Hlavní navigace

Názory k článku Nová éra vztahů mezi strojem a člověkem. IBM za humny zkouší nasadit AI do praxe

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 21. 2. 2017 12:37

    lupa.cz jsou už jako čučkaři

    Dovolim si par realistickych pripominek a komentaru k nekterym vzletnym vetam z tohoto jiste zajimaveho clanku.

    1) „Tyto nové systémy neuděláte chytřejší přeprogramováním, ale tím, že jim dáte nová data.“ - toto je pouze vira, ze vic a vic dat ten stroj a jeho deep learning "probudi".

    2) "Firma ale věří, že (vliv AI) bude značný." - vira je dobra do kostela, ne do pocitace. Uz to samo ukazuje, ze tento vyrok nepochazi od lidi z IBM laboratori, ale od jejich predstavenstva, ktere je za ty ohromne investice odpovedne.

    3) Watson krachuje napriklad na zdravotnickych datech. Jsou nepresna, ovlivnuje je mnoho faktoru, je jich relativne malo, a on nedokaze upocitat hypotezy a vyvodit zavery. Umi "jen" solidni vizualizaci, na zaklade ktere se mnoho lekaru domniva (protoze nic takoveho jeste nevideli), ze ten stroj "mysli". Fakticky jsou ve slepe ulicce a tymy IBM nevi jak dal.

    4) Na Watsonovi je perspektivni nosna platforma, vizualizacni vrstvy, kolektory apod. To vse pujde do budoucna pouzit i kdyz se o zbytku zjisti, ze bez pozitivnich a negativnich datovych sad (jako uz ponekolikate) nedokaze stroj "myslet". Prijmy IBM muze sanovat prave napojeni techto vrstev na IoT, v opacnem pripade odhaduji, ze do 10 let konci.

    5) V Cesku byly podobne projekty (konkretne samoucici datova platforma) davany grantovym agenturam k posouzeni uz pred nekolika lety. Vzdy byly zabity. Takze nebrecme, ze jsme stale ta periferie, kde se "delaji elektronky misto polovodicu, protoze to tak delaji na Zapade...i kdyz se po case zjisti, ze to byl omyl".

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).