Hlavní navigace

Nokia posílala data do Číny, nejzranitelnější programovací jazyky, zákazníci se bojí Oraclu

29. 3. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Nové vlajkové lodi od Huawei. Končí darknet Dream Market. Microsoft uvolňuje patenty. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Huawei tento týden uvedlo na trh nové telefony P30 a P30 Pro. Jde o high-end modely s Androidem 9.0 a EMUI 9. Využívají vlastní čipy Kirin 980 a k dispozici jsou verze s šesti a osmi GB RAM. Verze Pro má 6,47" OLED displej, tradiční verze pak 6,1". Pro je prezentován zejména jako fotografický mobil, který čítá skladbu fotoaparátů 40 + 20 + 8 Mpx + TOF 3D. Má také desetinásobný zoom (optický je pětinásobný). Huawei drží oproti konkurenci ceny dole – P30 Pro startuje na 21 490 korunách, P30 pak na 15 990 korunách.

Britské Huawei Cyber Security Evaluation Centre (HCSEC) spadající pod bezpečnostní složky přišlo s novým reportem ohledně bezpečnosti síťových technologií od Huawei. „Byly objeveny významné nedostatky v inženýrských procesech, což vede k novým rizikům pro britské telekomunikační sítě,“ uvádí zpráva. Skupina dále říká, že „může zaručit pouze omezené ujištění“ proti rizikům, které Huawei v britských kritických sítích může představovat. Huawei podle Britů i přes hlášení problémů nedělá v nápravách velký progres a neopravuje nalezené chyby. Čínský podnik už dříve uvedl, že na nápravu procesů vyčlení dvě miliardy dolarů. O 5G sítích nadále debatuje také Evropská unie. Komise vydala prohlášení, kde upozorňuje, že 5G transformuje ekonomiku a společnost a je třeba brát vážně bezpečnostní rizika. Zákaz Huawei se ale nezmiňuje.

Už 30. dubna ukončí provoz Dream Market, dnešní darknetové tržiště číslo jedna. ZDNet rozebírá, že k uzavření dochází v době, kdy Europol, FBI a DEA oznámily zatčení desítek lidí kolem dark webu a distribuce drog.

Jak vypadá Huawei P30 Pro:

Některé telefony Nokia 7 Plus odesílaly data do Číny. Konkrétně do firmy China Internet Network Information Center, kde drží podíl státní China Telecom. Nokia vydala update a uvádí, že se problém dotkl pouze malé části uživatelů a že situace nastala kvůli chybě v balíčkování.

Oracle propustí asi 350 zaměstnancůinformuje Blo­omberg. Půjde převážně o zaměstnance centrály v Redwood City. Už dříve vyšlo najevo, že Oracle zrušil další pracovní místa i mimo Kalifornii. Firma uvádí, že chce soustředit prostředky a aktivity směrem k Oracle Cloudu, který stále oproti hlavní konkurenci hraje pouze minoritní roli. Business Insider zase přišel s průzkumem, že se zákazníci Oraclu bojí jeho reakce v případě, že tito zákazníci projeví ambice migrovat do Azure a AWS. Oracle tradičně používá taktiky, jako je softwarový audit a podobně.

Microsoft oznámil, že uvolňuje 500 svých patentů v rámci LOT Network. Jde o organizaci, která si vzájemně poskytuje patenty a umožňuje tak ochranu před patentovými trolly. Součástí je kolem 150 firem včetně Googlu, SAPu, Uberu, Netflixu a dalších.

Apple vedle kreditní karty nebo předplatného médií vypustil také iOS ve verzi 12.2. Došlo zejména k opravě chyb.

WhiteSource přichází s analýzou toho, kolik zranitelností programovacích jazyků bylo nalezeno v open source aplikacích. Nejhůře je na tom C, následně PHP, Java a JavaScript.

Intel pokračuje v rušení svých projektů, tentokrát to odnesl Compute Cardpíše PC World. Končí po dvou letech. Šlo o koncept modulárního počítače o velikosti kreditní karty. Podpora již prodaných karet má být do konce tohoto roku.

Spotify kupuje firmu Parcast. Ta vytváří vlastní podcasty, přičemž se soustředí zejména na audiokriminálky a další příběhy. Spotify tak opět potvrzuje, že se chce výrazně soustředit na vlastní audioobsah. Společnost už nedávno koupila služby Gimlet a Anchor.

Organizační výbor Olympijských her oznámil spuštění Tokyo 2020 Robot Project. Během Her v Tokiu má být nasazena řada robotů různého druhu a bude se zkoumat jejich reálné využití v praxi a interakce s lidmi. Na projektu budou dělat firmy Toyota a Panasonic a několik japonských vládních organizací.

Jihokorejský operátor KT společně se Samsungem dosáhly v 5G síti přenosu o rychlosti 1 Gb/s. Využila se síť v Soulu a chytrý telefon Samsung Galaxy S10 5G při využití spektra 3,5 GHz. Firmy uvádí, že šlo o test v reálném prostředí.

Čínská Alibaba Group kupuje izraelskou firmu Infinity Augmented Reality. Ta dělá software pro rozšířenou realitu, který lze nasadit jako ODM, OEM či ve formě SDK modulu do enginů. Alibaba už dříve do koupené firmy investovala, stejně jako do brýlí Magic Leap, a hledá cesty, jak AR využít v rámci e-commerce.

Electronics Arts propouští 350 lidí, což jsou asi čtyři procenta z celkového počtu zaměstnanců. Pobočka v Japonsku byla zavřená celá, hodně osekáno bylo také Rusko. Oficiální prohlášení jsou tradičně plná nicneříkajících slov. Je ale pravděpodobné, že se EA snaží provést interní změny a orientovat se na model „hra jako služba“, který se mu vyplácí třeba s novinkou Apex Legends.

Microsoft, Adobe a SAP koncem loňského roku oznámily spuštění Open Data Initiative. Cílem je vytvoření datového standardu, který by šlo přenášet mezi softwary. Nyní se do aktivity zapojuje dvanáct nových organizací, mimo jiné Accenture, Capgemini, EY nebo Hootsuite.

BRAND24

Red Hat, který se má stát majetkem IBMoznámil finanční výsledky za fiskální rok 2019. Tržby dosáhly na 3,4 miliardy dolarů a Red Hat tak pokračuje v ukazování toho, kolik může open source vydělávat. Jde o meziroční nárůst o 15 procent. Tržby z předplatného jsou 2,1 miliardy dolarů.

Washington Post přišel se zprávou, že polotajemná firma Palantir vyhrála zakázku za 800 milionů dolarů, v rámci které americké armádě dodá komplexní softwarový a hardwarový „combat intelligence“ systém. Za Palantirem historicky stál Peter Thiel. Jde o firmu, která pracuje s daty a snaží se v nich hledat potřebné informace.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).