Hlavní navigace

Nejlepší aplikace nad otevřenými daty? Mapa DVB-T2 vysílačů, hlídač politiků či bicykly v Brně

26. 11. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Porota tradiční soutěže ocenila také rozklikávací rozpočet CityVizor či pražskou datovou platformu Golemio. Tady jsou výsledky ve všech kategoriích.

Pět vítězů si rozebralo hlavní ceny v sedmém ročníku soutěže Společně otevíráme data, kterou každoročně pořádá Nadace OSF. Porota v ní pravidelně oceňuje aplikace, které využívají tzv. otevřená data (opendata). 

V letošním ročníku se celkem 26 aplikací měřilo v celkem pěti kategoriích, roztříděných podle jejich zaměření. Vítězové získali peněžní cenu 30 tisíc Kč na další rozvoj aplikace. 

Transparentnost

V kategorii, do které spadají aplikace sloužící k veřejné kontrole úřadů a institucí, vyhrála aplikace CityVizor. Ta vznikla v roce 2017 na ministerstvu financí a umožňuje městům a obcím publikovat jejich rozpočty v občanům přístupné podobě. Proklikat se v ní dá až na úroveň jednotlivých faktur. 

CityVizor dnes provozuje sdružení Otevřená města. Aplikace dlouho trpěla tím, že ji používalo pouze několik málo měst (za dva roky jich bylo méně než deset), kde bylo vedení radnice myšlence opendat otevřené. To se ale v poslední době mění. V říjnu se mezi uživatele aplikace připojilo hlavní město Praha, což by mohlo být impulsem pro další obce.

Dalším impulsem by mohlo být to, že se provozovatelům podařilo domluvit s jedním z největších dodavatelů informačních systémů pro obce, firmou Gordic, která vyvinula automatické propojení svého systému s CityVizorem. Pozitivní posun přineslo také zapojení neziskovky Česko.Digital do rozvoje aplikace


Participace

První místo v kategorii pro aplikace, které umožňují zapojení občanů do rozhodování státní správy a samosprávy, si odnesla aplikace Reflektor. Ta má za cíl upozorňovat uživatele na důležité novinky v Poslanecké sněmovně a umožňuje jim „hlídat“ kroky politiků v zásadních oblastech a reagovat na ně. 

Za aplikací, která je dostupná pro mobilní systémy Android a iOS, stojí právnický tým Frank Bold.


Data v každodenním životě

Kategorii služeb pomáhající v běžném životě opanovala aplikace Mapa vysílačů. Ta nabízí detailní informace o vysílačích digitálního pozemního vysílání DVB-T či DVB-T2, jejich interaktivní mapu i seznamy, včetně detailů o multiplexech a televizních stanicích.

Aplikace je dostupná na webu nebo jako mobilní appka pro Android a Windows Phone. 


Open Source

V kategorii aplikací kombinujících opendata s open sourcem vyhrála pražská datová platforma Golemio. Ta oznámila zveřejnění svých zdrojových kódů na začátku letošního listopadu.

Datová platforma je souborem nástrojů pro sběr, analýzu a vizualizaci dat ze všech možných městských zdrojů v Praze. Ve formě otevřených dat dnes poskytuje údaje třeba o svozu odpadu, MHD (chystají se třeba data Dopravního podniku o poloze autobusů), parkování nebo data z řady senzorů umístěných v pražských ulicích.

Pražskou platformu sice nejspíš není možné převzít pro jiné město jako celek, ale její části by použitelné být mohly. Zájem už projevil třeba Ústecký kraj, který ve spolupráci s ČVUT, Univerzitou J. E. Purkyně a několika městy buduje vlastní datovou platformu Portabo

Porota u aplikace ocenila například to, že podporuje rozvoj open source, ukazuje, že otevřený software má smysl i u velkých projektů, a dává příklad dalším městům.


Solution App

V páté kategorii soutěžily služby, které řeší nějaký velký společenský problém. Zvítězila aplikace Cyklodoprava v Brně, kterou vyvinulo oddělení dat, analýz a evaluací brněnského magistrátu.

UX DAy - tip 2

Aplikace na základě dostupných dat mapuje podmínky pro cyklistiku v Brně a analyzuje, jaké jsou její přínosy a jaké jsou největší překážky jejího budoucího rozvoje.  


Připomeňte si výsledky soutěže z minulých ročníků:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).