Hlavní navigace

Nova.cz jako české Hulu.com?

23. 10. 2008
Doba čtení: 13 minut

Sdílet

 Autor: 74287
Televize Nova půl roku po tn.cz rozjíždí další velký internetový projekt. Své webové stránky proměnila v jeden velký videoserver s archivem pořadů vlastní výroby. Co nového stránky nova.cz divákům přinášejí? Najdou se i stinné stránky. Zjišťovali jsme, i co chystá Česká televize a proč zatím nechce přejít na Flash.

Co bylo na nova.cz před tn.cz

Televize Nova již několik let měla své webové stránky na nova.cz. Doménu však získala až poměrně pozdě. Své stránky z původní tv-nova.cz na nova.cz přesunula až v roce 2001. Šlo o obyčejné informační stránky televizní stanice, které se netěšily ani nijak zvlášť pravidelné aktualizaci. Se zvyšující se penetrací Internetu do českých domácností se měnila i tvář nova.cz a hlavně obsah stránek. Byl otevřen bezplatný archiv vlastních vybraných pořadů Novy. Vedle zpravodajské relace šlo hlavně o publicistické pořady a hrstku těch zábavných. Kvalita videa byla velmi chabá a dalo se na něj rozumně dívat skutečně jen v malém okně přehrávače.

Nova.cz (2002)
Nova.cz v roce 2002 (zdroj: archive.org)

Časem začala televize Nova projevovat svůj zájem o internetové zpravodajství. Bylo to podstatně dříve než byl spuštěn portál tn.cz. Původní internetové zpravodajství Novy běželo právě na nova.cz už dlouho před spuštěním tn.cz. Bezplatný archiv pořadů byl propojen s internetovou půjčovnou běžící na platformě Kinománia (ta byla nyní zrušena). Nova právě přes Kinománii začala poskytovat divákům své vlastní seriály i po Internetu. Původně ovšem pouze za nemalý poplatek (konkrétně 45 korun za shlédnutí jedné epizody), teprve až krátce před spuštěním současné podoby stránek nova.cz se na portálu tn.cz začaly objevovat epizody sitcomu Comeback krátce po televizní premiéře.

Na návštěvnost TN.cz si nemůžeme stěžovat, říká Daniel Grunt, ředitel Internetu TV Nova. Jak hodnotí dosavadní provoz tohoto portálu a jaké má plány s Nova.cz, si můžete přečíst v rozhovoru Daniel Grunt: Nova.cz se přemění v zábavní video portál.

Dříve Nova v uvolňování nových epizod na Internet tak promptní nebyla. Představa, že si divák, který propásl svůj oblíbený seriál, za poplatek přehraje danou epizodu z online videopůjčovny Novy, v praxi ne vždy fungovala. Uvolňování epizod na Internet se často zaseklo na několik dnů, což hlavně u každý všední den vysílané Ulice představovalo závažný problém v přínosu takové služby. To v archivu se v poslední době videa objevovala často i několik desítek minut po odvysílání pořadu.

České YouTube nebo další klub.cz?

Po letošním přesunu zpravodajství z nova.cz na tn.cz vypadal web televize dosti opuštěně. Dal by se přerovnat k vystěhovanému bytu, kde předchozí majitel nechal jen pár věcí, které nepotřebuje. Už na konci léta se neoficiálně objevovaly informace, že Nova chystá nějaký další internetový projekt, kde chce vsadit na video a komunity. To je v poslední době oblíbené klišé a Nova už takový projekt představila. Přibližně rok před tn.cz spustila bez velkých fanfár svůj klub.cz: klasický komunitní server pro sdílení videa proložený diskuzemi a blogy. Archaický design, toporné ovládání i prakticky nulová marketingová podpora zapříčinily, že se klub.cz nikdy výrazně na českém Internetu neprosadil.

Klub.cz
Klub.cz – aktuální podoba

O to překvapující byla slova Michaela Garina, generálního ředitele společnosti CME vlastnící televizi Nova. Ten letos v září Hospodářským novinám mimo jiné řekl: Chceme být českým YouTube a budeme na tom tvrdě pracovat. Ať už je to zábava, nebo informace, je to náš byznys. Videa můžete sdílet a hodnotit na webu. My si pak třeba můžeme vybrat ty nejpopulárnější a třeba je odvysílat v televizi, aby je mohl vidět každý. S obdobnými ambicemi před rokem a půl startoval klub.cz.

Z YouTube lepší archiv vlastní tvorby

Teprve až o několik týdnů později se začala rýsovat konkrétnější podoba videoportálu Novy. Česká televizní jednička nevsadila prvořadě na videa od uživatelů, ale na vlastní tvorbu, ke které chce přilákat komunitu, resp. ji od televizní obrazovky přesunout také k monitoru počítače. Důraz na profitvorbu zvyšují i služby, které se proslavily původně sdílením amatérských filmečků. Jeden příklad za všechny: YouTube se dohodl s televizní společností CBS na zveřejnění kompletních epizod seriálů jako je Star Trek a Beverly Hills 90210 a spolupráci chce navázat i s dalšími dodavateli obsahu. Nova nemusí pro videoportál shánět obsah od třetích stran. Své původní tvorby má ke zveřejnění více než dost. Diskuzi o kvalitě tentokrát ponechme stranou.

Na začátku října přišlo upřesnění nejbližších plánů Novy v oblasti internetového videa: své webové stránky nova.cz přemění ve velký zábavní portál, kde hlavní slovo bude mít právě video ve vyšší obrazové kvalitě. Nová podoba stránek nova.cz nakonec byla oficiálně spuštěna v neděli 19. října. Tentokrát si Nova odpustila teatrální mačkání velkého startovacího tlačítka v přímém přenosu jako u tn.cz. Teatrální proto, že stránky tn.cz běžely podstatně dříve, než generální ředitel Novy Petr Dvořák ono tlačítko v přímém přenosu stiskl.

I tentokrát se však Nova svým novým projektem pochlubila v hlavní zpravodajské relaci, přestože již po spouštění tn.cz někteří členové Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) vyjadřovali pochyby o nezávadnosti podobných propagačních reportáží ve zpravodajské relaci. Nápor zvědavců se projevil přetížením stránek, ale zvířený prach se rychle usadil a diváci, potažmo uživatelé, se mohou po nova.cz porozhlédnout bez zdlouhavého čekání na odezvu načítané stránky.

Nova.cz: od magazínu k videoportálu

Televize Nova zcela změnila koncept svého webu. Dříve byly její stránky koncipované spíše jako magazín, za což částečně mohlo i přítomné zpravodajství, které se ale na jaře přesunulo na tn.cz. Dnes je na nova.cz na první pohled patrné, že se orientuje zejména na video. Videoarchiv by měl představovat největší tahák pro návštěvnost. Obsah, který zde chceme zveřejnit, je dnes velmi dobře konzumovaný sám o sobě. Navíc máme zpětnou vazbu z TN.cz, kde jsme cvičně umístili část sitcomu Comeback. Navzdory horší kvalitě se ukázalo, že uživatelský zájem o podobné formáty je. První epizody začínaly zhruba na 20 tisících, dnes jsme se dostali již přes padesát tisíc lidí, kteří shlédnou jednu konkrétní epizodu. Proto vidíme ve video archivu skutečný hlavní trhák, prozradil nám Pavel Krbec, Product Internet Department Manager ve společnosti CET 21, která Novu provozuje.

Nova (říjen 2008)
Podoba nova.cz od 19. října 2008

O tom, kde Nova brala inspiraci, není nutné dlouho přemýšlet. Stačí se podívat na stránky ABC a porovnat si je s podobu stránek Novy. Ostatně Daniel Grunt přiznává, že Nova hledala inspiraci u webů úspěšných zahraničních televizí jako je zmíněná ABC nebo také BBC.

ABC
Stránky televize ABC

Videoarchiv pořadů tedy není již jen jakýmsi přívěskem na webu televize, ale je jeho dominantou. Vlastně celý web Novy se dnes točí okolo videoarchivu. Vzhledem k vývoji českého broadbandu v posledních pěti letech si to již Nova může dovolit. To platí i o přechodu na vyšší kvalitu videa, na kterou se už konečně dá dívat. Dřívější archiv nabízel huhňající zvuk a rozmazaný obraz. Ve fullscreenu na větších monitorech sice i video z nového archivu vypadá neslavně (kulantně řečeno), ale jistý posun k lepšímu přece jen nastal.

Nový archiv přinesl i videa v novém formátu. Dříve Nova sázela na Microsoft Windows Media, nyní přešla na Adobe Flash. Česká televize chystá také úpravy svého videoarchivu, ale o podobném přechodu neuvažuje. Zatím jsme vyhodnotili situaci tak, že pro přechod na Flash, resp. kombinaci H.264 + Flash, ještě nenastala správná doba. Více než 90% našich uživatelů používá formát Windows media, zbytek pokryje bez problémů Real. Použitím Flashe bychom vyloučili velkou část uživatelů se staršími počítači, které možná zvládnou YouTube, ale na TV kvalitu vysílání ve Flashi hardwarově nestačí. Stačí se podívat na diskusní fóra, kde uživatelé reportují problémy s novým webem TV Nova – naše video bude mít navíc o polovinu větší datový tok. Ve Windows media ani Real media podobné problémy nejsou, hardware počítače není při přehrávání nijak významně zatěžován. Kromě toho je jednou z hlavních výhod Flashe pro servery snadná implementace reklamních formátů dovnitř videa, což pro nás není prvořadá motivace, uvedl pro Lupu Petr Svatoš z České televize.

Ne všechny změny jsou k lepšímu: navigace není nejšťastnější

Nova sice nabízí videa ve vyšší obrazové kvalitě než dříve, ale ne vše je na nové podobě jejího internetového videoarchivu změnou k lepšímu. Jako problém se ukazuje navigace. Ve starém archivu se hned po načtení zobrazovala přehledná tabulka archivovaných pořadů za poslední dny. V novém archivu lze sice také listovat s pomocí kalendáře, ovšem ovládání je poněkud méně intuitivní a celkový dojem kazí skutečnost, že videa jsou smíchána v jeden těžko poživatelný guláš. Mezi pořady se vloudila i propagační videa, která není možné jednoduše odfiltrovat.

Navíc se velmi těžko identifikují i videa z jednotlivých pořadů. Dříve si mohl divák zobrazit třeba Televizní noviny z předchozího dne a dostal se na seznam reportáží. Mohl si přehrát jen ty, kterého ho zajímají a ostatní vynechat. Dnes jsou Televizní noviny v archivu jako jeden celek. Naproti tomu jiné pořady jsou zase rozděleny do více videí. Třeba pořad 112 v archivu při procházení kalendáře najdeme jen v podobě jednotlivých reportáží. Název videa je názvem reportáže, ale z přehledu není patrné, k jakému pořadu patří a mnohdy nenapoví ani obrázek. Navíc se jednotlivé reportáže z jednoho pořadu v navigaci zobrazují na stejné úrovni jako jiné pořady umístěné jako celý blok, což je matoucí.

O moc si nepolepšíte, ani když archiv procházíte podle názvu pořadů. Jsou sice abecedně roztříděné, ovšem vysílající se pořady naleznete v záplavě těch, které Nova už nějaký ten pátek nevysílá. Ani po výběru konkrétního pořadu se nedostanete na nějaký šikovný přehled, ze kterého už by se dalo rozumně dohledat požadované video. Příkladem budiž seriál Ulice. Pokud jej vyberete z abecedního seznamu, stále před sebou na obrazovce máte změť kompletních epizod, propagačních sestřihů, záběrů ze zákulisí a ukázek z posledního a následujícího dílu. K přehlednému archivu všech epizod bez balastu se dostanete až rozkliknutím další nabídky. Abyste se tedy prokousali až k archivu epizod, musíte projít několika úrovněmi webu a na každém kroku se vám bude do cesty plést spousta promo videí. V tomto ohledu se tedy archiv televize proměnil jednoznačně k horšímu.

Nova - Ulice
Archiv k seriálu Ulice na nova.cz

Ne, že by po troše přivyknutí na systém navigace byl problém něco na webu Novy najít, ale jistě by to šlo podstatně jednodušeji. Moc dobrý dojem nedělá ani fulltextové prohledávání webu. Při hledání seriálu Ulice se sice dostanete ke kýženému cíli rychleji než při manuálním procházení webu, ale třeba při hledání pořadu 112 vám na první místě mezi výsledky vyhledávání vyjede 112. díl seriálu Ordinace v růžové zahradě. Bylo by logické předpokládat, že větší důležitost bude mít pro interní vyhledávač název pořadu než číslo epizody. Nova ale ještě pravděpodobně jisté věci dolaďuje za pochodu, protože v týdnu už vyhledávání poskytovalo lepší výsledky než krátce po oficiálním spuštění.

Další plány Novy s videem: cizí tvorba i přímé přenosy

Na nova.cz by časem nemusely být pouhé záznamy odvysílaných pořadů. Nova nevylučuje do budoucna například přímé internetové vysílání hlavní zpravodajské relace Televizní noviny. Zatím je nenabídneme, ale uvažujeme o tom, odpověděl na divácký dotaz Daniel Grunt, šéf internetových projektů Novy. To Česká televize už v má v tomto směru jasno. Ke kontinuálnímu internetovému vysílání ČT 24, která nedávno bylo zkušebně spuštěno i v televizní kvalitě (rozlišení PAL), přibudou i další streamy z aktuálního vysílání dalších kanálů České televize. Ano, součástí iVysílání bude živé streamování i tvorba archivů u všech pořadů, kde nám v tom nebrání autorská práva nebo jiné závazky, uvedl pro Lupu Petr Svatoš.

Nova se chce nyní držet trendu uvolňování záznamů do druhého dne po televizní premiéře. Podobné tempo zvolila i televize Prima, která své vybrané pořady včetně seriálové tvorby uvolňuje na Internet ve spolupráci se serverem Stream.cz. Prima byla navíc první českou televizí, která vlastní seriály uvolňovala na Internet zdarma – původně v rámci platformy Kinománia. Po spuštění nové podoby nova.cz se k ní tedy přidala i Nova. Ta však nechce zůstat jen o své vlastní tvorby a ráda by divákům nabídla na Internetu i seriály zahraniční. Jednou z prvních vlaštovek by mohl být populární Dr. House, samozřejmě s českým dabingem. V online rozhovoru s diváky to uvedl Daniel Grunt: O internetová práva na tento oblíbený pořad právě usilujeme.

Jak vyplynulo ze zmíněného online rozhovoru, který Nova uspořádala po představení svého nového webu, diváci nemají zájem jen o seriály, ale také o sportovní přenosy. V tomto ohledu má zatím Česká televize náskok, protože v rámci svého serveru Fotbalživě.cz nabízí zdarma přímé přenosy z nejvyšší tuzemské fotbalové soutěže.

Fotbalžive.cz
Fotbal na Internetu v podání České televize

Nova tuzemský fotbal přepustila právě veřejnoprávní České televizi. Na svém kanále Nova Sport (dřívější Galaxie Sport) však několikrát týdně vysílá přenosy z prestižní anglické Premier League. Na Internetu se ostrovního fotbalu od Novy ale jen tak nedočkáme. Na tyto pořady bohužel zatím nemáme internetová práva. Pracujeme ale na tom, abychom zájem po podobných pořadech mohli brzy uspokojit, odpověděl divákům Daniel Grunt.

Komunitní tvář nova.cz

Ještě před spuštěním nové verze stránek nova.cz česká televizní jednička prezentovala, že chce pracovat i s komunitami. Zatím se jí to na Internetu příliš nedařilo – viz podivné přežívání výše zmíněného nemastného a neslaného komunitního serveru klub.cz. Nova se však chce polepšit a možná na druhý pokus najde správnou cestu. Tentokrát nechce budovat žádnou novou umělou komunitu diváků sdílejících svá videa nebo fotky, ale hodlá na Internet přilákat již existující komunitu kolem úspěšných seriálů. Vedle videoarchivu je v nové struktuře stránek nova.cz důležitá také série mikrowebů k jednotlivým seriálům. Nova si to již nějaký čas zkoušela na stránkách seriálu Ulice a nyní spustila podobné stránky i pro další seriály vlastní výroby.

Nova - Ordinace

Zde dostanou uživatelé k dispozici unikátní obsah, jejž z pochopitelných důvodů v televizi vidět nemůžou, ale který v souvislosti s pořadem chtějí konzumovat, mají ho rádi a beztak si ho aktivně vyhledávají například prostřednictvím bulvárního tisku. Z tohoto důvodu jsme si vytvořili tým, který úzce spolupracuje s produkcí pořadů jako je Ordinace v růžové zahradě, Ulice nebo Kriminálka Anděl. Ti pak společně vytvářejí obsah, který v televizi není. To znamená pohledy do zákulisí, dokumenty o natáčení, rozhovory s herci a tvůrci pořadů a nechybí ani některé speciální formáty. Máme například formát, kdy po skončení patřičného dílu Ordinace v růžové zahradě bude probíhat online rozhovor s odborníkem, který se skutečně zabývá tématem, o němž pojednávala daná epizoda, prozradil nám již dříve Pavel Krbec. Jeho kolega Daniel Grunt dokonce hovořil o tom, že v budoucnu by na mikroweby jednotlivých seriálů mohly diváky lákat i alternativní kon­ce.

BRAND24

Česká televize chystá odpověď

Česká televize už delší čas přikládá svým internetovým aktivitám nemalou důležitost: od rozsáhlého archivu pořadů a placenou videopůjčovnu přes přímé fotbalové přenosy po živé vysílání zpravodajského kanálu. Okamžitě, jak Nova ohlásila nasazení nového archivu, z Kavčích hor zaznělo: my budeme také modernizovat. Zatím se mluvilo jen o zpřístupnění videa ve vyšší kvalitě, ale jak nám prozradil Petr Svatoš, iVysílání České televize čeká kompletní přestavba, která přinese novinky na více frontách: design, navigace i funkce. Kdy se diváci veřejnoprávní televize dočkají? Na vyšší kvalitu máme v plánu přejít co nejdříve – doufáme, že v řádu dnů. Zásadním způsobem to ovlivňuje situace u našeho technického dodavatele, který má problémy s implementací služby. Netýká se to jenom záznamů, ale také živého vysílání – na našem webu jsou všechny pořady, které jsou dostupné v archivu, vysílány také živě zároveň s TV vysíláním, nastínil Petr Svatoš aktuální situaci.

Pokud hovoříme o vyšší kvalitě videa, co si konkrétně pod tím mají diváci představit? Nejvyšší kvalita bude v rozlišení PAL (768×576 pixelů, při 16:9 bude výsledný rozměr obrazu 1024×576) s datovým tokem 1,5 Mbit/s, říká Petr Svatoš. Bohužel se to nebude týkat všech již zveřejněných videí. Vzhledem k extrémní velikosti dosavadního internetového archivu (od února 2005) není možné doplnit všechny pořady zpětně ve vyšší kvalitě, ale budeme se snažit navýšit kvalitu u pořadů cca měsíc zpětně, vysvětluje Petr Svatoš. Podle něj zatím Česká televize nemá jasno, jak se zachová u svých seriálů. Tedy jestli je nabídne v rámci iVysílání zdarma nebo jestli zůstanou v nabídce internetové videopůjčovny ČT za poplatek.

Najdete si důvod na nové stránky nova.cz chodit pravidelně?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).