Hlavní navigace

Nejen Huawei a ZTE. V Česku získávají vliv také další technologické firmy z Číny

16. 1. 2019
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
V ČR mají své zájmy i China Telecom, Lenovo, Hikvision, Alibaba nebo Espressif. Firmám a úřadům dodávají bezpečnostní kamery či servery a nabízejí cloudové služby.

Jména společností Huawei a ZTE po předvánočním varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) plní titulky novin. Zhruba 160 státních i soukromých institucí nyní musí provést bezpečnostní analýzu podle dost obecné metodiky, kterou NÚKIB vydal. Stranou mediálního zájmu ale zůstává fakt, že v Česku působí také další technologické společnosti z Číny.

K některým z těchto firem se v zahraničí často přistupuje s opatrností. Lupa oslovila NÚKIB s dotazy, zda tento úřad vedle Huawei a ZTE sleduje také další čínské firmy a zda je považuje za rizikové. „V případě technologií vámi jmenovaných společností k dnešnímu dni nedisponujeme informacemi potřebnými pro vydání varování před hrozbou,“ uvedl pro Lupu mluvčí NÚKIBu Radek Holý.

Čína se obecně snaží budovat něco, čemu říká digitální hedvábná stezka. Cílem je v zahraničí postavit infrastrukturu datových sítí, cloudů či datových center tak, aby podpořila expanzi čínských subjektů. Přítomnost Číny v Česku má ale i jiné podoby. Na Lupě aktivity čínských ICT společností u nás průběžně sledujeme a zde nabízíme souhrn zjištěných skutečností. Ten například ukazuje, že v Brně už například Číňané začali vyvíjet vlastní čipy.

China Telecom

China Telecom je jednou z největších telekomunikačních společností v Číně. Je ovládaná státem a její akcie se obchodují na burzách v New Yorku a Hongkongu. Podnik provozuje 230 tisíc kilometrů optické sítě, podmořské datové kabely, mobilní síť, 50 datových center (přítomnost má celkem ve 400 datacentrech) a také vlastní cloud, který je druhým největším cloudem v Číně.

Jak přes China Telecom tekla data z USA do Číny
Autor: Oracle

Jak přes China Telecom tekla data z USA do Číny

China Telecom má v Česku lokální kancelář a už několik let se připojuje do pražského datového centra CE Colo, které provozuje T-Mobile. Čínský provider zároveň usiluje o další rozšiřování. Firma chce v Praze spustit jednu z částí svého cloudu. Jde o takzvaný cloud node, kterých China Telecom po světě provozuje 31. V Evropě je prozatím má ve Frankfurtu, Londýně a Paříži a Praha je další možnou lokalitou. Tématu jsme věnovali samostatný článek.

Pravděpodobným partnerem pro Číňany má být SafeDX, což je joint-venture společnost mezi tchajwanským Foxconnem a českou investiční skupinou KKCG (konkrétně jejího ICT podniku DataSpring, který je nyní součástí AutoContu). SafeDX provozuje datové centrum vedle sídla Sazky.

Z Kalifornie do Číny a zpět
Autor: Oracle

Z Kalifornie do Číny a zpět

SafeDX už koncem roku 2016 s China Telecomem podepsal dohodu o partnerství. Společně oslovují čínské společnosti, které přichází na trhy střední a východní Evropy a nabízí jim služby kolem ICT. V datacentru SafeDX tak například běží IT infrastruktura čínských bank ICBC a Bank of Communications (BoCom). SafeDX také využívá propojení China Telecomu do Hongkongu.

Výzkumníci z U.S. Naval War College a Tel Aviv University nedávno zveřejnili zprávu, podle které China Telecom asi 30 měsíců přeposílal data ze Spojených států do Číny. To následně potvrdila i analýza firmy Oracle.

China Telecom využíval vlastní infrastrukturu, kterou v USA postupně buduje od roku 2000. Ve Státech má celkem osm takzvaných PoPů (point of presence), v Kanadě jsou pak dva. Využívala se technika BGP hijackingu. Data byla do Číny posílána přes město Hangzhou a akce sloužila ke korporátní špionáži. China Telecom aktivity rozjel po roce 2015, kdy Čína s USA podepsala dohodu o ukončení krádeží intelektuálního vlastnictví. Firma nařčení odmítá.

„Slýchám to, uvědomuji si to, ale na nic konkrétního jsem nenarazil. S China Telecomem jsou vztahy zcela standardní. Tak, jak jsem zvyklý spolupracovat s českými či západními společnostmi, si myslím, že se China Telecom chová úplně standardně. My nevidíme do jejich sítě a nevíme, jaké mají nasazené nástroje na monitoring síťového prostředí. A v IT konceptu je to dle mého transparentní,“ uvedl v rozhovoru pro Lupu směrem k bezpečnostním obavám ředitel SafeDX Martin Smekal.

Hikvision

Hikvision, celým jménem Hangzhou Hikvision Digital Technology, je jedním z největších světových výrobců bezpečnostních sledovacích kamer. Působí ve více než stovce zemí, 30 procent ročních tržeb generuje mimo Čínu a celosvětově drží podíl na trhu kolem 21 procent. Ke kamerám vyvíjí software s prvky umělé inteligence, který umožňuje věci, jako je rozpoznávání objektů či analýza dat.

Hikvision je velice aktivní také v Česku, kde si lze jeho kamery koupit i na tradičních e-shopech. Čínské kamery běžně používají tuzemská města, ale také třeba ministerstvo vnitra, policie, vězeňská služba, nemocnice, univerzity i Česká televize.

Hikvision o sobě dlouhodobě tvrdí, že je nezávislou společností. Ovšem podíl v Hikvision drží skupina CETHIK, která je stoprocentně vlastněná státem. Ten CETHIK ovládá prostřednictvím podniku China Electronics Technology Group (CETC), který byl založen čínským ministerstvem a má mimo jiné na starost vývoj softwaru pro rozpoznávání lidí. Jako hlavní účel se prezentuje boj s terorismem a bezpečnost.

Hikvision se ale také podílí na problematických aktivitách. Jeho monitorovací systémy jsou například používány v detenčních táborech, kam čínská vláda posílá muslimskou minoritu na „převýchovu“. Hikvision je ostatně jedním z prvků komplexního čínského sledovacího systému vůči občanům.

Jak vypadají všudypřítomné sledovací kamery v Číně:

Americká vláda kvůli tomu zvažuje uvalení sankcí na dodávky technologií. Hikvision ze Států odebírá zejména čipy. Jejich dodavatelem je například Intel (Movidius). Hikvision využívá jeho CPU a GPU na funkce spojené s rozpoznáváním obrazu a podobně. Tato data se pak zpracovávají na superpočítačích AGX od Nvidie. Disková pole pro Hikvision staví Seagate. Zákaz dodávek by byl pro Hikvision likvidační. Čína si je závislosti na západních čipech vědomá a snaží se vybudovat vlastní.

Objevují se také obavy, že by kamery od Hikvision mohly posílat data do Číny a že je možné ke kamerám přistupovat na dálku. Konkrétní důkazy chybí, americká vláda už ale nasazování kamer v rámci státních institucí zakázala. Na situaci reaguje také Velká Británie. Podobné obavy se mimo jiné skloňují kolem čínského výrobce dronů DJI, jehož výrobky jsou v Česku rovněž populární.

Lenovo

Lenovo bylo založeno v roce 1984 v rámci čínské akademie věd (Chinese Academy of Sciences). Dnes se obchoduje na burze v Hongkongu, čínská vláda si v něm ale nadále drží vliv. Přes 42 procent akcií Lenova vlastní firma Legend Holdings Limited, kde 65 procent akcií ovládá právě čínská vláda.

Hodně toho, co dnes Lenovo prodává, do firmy přišlo ze Spojených států. Číňané v roce 2005 koupili od IBM divizi osobních počítačů a v roce 2014 na to navázali také odkupem divize x86 serverů. Ve stejném roce také Lenovo od Googlu získalo společnost Motorola Mobility. Ze zpětného pohledu se tento výprodej tradičních amerických značek do Číny nemusí jevit úplně prozíravě. USA za „pár“ miliard dolarů a s vidinou možného přístupu na uzavřený čínský trh odevzdaly důležité know-how.

Lenovo je běžně známé jako prodejce osobních počítačů, nejenom díky IBM se ale soustředí také na oblast, kde aktivně působí i Huawei. Jde o komponenty do datových center. Lenovo vyvíjí a prodává servery, datová úložiště a síťové komunikační prvky. Počítače, ale i serverové technologie od Lenova se zcela běžně využívají v rámci české státní správy a samosprávy a státních podniků.

Zástupci Lenova tvrdí, že „nejsou čínskou společností, ale společností globální“ a že ve vedení působí řada manažerů ze západu. Spojené státy ovšem nyní před Lenovem varují a označují ho za riziko spojené s kybernetickou špionáží. Americké úřady se technologií od Lenova zbavují. Státní komise pro ekonomické a bezpečnostní vztahy mezi USA a Čínou (USCC) v nedávném reportu Lenovo označila za podobný případ, jako jsou Huawei a ZTE. Konkrétní důkazy opět předkládány nejsou.

Lenovo v Česku působí přes dvě společnosti. Lenovo Technology B.V. se zaměřuje na prodej počítačů, mobilů a dalších koncových zařízení. Součástí tohoto podniku původně byla i sekce pro prodej vybavení do datacenter. Ta nakonec byla vyčleněna a datacentra má na starost Lenovo Global Technology Czech Republic.

Alibaba Group

Alibaba zcela ovládla e-commerce trh v Číně a dalších oblastech Asie a nyní má spadeno na Evropu. S plánovanou masivní expanzí začíná v Belgii. Ta je první zemí v Evropské unii, která se připojila k Electronic World Trade Platform (eWTP) založené právě Alibabou. V Belgii vznikne transportní hub o rozloze 220 tisíc čtverečních metrů a Alibaba chce začít prosazovat své mobilní platby Alipay a Alibaba Cloud.

Přes Alipay je možné platit například v Obecním domě v Praze
Autor: Jan Sedlák

Přes Alipay je možné platit například v Obecním domě v Praze

Aktivity Alibaby lze už nějakou dobu pozorovat také v Česku. Čtyři z deseti Čechů nakupuje online na čínských e-shopech a velkou roli v tom hraje AliExpressAlibaba si skrze společnost 4PX Express v Česku postavila distribuční centrum.

V českých obchodech se postupně začínají objevovat nálepky hlásající možnost platit pomocí Alipay. Využívají toho především čínští turisté, kteří do Česka proudí skrze několik přímých letů z velkých čínských měst. Partnerem pro Alipay je u nás firma Sims Management.

Alibaba v Česku také spustila svůj Alibaba Cloud (Aliyun). Učinila tak přes polskou společnost ABC Data, která na českém trhu dlouhodobě působí jako IT distributor. Alibaba Cloud se u nás schovává pod značku ABC Data Cloud a služby se doručují z datacentra ve Frankfurtu. „Naše vzájemná spolupráce je součástí strategie Alibaby vstoupit na trhy v regionu střední a východní Evropy. Začíná se s cloudem,“ naznačil pro Lupu plány Alibaby viceprezident ABC Data Andrzej Kuźniak.

Alibaba obecně nebývá spojována s bezpečnostními riziky. Její zakladatel a šéf Jack Ma je každopádně členem čínské komunistické strany. Alibaba disponuje v podstatě neomezeným kapitálem a je jedním z hlavních ekonomických subjektů z Číny, které mohou na západě uspět a šířit tak vliv své domovské země. Alibaba například přes Alibaba Pictures investuje do hollywoodských filmů. Jejich tvůrci pak uplatňují částečnou cenzuru, protože chtějí, aby se filmy dostaly na obrovský čínský trh. Stejně tak Alibaba svými investicemi získává vliv v západních startupech.

Espressif Systems

Další čínskou stopu je možné nalézt v Brně. Espressif Systems sídlí v High-Tech Parku v Šanghaji, postupně ale rozjíždí také vývoj na Moravě. Espressif je ukázkou toho, jak se Čína chce stát důležitým hráčem v oblasti vývoje vlastních čipů. Pracuje na různých čipech a modulech, které se využívají zejména v oblasti internetu věcí. Firma uvádí, že se jí podařilo expedovat přes 100 milionů těchto IoT čipů.

UX DAy - tip 2

Espressif vznikl v roce 2008 a od té doby ve třech investičních kolech posbíral nespecifikovanou výši investic. V prvních dvou kolech přímo nejsou známí ani investoři. Poslední série C z května loňského roku se jako investor účastnil Intel a vedle něj Beijing Singularity Power Investment Fund. V něm drží podíl National IC Industry Investment Fund, který je ovládaný čínskou vládou. Čína chce do vývoje čipů obecně v současné fázi investovat 45 miliard dolarů a tento fond je pro to stěžejní složkou.

Espressif v současné době do Brna hledá nové vývojáře. Ti mají pracovat zejména na softwarové části kolem čipů a musí mít znalost Shellu, Pythonu nebo Perlu. Vyvíjet se má také software pro SDK a hardwarový akcelerátor. Espressif v Brně nabízí na pozici „software platforms director“ hrubou mzdu mezi 220 až 320 tisíci korun. Běžní vývojáři mají dostat kolem 80 tisíc.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).