Hlavní navigace

Názor k článku Nestřílejte specialisty aneb Co způsobilo rozsáhlý databázový výpadek v Alza.cz od zen - Především jsem nenapsal, že kdyby byl proveden RAP...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 12. 7. 2018 12:37

    zen (neregistrovaný)

    Především jsem nenapsal, že kdyby byl proveden RAP tak k této situaci nedošlo. RAP kromě jiného umožňuje srovnat nastavení konkrétní aplikace se zkušenostmi, které MS získal s danou aplikací na celém světě. Dále umožňuje posoudit architekturu aplikace a především výstup z RAP dobrý pro vedení a majitele firmy. Dále RAP velmi striktně trvá na nejen na dokumentaci systému (což umožní rychlejší obnovu), ale díky němu se většinou podaří nastavit také interní procesy, takže je jasné a jednoznačné kdo o čem a kdy rozhoduje. Tím je šance, že se například zkrátí čas na proces think time. Není možné aby do procesu řešení "technického" problému zasahovalo zasahoval každý vrcholový manažer jen proto, že si myslí, že IT rozumí. Každý musí mít jasně definovanou odpovědnost a své kolegy, manažery, by měl nechat řešit jejich problémy. Jinak vzniká chaos. Možná někdy někde se díky chaosu něco vyřešilo rychleji než řízeným procesem, ale na to spoléhat nelze.
    Co se týká architektury, tak odvolávat se finanční náročnost, je také z jisté části jen alibismus. Firma velikosti Alzy, tedy obrat v desítkách miliard Kč, čistý zisk jistě v miliardách, by si měla svých dat vážit víc.
    Nicméně, pokud si kdokoli myslí, že má architekturu systému takovou, že pád jím spravovaného systému je vyloučený, tak je hodně naivní. Stačí se po světě podívat po pádech velkých systémů. O středních a malých firmách nemluvě. Proto je důležité mít připravené scénáře jak postupovat když dojde k nejhoršímu. A z tohoto pohledu si myslím, že je velmi důležité nebránit se pohledu na systém odborníků, kteří nejsou zatíženi vazbou na managment firmy nebo historií vývoje systému. Takovýto pohled může systém zlepšit, rozhodně ho nezhorší.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).