Hlavní navigace

Nemocnice, školy a úřady se chystají na DVB-T2. Vydaly už statisíce korun

10. 7. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Koláž Mockup Photos/TV Nova
S ukončením digitálního vysílání ve standardu DVB-T se musí vypořádat i veřejné organizace – nemocnice, ale také akademie Vězeňské služby, školy nebo ubytovny ministerstva vnitra. Náklady jdou do statisíců. Vyplývá to z údajů v registru smluv.

Krajská nemocnice v Písku myslí na pohodlí budoucích maminek. Na každém ze šesti pokojů, kde maminky tráví dobu před porodem, jsou televizory. Televizní programy dělají pacientkám společnost také v pokojích, předsálí a čekárně gynekologické ambulance. Televizor je také samozřejmou součástí pokoje s nadstandardním vybavením. Nemocnice proto řeší, jak nahradit stávající digitální vysílání.

V červnu se rozhodla, že nechá udělat kompletní revizi anténních soustav a zesilovačů. Pověřila tím místního dodavatele a ten zjistil, že například na dětském oddělení je téměř nefunkční stará širokopásmová anténa a zesilovač vhodný spíš pro rodinný dům než velké zdravotnické zařízení. Vyměnit se musí programovatelné zesilovače také na oddělení rehabilitace, na už zmiňované gynekologii, v porodnici i na ubytovně.

Všechny úpravy nemocnici přijdou na zhruba 60 tisíc korun i s daní, na některých odděleních se ani změny nemusí dělat, protože jsou tam nová zařízení. Zda jí tyto výdaje bude moci stát případně kompenzovat, zatím není jasné.

Opravu a doplnění společné televizní antény pro příjem vysílání ve formátu DVB-T2 si letos na jaře objednala také Fakultní nemocnice Hradec Králové. Bez DPH vyčíslil místní dodavatel všechny náklady na zhruba 190 tisíc korun.

Jinde se bude stav televizních rozvodů řešit při celkové rekonstrukci. Takový je případ Svitavské nemocnice, kterou provozuje Pardubický kraj. Chystá se v ní úprava části polikliniky na lékárnu a ambulance, hotovo by mělo být do konce května příštího roku. Součástí stavby za skoro 22 milionů korun bude i zhruba 28 tisíc korun na vybudování rozvodu společné televizní antény, do kterého bude osazen vícepásmový anténní zesilovač Telmor WWK-1062.

Podobně bude podle projektových listů společná televizní anténa předělána během úprav interní ambulance v Jičíně nebo při rozšíření psychiatrického oddělení v Krajské nemocnici Liberec.

Už loni si modernizaci televizních rozvodů vyzkoušeli v Nemocnici Milosrdných bratří Letovice. Vzhledem k nevyhovujícímu systému zesílení a rozbočení signálu a přípravě na DVB-T2 navrhla dodavatelská firma kompletní rekonstrukci stávajícího hlavního domovního zesilovače. Sestavu set-top boxů používaných do té doby nahradila hlavní televizní stanice, vybavená kanálovými zesilovači a dalšími moduly pro úpravu a zesílení signálu.

Město Havířov objednalo revizi společných antén ve svých bytových domech a jejich rozšíření o příjem DVB-T2, za což vyplatí 230 tisíc korun. Do nových televizních rozvodů aktuálně investuje také městský úřad v Litovli, který podle červencové smlouvy zaplatí za proměření a instalaci společné televizní antény ve své vlastní budově lehce přes 34 tisíc korun bez daně. Skoro 800 tisíc korun bez daně bude stát oprava společné televizní antény ve Zlíně v deseti bytových domech v ulici Vodní. Výsledkem má být instalace nových kabelových rozvodů STA v nových trasách.

Největší pražský domov pro seniory, zařízení Nová slunečnice, se podle nové smlouvy rozhodl řešit příjem televizních programů prostřednictvím Skylinku. Z dokumentu vyplývá, že signál bude rozveden do 230 přípojek a roční předplatné televizních programů pro ně vyjde na 69 600 korun.

Opravu společné antény si letos v květnu objednali rovněž ve vazební věznici v Českých Budějovicích. Má být hotová do konce července a cena s daní se vyšplhala na 77 tisíc korun.

Rozšíření televizních rozvodů o DVB-T2 si přála bytová správa ministerstva vnitra ve třech ubytovnách v Praze 6. Loni na podzim za to vyplatila 83 tisíc korun včetně daně. Letos chtěla inovovat ještě STA v ubytovnách v Modřanech, Čakovicích, na Jarově a v Praze 3. Úpravy přišly celkem na 65 tisíc korun včetně daně.

Jiné veřejné instituce podobné infrastrukturní investice zatím neohlásily, přinejmenším prozatím. Nakupují však přijímače. Akademie Vězeňské služby ČR pořídila kvůli DVB-T2 nové televizory za půl milionu korun, celkem 136 kusů. Používat je bude na pracovištích a v ubytovacích prostorách ve Stráži pod Ralskem, konkrétně ve své škole a na ubytovnách. Ze smlouvy s litvínovskou firmou BERI-CZ vyplývá, že na akademii už teď televizory mají, ale nechají je odvézt a zlikvidovat. Nové vybavení budou převážně tvořit 32" televizory Sencor SLE 3225TCS, jen tři kusy budou zastoupeny 43" Full HD modelem SLE 43F15TCS.

Ostrý obraz, dobrý zvuk

Při procházení smluv na pořizování nových přijímačů neujdou pozornosti některé školní nákupy. Nesouvisejí bezprostředně s přechodem na DVB-T2, i když je tento tuner často specifikován jako základní podmínka pro dodávané zboží.

Ale tři různé příklady ukazují, jak se dá do objednávky různě specifikovat „minimální“ televizor pro vybavení školy v roce 2019, i kdyby měl jen sloužit jako zobrazovač.

Zajímavé nároky na přijímač mělo město Valašské Klobouky, které do cvičné kuchyně své základní školy začátkem června objednalo mimo jiné jeden Full HD LED televizor 55" s výslovně specifikovaným operačním systémem WebOS 3.0. Tím je dáno, že půjde o výrobek společnosti LG. Přístroj je bez daně naceněn na 18 tisíc korun, trochu kuriózně je tedy v rámci poptávaného vybavení dražší než kuchyňské spotřebiče typu lednice nebo mrazáku. Při rozepsání položek na jednotkové ceny je to vůbec nejdražší přístroj, který ve škole do kuchyně pořizují.

Na střední škole a obchodní akademii v Chomutově preferují jiný operační systém. Tři televizory pro ni pořizuje Ústecký kraj v rámci nákupu informačních technologií pro různé krajské školy. Rozpis v dubnové smlouvě například uvádí jako minimální parametr přijímače rozlišení 4K X-Reality PRO a systém Android, což odpovídá televizorům od Sony. Proč je mezi minimálními požadavky i hlasové vyhledávání a UHD rozlišení 3840×2160 pixelů, není jasné. Cena za tři přijímače se vyšplhala skoro na 60 tisíc korun.

BRAND24

A ještě výš zamířili cenově na Střední odborné škole elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou, kde čtyři nové televizory s držáky na zeď vyšly letos na jaře na bezmála 97 tisíc korun. Jako televizní zobrazovací jednotky pro učebny byly totiž na základě minimálních parametrů vybrány přijímače LG 75 UK6200 – samozřejmě s Ultra HD rozlišením.

K tématu, jaké standardy přijímačů se pořizují z veřejných rozpočtů, se vrátíme i v dalších článcích.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář se zaměřením na média. Dlouholetý účastník i pozorovatel českého mediálního cirkusu. Pracoval v Marketing & Media, Hospodářských novinách a Českém rozhlase.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).