Hlavní navigace

Názor k článku NKÚ: Datové schránky spolkly 3 miliardy, stát ale netuší, jestli vůbec něco ušetřily [DOPLNĚNO] od JKL - Úplně nejlevnější by bylo, kdybychom se na celé...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 23. 9. 2013 12:39

    JKL (neregistrovaný)

    Úplně nejlevnější by bylo, kdybychom se na celé slavné Datové schránky, což je produkt autorů České pošta & Telefónica, úplně vykašlali a převzali koncept DE-Mail, který používá sousední Německo a jen jej lokalizovali do češtiny.

    DE-Mail je normální e-mail akorát vylepšený a speciální funkce, které jsou potřeba. S tím, že jej, stejně jako klasický e-mail, neprovozuje jen jedna firma, ale může kdokoliv, kdo splní podmínky pro jeho provoz, takže je pak na trhu více firem, které si konkurují.
    Stát pak jenom prodává licence na provoz, vybírá poplatky a kontroluje - tímpádem ho to nestojí ani korunu, ale VYDĚLÁVÁ na provozu. Kromě toho ještě samozřejmě šetří peníze za ušetřené papírové zásilky.

    Co se týče koncových uživatelů, tak ti to mají taky lepší, protože díky konkurenci je cena nízká a existuje, podobně jako u mobilů, více tarifů - od platby po jednotlivém posílání - až po neomezené tarify. Takže ani velká firma pak nemusí platit za "datovku" statisíce, protože má NoLimit.

    Jinak pro stát, který je velikostí a počtem obyvatel ČR se téměř vždy vyplatí veškerá IT řešení nedělat na vlastní pěst, ale prostě jen koupit licenci na něco, co už v zahraničí ověřeně funguje a lokalizovat to.

    Dělat vlastní systém pro datovky je něco podobného jako kdyby si někdo nechal programovat vlastní textový editor, aby mohl napsat dopis babičce :-D

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).