Hlavní navigace

Neváhej a toč, neboli YouTube Video Awards

29. 3. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ceny YouTube za rok 2007 mají své vítěze. Uživatelé vybrali podle nich to nejlepší ve dvanácti kategoriích. Zvítězilo například smějící se mimino nebo talentovaný mladý zpěvák s přestárlým hlasem, opravdu zajímavá je ale hlavně kategorie „očitých svědectví“.
Jan Handl

Ilustrace: Nenad Vitas

O tom, že ceny YouTube Video Awards za loňský rok mají své vítěze, jste se mohli dočíst například ve zprávičce ze začátku týdne. Vyhlašovalo se dvanáct kategorií. Nominovaná videa byla z oblastí hudba, sport, politika, instruktáž, seriál, krátký film, komentář, očité svědectví a nejinspirativnější, nejkreativnější a nejvtipnější video.

Je nutné uznat, že většina z vítězných dílek opravdu stojí za prohlédnutí. I když například smějících se mimin najdeme na Internetu tisíce a nevím, proč zrovna tohle je tak výjimečné. Autor vítězného hudebního klipu Tay Zonday se díky YouTube prosadil do hudebního byznysu, jeho verzi slavné písně viděly miliony lidí a mládenec nyní vymetá sledované talk show jako nová celebrita. Ostatně o tom, že se dá pomocí internetového videa zbohatnout, jsem psal už ve své únorové glose.

Opravdová trefa se podařila uživateli s přezdívkou Jason275, který na YouTube nahrál sice jenom jedno video, ovšem o to zajímavější. Jeho záběry lvů útočících na buvola zaznamenaly více než 27 milionů přehrání, toto vítězství je víc než zasloužené.

O tom, že někdy stačí být na správném místě ve správný čas a s kamerou nebo mobilním telefonem, není pochyb. Když je ale člověk showman, udělá skvělou podívanou i z návodu na řešení Rubikovy kostky. To se povedlo Danu Brownovi, který většinu svých videí postavil na hrátkách s rubikovou kostkou. Jeho komentář je sebevědomý a profesionální, téma zajímá miliony lidí na celé Zemi. Toto spojení mu přineslo milionovou sledovanost a pravděpodobně ho vyneslo na špičku žebříčku osobností, které kdy přišly do styku s barevným hlavolamem.

Zajímavá věc je také „lidský tetris“. Jde přímo o videoperfor­manci, Švýcar Guillaume Reymond si hraje s lidmi jako s kostičkami, výsledný efekt je velmi profesionální.

BRAND24

Sportovní kategorii vyhrál skateboardista prohánějící se v balóncích, no, dokázal bych si přestavit zajímavější sportovní výkon, z ostatních nominovaných se také moc vybírat nedá. Basketbalista, mrňous na skateboardu, nuda. Celkově je nejzajímavější kategorie „očitých svědků“, kteří kromě výše uvedeného útoku šelmy zaznamenali třeba tornádo, požár nebo úder blesku. Všem nominacím by slušelo místo v hlavních zprávách významné televizní stanice.

Výroční ceny jsou pěkná věc. Hlavně kvůli tomu, že přinesou nominace, tedy potenciálně to nejlepší, co na YouTube je. Mnohým vyhledávajícím se tak ušetří práce, prohlédnou si nominace za minulý rok a hned vědí, co frčelo…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného publicista, více informací najdete na LinkedIn. Na stránkách iNazor.net odkazuje na své články pro Lupu a další média. Ze všech vymožeností moderní doby má nejraději Twitter, zajímá ho historie a píše HistorieBlog.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).