležitost. Není to vůbec o přímé komunikaci a seznamování, což je také zvláštní. Ale zábava to je prvotřídní. Jeden uživatel může být zároveň krásný i ošklivý, chytrý i hloupý. Putování po slovech ukazuje, že každému se líbí někdo trochu jiný a pod jedním slovem se může ukrývat široké spektrum nejrůznějších lidí.

Jednu zmíněnou vlastnost FaceStatu musím zejména vychválit. Nikoho nenutí do seznamování, hodnocením celý proces může jaksi skončit. A to je více než dobře, seznamovat se musíme skoro na všech sociálních webech, pěstujeme si skupinky přátel, komunikujeme. Zaplať Pánbůh za to, že někde stačí k fotce jenom napsat slůvko „sexy“ a tím to končí…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).