Hlavní navigace

Názor k článku Nemáte šachový implantát? od noname - povídačky o tom, že šachy budou končit po...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 7. 2005 17:18

    noname (neregistrovaný)
    povídačky o tom, že šachy budou končit po porážce od počítače jsou k zaslechnutí již od kasparov vs. deep purple. Zatím mám pocit, že spíše tyto hry přináší pozornost k šachům jako takovým.
    Není třeba pochybovat o tom, že v krátkém čase nás budou počítače porážet - samozřejmě že počet možností roste exponenciálně, stejně tak ale rostě i výkonnost strojů. Jestli tedy umí dnes za nějaký rozumný čas spočítat nejlepší strategii na x tahů dopředu, tak za 2 roky to bude x*2. A tak i když umí člověk nyní přesně odhadnout strategii na y tahů dopředu (kde y < x) a vyhrává proto, že na dalších z tahů (kde y+z > x) mu pomůže intuice (nevýhodné postavení, příliš otevřená obrana atd.), tak za nějakou dobu prostě počítače zvítězí onou hrubou silou. Ať je počet možných tahů v šachu jakkoliv ohromný, stále je konečný a tak se někdy dočkáme i toho, že je nějaký počítač bude schopen v nějaké rozumné době zpracovat všechny.
    Navíc mají počítače ve svých databázích všechny zápasy za uplynulých sto let (přeháním), detailně rozpracované od skvělých šachistů, mnoho postavení je tak elminováno a mnoho tahů (úvody) hraje sice počítač, ale vlastně jen přehrává nějaký člověčí zápas kdysi dříve.
    Spíše se tedy těším na dobu, až se před zápasem vymaže tato "knowledge base" z paměti stroje a on bude hrát opravdu jen podle toho co "vymyslí".
    I když ale budou šachové stroje vítězit, stále to budou "jen" šachové stroje, budete moci mít milion různých strojů, kdy jeden bude umět hrát šachy, druhý dámu, třetí skládat hudbu, atd., i když to ale dáte dohromady, tak z toho neuděláte myslící stroj. Budou to ale skvělí učitelé strategie, časem i skvělé armádní počítače atd.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).