Hlavní navigace

Nemáme co testovat, žádné 5G není. Z Plzně se zatím „smart 5G město“ nestalo

21. 9. 2020
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Plzeň je jedno z měst, kde se měly podle ministerstva průmyslu a obchodu testovat 5G sítě. Chtějí tady na nich zkoušet záchranářské drony, zatím ale není na čem.

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) koncem loňského roku vybralo pět „chytrých 5G měst“, která jako první měla začít v praxi testovat nadcházející mobilní sítě páté generace. Stát přislíbil, že městům poskytne podporu a operátorům, jež se do akce zapojí, slevu na dočasné frekvence. Vedle Jeseníku, Ústí nad Labem, Karlových Varů a Bíliny v soutěži uspěla také Plzeň. „Lidem v Plzni by se díky 5G sítím měl zlepšit život,“ chlubilo se MPO letos v červenci. V západočeském městě se mělo rozjet testování využití záchranářských dronů.

„Nemáme co testovat, protože žádné 5G není,“ krčí rameny na přelomu léta a podzimu zástupci Správy informačních technologií města Plzně (SIT), kteří se pilotních 5G testů s drony mají účastnit.

To, že se jednou z testovacích lokalit stala právě Plzeň, všem zúčastněným stranám dávalo smysl. Jde o jedno z mála českých měst s centralizovanými IT službami. SIT dnes zároveň není pouze „správa“ šesti tisíc počítačů a další potřebné IT infrastruktury. V širším centru města vznikla soustava rekonstruovaných budov, kde funguje Centrum robotiky, startupové a coworkingové centrum SIT Port a sekce Drony SIT zaměřená na vývoj, testování a nasazování dronů v praxi.

Technicky založené město

Technickými kroužky, které SIT pořádá, ročně projde kolem čtyř stovek dětí. Tato zkušenost je často přitáhne k technickým oborům, jako jsou programování nebo robotika. Lidé ze SIT také vzdělávají učitele ze základních škol tak, aby do výuky správně zapojovali roboty a další názornou techniku, která děti baví. Na tamní Masarykově škole už například od první třídy robotika vznikla jako povinný předmět a chystá se jeho rozšíření na další základky.

Jak vypadají drony SIT v Plzni:

SIT rovněž provozuje celoměstskou síť pro internet věcí postavenou na technologii LoRa. Vodárenská společnost toho využívá pro odečty vody a školy síť mají zdarma k dispozici pro výuku i zájmovou činnost žáků. SIT dokáže šikovné lidi posílat i na hackathony do zahraničí.

„Musíme se snažit a děláme tak rádi. Plzeň je poměrně blízko od Prahy. Ta už od středních škol přetahuje šikovné technicky zaměřené lidi. Snažíme se proto vybudovat vlastní ekosystém, aby nám lidé do hlavního města neutíkali. A když už odejdou třeba na univerzitu, aby se k nám vrátili a měli zde co dělat,“ popisuje během návštěvy Lupy ředitel SIT Luděk Šantora.

A pak je zde plzeňský průmysl, jemuž vévodí Škoda Transportation. Ta spadá pod skupinu PPF, což podle informací Lupy do Plzně přilákalo i pozornost pod Kellnerovo portfolio rovněž spadajícího operátora O2. Testování 5G sítí by dávalo smysl i pro komerční průmyslové subjekty, které by z těchto aktivit mohly těžit v dalším výzkumu a vývoji.

Záchranářské drony

SIT ale primárně 5G zajímalo kvůli již zmiňovaným dronům. Sekce Drony SIT už delší dobu spolupracuje s Integrovaným záchranným sborem (IZS), se kterým cestuje na výjezdy a pomáhá s řešením krizových situací, jako jsou požáry, havárie a podobně.

„Když se dnes odehrává krizová situace, ne všichni jsou na místě. Data se na dálku posílají z více SIM karet přes LTE síť. Spojuje se více kanálů, podobně jako to mají televize u dálkových přenosů (technologie Teradek),“ popisují jeden z příkladů využití technici SIT. Právě zde by 5G mohlo přinést rychlejší a jednodušší přenosy v reálném čase.


Autor: Jan Sedlák

„Nemůžeme zkoušet nic,“ opakuje Šantora. Žádná, byť ani omezená 5G síť v Plzni stále neběží a není jasné, kdy se tak stane. Ministerstvo průmyslu městu ani SIT žádný termín neslíbilo. MPO společně s ČTÚ mělo zajisti příděl testovacích frekvencí s tím, že operátor na své náklady síť postaví. V tomto případě tedy O2.

Jen s dostupnými frekvencemi

„Podmínkou pro využití testovacích sítí je kromě uvolnění daných kmitočtů i to, že operátor musí mít k dispozici technologii, která je schopná na dané frekvenci vysílat. Protože zatím není jasný výsledek aukce kmitočtů a nemáme ani vybraného finálního dodavatele pro 5G sítě, nebylo by smysluplné pořizovat nové technologie na vysílání frekvencí, které nakonec nemusíme vydražit, nebo od jiného dodavatele, než se kterým budeme na budování 5G spolupracovat,“ vysvětluje pro Lupu mluvčí O2 Lucie Jungmannová.

„Proto v projektech v Plzni a Bílině počítáme primárně s využitím kmitočtů, na které máme licenci již nyní. To však neznamená, že v pozdější etapě projektu, například při testování nové technologie, testovací frekvence rádi nevyužijeme,“ navazuje operátor.


Autor: Jan Sedlák

O2 zatím spustil komerční „5G“ síť v Praze a v Kolíně, jde o technologii non-standalone 5G a operátor využívá frekvenci 3,7 GHz. S frekvencemi, které jsou k dispozici, začal operovat i Vodafone. Ten v říjnu spustí pilotní komerční provoz 5G sítě v Karlových Varech, Ústí nad Labem a Jeseníku, což jsou další tři ze „smart 5G měst“, které ministerstvo průmyslu vybralo. Zástupci úřadu na testování ve Varech upozorňovali, že právě toto je součástí jejich „smart 5G city“ snah.

Dohoda státu s Plzní ale podle informací Lupy měla znít tak, že se budou testovat všechny frekvence, a tedy i ty, které teprve mají být vysoutěženy v aukci. K rozdělováním testovacích frekvencí ale prozatím nedošlo. Ministerstvo průmyslu ani přes opakované dotazy Lupě reakci nezaslalo.

Koordinace dronů v roji a další

Dronaři ze SIT tedy prozatím na slíbené 5G čekají. Plánů, co všechno by se na takové síti dalo v praxi zkoušet, mají hodně. Členství v Integrovaném záchranném sboru skupině otevírá přístup do evropských programů Horizon 2020, kde už SIT získalo několik projektů a další čekají na vyhodnocení.

Jedním z čekajících projektů je SkyEdge, kde se počítá se spojením edge computingu a 5G. Část výpočetního výkonu by „seděla“ na dronu a zbytek v cloudu. SIT je členem mezinárodního konsorcia, které se o projekt uchází. Plzeň byla oslovena univerzitou z Curychu, aby zastávala praktickou část k jejich akademickým částem. Dalším zapojeným je firma Elios.

„Dále bychom mohli zkoušet drony vyslat za horizont viditelnosti a také jejich koordinaci v roji. Máme i projekt z Horizon 2020, v rámci něhož děláme digitální kopii města. V rámci 5G bychom rádi vyzkoušeli to, že by hasiče bylo možné propojovat s 3D mapami,“ navazuje Šantora. „Také si od 5G slibujeme zejména garanci dostupnosti.“

BRAND24

Představa SIT je taková, že jim bude 5G signálem ze stávajících vysílačů (BTS) „nasvícena“ lokalita Centra robotiky a Západočeská univerzita. S ní SIT spolupracuje na dronech i jiných projektech. Na škole například vyvinuli chytrý hasičský oblek, který umí měřit teplotu a podobně. Nabízí se rovněž monitoring intenzity dopravy v reálném čase.

„Jen zapnutí sítě ale nestačí. Na drony potřebujeme také modemy a tak dále,“ zakončují plzeňští technici s tím, že k tomu všemu potřebují součinnost ostatních hráčů ve hře.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).