Hlavní navigace

Není Zavináč jako zavináč

25. 3. 2003
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Minulý týden bylo uděleno hned několik Zavináčů, ale ten skutečný Český zavináč získala až nyní česko-slovenská digitální parlamentní knihovna na konferenci ISSS. Zbrusu novou Cenu ministra informatiky zde dostala platforma ZUI (Zástupci uživatelů Internetu), bojující v rámci Fóra pro vytáčený přístup k Internetu za dostupnější připojení.

V pátek minulý týden, v článku Českého zavináče Klaus nevyhrál, jste se mohli dočíst o tom, jak dopadla soutěž o Zavináč 2002, vyhlašovaná na slavnostním večeru 20. března. Na jejím webu se o tom můžete dozvědět až od včerejšího večera. Tak dlouho trvalo organizátorům, než stihli rozeslat a vyvěsit závěrečnou tiskovou zprávu (navíc bez odkazů na oceněné stránky). Jestlipak ale víte, že toto nebyl jediný Zavináč?

Existují totiž dvě soutěže velmi podobného jména. Ta, která byla vyhlášena minulý týden, je mladší – proběhl teprve její třetí ročník. Pyšní se sice webovou adresou www.ceskyzavi­nac.cz, ale formálně se vůbec nejmenuje Český Zavináč, nýbrž pouze Zavináč (s rozlišením podle roku udělení). Jak se můžete dočíst na webu této soutěže, jejím organizátorem je občanské sdružení Akademie českého Internetu.

Skutečný Český Zavináč je o dva roky starší, uděluje jej Sdružení Český Zavináč, a to tradičně v rámci konference ISSS (Internet ve státní správě a samosprávě). Letošní cena byla dána v neděli 23. března, v předvečer již šestého ročníku. Kdo si tedy Českého Zavináče 2003 odnesl?

Držitelem ocenění se stala Společná česko-slovenská digitální parlamentní knihovna.

Zdůvodnění, z tiskové zprávy organizátorů konference, je následující:

Společná česko-slovenská digitální parlamentní knihovna znamená průlom ve vzájemné informovanosti zákonodárných sborů a široké veřejnosti obou zemí a stává se významným počinem i v širším evropském kontextu. Nezanedbatelným přínosem tohoto mezinárodního projektu je i značná úspora finančních prostředků a lidských zdrojů.

Jde přitom o společný projekt českého a slovenského parlamentu a podílejí se na něm za českou stranu Parlamentní knihovna, odbor informatiky Kanceláře Poslanecké sněmovny a odbor informatiky Kanceláře Senátu a za slovenskou stranu Parlamentní knihovna, parlamentní archiv a odbor informatiky Kanceláře Národní rady Slovenské republiky.

Seznam nominací na letošní cenu Český zavináč můžete najít zde. Pokud vás zajímá, kdo získal předchozí České zavináče, pak vězte, že:

  • V roce 1999 si toto ocenění odnesl ministr spravedlnosti Otakar Motejl za zpřístupnění obchodního rejstříku (www.justice.cz) na Internetu a také za dlouhodobě otevřený přístup k potřebám široké veřejnosti.
  • V roce 2000 porota udělila cenu Kanceláři Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky za projekt Digitální knihovna Český parlament (www.psp.cz/ek­nih) s archivem digitalizovaných těsnopisných zpráv z jednání Českého parlamentu od roku 1918 do současnosti.
  • V roce 2001 cenu získalo Ministerstvo vnitra České republiky za projekty Pátrání po vozidlech, Neplatné doklady a Úřad není labyrint, provozované na internetových stránkách www.mvcr.cz.
  • V roce 2002 dostalo cenu Český zavináč Ministerstvo financí České republiky za internetový registr plátců DPH a registr plátců spotřební daně a zároveň za aktivitu a koncepční přístup při řešení komplexního využití moderních technologií v oblasti daňové správy jako celku.

Další ocenění na ISSS

Na konferenci ISSS, která je v České republice zdaleka největší a nejprestižnější svého druhu (se zaměřením na veřejnou správu), se tradičně udělují také další ceny. Zejména:

  • v soutěži Zlatý erb, o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů (výsledky)
  • v soutěži BiblioWeb, o nejlepší webové stránky knihoven (výsledky)
  • o Geoaplikaci roku (výsledky)
  • v soutěži Eurocrest, o nejlepší internetové stránky měst, obcí a regionů v Evropě (výsledky)

Vedle těchto tradičních cen pak byla na letošní konferenci ISSS poprvé udělena také jedna úplně nová cena – cena ministra informatiky. Neměla žádné nominace, protože jak její vyhlašovatel trefně poznamenal, pravidla udělení této ceny jsou jenom na něm. Pro koho se tedy rozhodl?

Pro platformu ZUI (Zástupci uživatelů Internetu), zformovanou na půdě Fóra pro vytáčený přístup k síti Internet.

Odkud se tato platforma vzala? Když zřizovatelé Fóra (šéfové ČTÚ a APVTS) vyzvali loni na podzim veřejnost k účasti na hledání nových modelů připojení, přihlásila se čtyři občanská sdružení, podle abecedy:

která záhy utvořila společnou platformu s názvem ZUI, aby vůči ostatním stranám zastoupeným ve Fóru jednala společně.

BRAND24

Cena zblízka

O průběhu dění na půdě Fóra jsem podrobněji psal zde na Lupě (přehled článků), ale stejně tak se o konkrétních aktivitách platformy ZUI můžete dočíst i na dalších místech (např. zde). Jednání Fóra přitom stále ještě probíhají a dosud nejsou u konce. Z nejnovějších činností platformy ZUI, konkrétně členského sdružení Internet pro všechny, bych rád zmínil průzkum zájmu o dial-up a ADSL. Jeho cílem je poskytnout podklady pro další jednání Fóra, mj. i protiargumenty k tvrzením, že o různé varianty paušálních tarifů by uživatelé ani neměli zájem.

Úplně nejnovější událostí kolem platformy ZUI je tedy její ocenění od ministra informatiky Vladimíra Mlynáře. Ten sice při předávání (žertem) poznamenal, že mu platforma notně ztrpčuje život – ale přesto se rozhodl jí svou zbrusu novou cenu udělit. Tím samozřejmě vyjádřil své konkrétní stanovisko k existenci a působení této platformy.

Zaslouží si platforma ZUI cenu ministra informatiky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl dlouho nezávislým konzultantem a publicistou, od 8.6.2015 je členem Rady ČTÚ. 35 let působil také jako pedagog na MFF UK v Praze.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).