Hlavní navigace

Názor k článku Nejdůležitější fakta o multiplexu 4 zůstávají utajena. Znám je pouze start TV Pohoda od anonym - Docela zásadní pro úspěch/neúspěch multiplexu 4 je to,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 1. 6. 2012 11:02

    bez přezdívky

    Docela zásadní pro úspěch/neúspěch multiplexu 4 je to, zda v Praze nasadí vertikální polarizaci. Většina diváků z Prahy a okolí má totiž vertikálně polarizované antény mířené na Žižkov. Zejména pak novostavby a rodinné domy v příměstských oblastech Prahy. Pokud mají dnes kvalitní anténu (např. krátkou colorku), tak multiplex 4 nezachytí, protože polarizační oddělení je tak vysoké, že jej zatlumí. A to i přes to, že je daný RD vzdálen třeba 9 km od Olšanské s přímým výhledem a anténa míří naprosto stejným azimutem.
    Je vcelku jasné, že na běžný rodinný dům s malým stožárem atd., které se v příměstských oblastech Prahy nacházejí, si nikdo nebude kvůli nějakému multiplexu 4 dávat dvě antény a platit za to.
    Mnohem výhodnější pro provozovatele multiplexu 4 by tak bylo přehodit minimálně Olšanskou do vertikálu a získal by tak statisíce "nových" potenciálních diváků.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).