Hlavní navigace

Nekvalitní antény způsobují potíže s DVB-T2. Na co si dát pozor?

23. 8. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: ČTÚ
Český telekomunikační úřad upozorňuje spotřebitele, že základem pro bezproblémový příjem digitálního televizního vysílání DVB-T2 je kvalitní venkovní anténa. Dejte si pozor na marketingová tvrzení obchodníků.

„S přechodem na nový systém televizního pozemního vysílání DVB-T2 se množí stížnosti na kvalitu televizního příjmu. Při místním šetření ale technici ČTÚ často narazí na problém v anténě nebo přijímací soustavě (rozvod, zesilovače a další) u diváka. Televizní příjem DVB-T2 signálu v daném místě bezproblémový, ale právě nevhodná anténa nebo nevhodně řešený přijímací řetězec je zdrojem problémů s příjmem, výpadků signálu nebo příjem úplně znemožňuje,“ upozornil Český telekomunikační úřad ve svém stanovisku z minulého týdne.

„Základem pro bezproblémový příjem DVB-T2 vysílání je kvalitní venkovní anténa. Příjem na náhražkové antény (typicky různé pokojové antény) nemůže být ze své podstaty stabilní a nelze ho garantovat ani v místech s dostatečnou kvalitou pokrytí vysílače. V případě bytových domů je vhodná kvalitně provedená společná televizní anténa (STA), kdy je využit střešní anténní systém (jedna nebo více antén) a za pomoci kanálových zesilovačů nebo programovatelného zesilovače je signál rozveden do jednotlivých bytů. U individuálních antén na rodinných domech je vhodné anténu umístit ven na střechu nebo jiné místo v dostatečné výšce nad terénem, umístění antény na půdě může být problematické,“ zdůraznil úřad.

Regulátor doporučuje vždy pořídit kvalitní venkovní anténu pro pásmo UHF (kanály 21−48). Tyto antény mají většinou délku kolem 60−80 cm u menších typů, přibližně 100−130 cm u těch výkonnějších a nejčastěji využívaných a až tři metry u těch nejvýkonnějších.

Jak úřad dále upozorňuje, mezi anténami jsou rozdíly v ceně, ale také v kvalitě příjmu (zisku, směrovosti). „Směrovost a zisk antény udává laicky řečeno efektivitu antény v příjmu signálu ze žádaného směru a také potlačení příjmu z jiných směrů, kam anténa nemíří. U systému DVB-T2 se využívají rozsáhlé jednofrekvenční sítě (SFN), kdy mohou jednotlivé vysílače mezi sebou interagovat a směrová anténa problematické situace omezí,“ dodává ČTÚ.

Venkovních antén existuje na trhu mnoho od různých výrobců. „Jako vodítko k výběru lze doporučit články nebo testy na odborných webech, případně doporučení od anténního profesionála, kterému je také vhodné montáž antény svěřit, protože dokáže profesionálním přístrojem změřit parametry signálu a ručit za kvalitu instalace a signálu za anténou, což u instalace laikem bez potřebné techniky nelze,“ doporučuje regulátor.

Pozor na triky obchodníků

Český telekomunikační úřad se také vymezil vůči obchodníkům, jejichž marketingové triky matou zákazníky. Spotřebitelé pak utrácejí peníze za produkty, které mohou mít dokonce i horší vlastnosti než běžně dostupné (a levnější) antény.

Rozdíl na ilustračním obrázku od Českého telekomunikačního úřadu je patrný na první pohled: vlevo je příklad „aktivní“ venkovní antény (nevhodné pro příjem DVB-T2), vpravo je pak klasická venkovní anténa, vhodná pro příjem DVB-T2.
Autor: ČTÚ

Rozdíl na ilustračním obrázku od Českého telekomunikačního úřadu je patrný na první pohled: vlevo je příklad „aktivní“ venkovní antény (nevhodné pro příjem DVB-T2), vpravo je pak klasická venkovní anténa, vhodná pro příjem DVB-T2.

„V poslední době se velmi rozšířily různé ‚aktivní‘ venkovní antény. Typicky se jedná o náhražkovou anténu (samotný dipól, kovový plíšek nebo jen kus drátu) ukrytý v plastovém krytu a doplněný zesilovačem. Prodejci tyto antény často nabízejí jako speciálně vhodné pro DVB-T2 vysílání, HD příjem a podobně. Realita je taková, že směrovost a kvalita těchto výrobků je výrazně horší než u nejlevnějších klasických antén, zato cenově běžné antény výrazně převyšují,“ varuje úřad.

Prodejci podle zjištění regulátora udávají nereálné parametry, kdy zejména zisk antény neodpovídá skutečnosti. Také lákají zákazníky na údaje o domnělé vhodnosti antény dle vzdálenosti od vysílače. „Z technického hlediska je to naprosto nepoužitelný parametr, protože síla a kvalita signálu může být několik kilometrů od vysílače v údolí horší než 100 km daleko na kopci nebo v rovině,“ zdůrazňuje ČTÚ.

Největší problém je u internetových obchodů, které typicky při hledání slov „DVB-T2 anténa“ zobrazí právě tyto produkty. „I v místech s jinak bezproblémovým příjmem může použití těchto výrobků způsobovat problémy při sledování televize, v místech s horším signálem jsou pak nepoužitelné úplně. Divákům doporučujeme si před nákupem zjistit informace na odborných webech, u anténního speciality nebo nechat montáž antény na odborníkovi, který zvolí správnou anténu a garantuje i kvalitu instalace a tím příjmu televize,“ apeluje státní úřad.

Častým problémem je podle zjištění ČTÚ nejen anténa, ale i zbytek signálového řetězce, tedy prvky za anténou. Koaxiální kabel od antény by měl být černý venkovní s PE izolací, která odolá povětrnostním vlivům.

„Bílé kabely nejsou do venkovního prostoru vhodné, ty levnější vydrží na střeše třeba jen dvě nebo tři zimy, než se plášť kabelu začne rozpadat, do kabelu se dostane voda a kabel od antény tak může signál zhoršovat už tři roky po instalaci antény (i pokud je samotná anténa kvalitní a je správně nainstalovaná),“ vysvětluje úřad.

Problémem je podle něj i nedostatečné stínění kabelů, kdy se do kabelu dostává signál ze vzduchu anebo rušení od domácích spotřebičů, datových rozvodů, nabíječek a podobně. Kvalitu kabelu a jeho vhodnost pro dané použití je tedy nutné nepodceňovat.

UX DAy - tip 2

Důležité jsou i konektory, rozbočovače a další pasivní prvky rozvodu. „Neodborně namontované nebo častým používáním poškozené konektory mohou signálu výrazně uškodit. Stejně tak není možné kabel rozbočovat za pomoci elektrikářských svorek nebo pouhým nakroucením kabelů na sebe a je nutné využít k tomu vhodný rozbočovač. U zesilovačů pak platí, že by měly být kvalitní a využívány pouze tam, kde je jejich použití potřebné. V místě se silným signálem může být naopak zesilovač na škodu, problémy se zesilovači mohou být i v blízkosti vysílačů mobilních operátorů, kde je nutné před zesilovač předřadit filtr těchto frekvencí, aby silný signál mobilní sítě neuškodil televiznímu příjmu,“ uzavřel ČTÚ své stanovisko.

Jak vyplývá z pravidelných souhrnných měsíčních zpráv telekomunikačního úřadu, závady na straně diváků jsou vůbec nejtypičtější příčinou problémů s nekvalitním příjmem DVB-T2. Jenom v jednotkách případů jsou na vině závady lokálních vysílačů nebo přeshraniční rušení. Vymizely rovněž dřívější potíže se základnovými stanicemi LTE, které také bývaly zdrojem rušení. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).