Hlavní navigace

ČT v roce 2008: nová koncepce zpravodajství i vizuál

14. 1. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 115393
S novým zpravodajstvím přišla v loňském roce televize Nova, a proto nemohla zůstat pozadu ani veřejnoprávní Česká televize. Na změnu se chystá také komerční Prima. ČT k publicistickému bloku Dobré ráno přidala pořad Před polednem, který se skládá z dalších čtyř částí. Nový vizuál mají i Otázky Václava Moravce nebo Události komentáře. Ty se navíc posunuly na půl jedenáctou a ke stávající dvojici moderátorů přibyl Martin Veselovský. Další novinky ale ještě na uvedení čekají. Zkrátka události, které si zaslouží samostatný článek.

Nová grafika

Nový vizuál představila Česká televize od 1. ledna. Jsem nesmírně rád, že ČT24 může být výkladní skříní ČT. Zatímco na obou analogových programech se nová grafika objevuje pouze mezi pořady, tak „čé té dvacet čtyřka“ je protknutá novou grafikou po celých čtyřiadvacet hodin, řekl šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov. Novou grafiku má na starosti tým designéra Alana Záruby. Je to hlavně zásluha oddělení Vizuální prezentace ČT. Autoři znělek jsou čtyři další designéři, především Lukáš Fišárek a Marek Cimbálník pro zpravodajskou ČT 24. Autorem hudebních motivů je Roman Ferianc z Bratislavy, řekl Záruba. Postprodukční zpracování jejich výtvarné koncepce bylo realizováno ve spolupráci s Davidem Vrubelem, Vladimírem Řehákem, Janem Černým, Jano Drobným a Petrem Bradáčkem v koordinaci Centra grafiky ČT.

Studio ČT + projekční stůl

Moderátorský stůl, který může sloužit zároveň i jako projekční plocha, foto: archiv ČT

Interiér studií

Grafika však není jediná, která dala České televizi moderní kabát. Nový je i interiér studií. Jeho autory jsou Jakub Berdych a Maxim Velčovský ze studia Qubus. Prostředí studia navazuje na vizuální styl a grafické znělky zpravodajských pořadů a zaměřuje se především na barevnost a stylizaci prosvětlených prvků, symbolizujících časové výseče ve stěnách studia. Konstrukce a světlý materiál moderátorského pultu umožňují interaktivní projekci ilustračních záběrů a grafiky přímo na jeho přední část. Úpravami prošlo rovněž studio 6, kde probíhá živé vysílání dopoledního zpravodajského bloku. Jeho autorem je Jiří Strouhal.

Otázky Václava Moravce vizuál

Nový vizuál Otázek Václava Moravce

Otázky Václava Moravce

Nové podoby se dočkal i debatní pořad Otázky Václava Moravce. V rámci grafického řešení se divák setká s novou znělkou, které se po režijní stránce vytvořil Uroš Trefalt. Z výtvarného hlediska se snaží znělka evokovat atmosféru živého dialogu. Její vizuální prostředí se skládá ze tří částí. Václav Moravec a hlasy hostů, vizualizované jako zvukové křivky, i pozadí reagují jako echo na všechny aktéry znělky. Novinkou jsou také výtvarně propracované přehledové grafy, tabulky a citace. Celý pořad je poprvé v dějinách České televize vysílán ve formátu 16:9.

V souvislosti s vizuální přeměnou pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) také došlo k redesignu virtuálního studia OVM, jehož autory jsou Martin Rak a Radek Mihule. Studio využívá moderně tvarovaný diskusní stůl, jehož design je dílem Ricarda Hoineffa. Česká televize by ráda více prosvětlila také samotné studio, odkud se vysílají ale i některé další pořady. Vizí do budoucna je, aby moderátor mohl stát a nebyl pouze pasivně usazen a diskutoval s hosty. K dispozici by měly být i dvě telemostové plazmy. Tvůrcům pořadu jde o to, aby jeho vydání bylo ještě dynamičtější. Tento krok se ukázal jako směřování správným směrem, aby si diskusní blok zachoval přízeň diváků.

Veselovský Drtinová Železný

Nová moderátorská sestava Událostí, komentářů – Martin Veselovský, Daniela Drtinová a Jakub Železný; foto: archiv ČT

Události, komentáře

Zpravodajský pořad Události, komentáře (UK) dostal od ledna nový vysílací čas i stopáž. UK začínají nově až ve 22:30, ale jejich doba je čtyřicet minut. Pořad se tak může zabývat jedním hlavním tématem na větší ploše (15–20 minut) a pak několika dalšími tématy podle událostí daného dne. Dále jsou vysílány tři krátké zpravodajské přehledy (Telegraficky, Business Dnes, Zítřejší agenda). Ke stávajícím moderátorům Daniele Drtinové a Jakubu Železnému přibyl nově Martin Veselovský. Od února pak připravuje ČT novinku. Každý den kolem šesté hodiny večerní bude k dispozici přehled témat daného dne, ale také možnost objednat si newsletter – mail, ve kterém zájemci dostanou večerní program, vizitky hostů či chaty s hosty před vysíláním. Azurově modravá znělka s motivem zeměkoule se skládá ze stylizovaných textů odrážejících témata pořadu. Její režie se ujal Jan Pachl.

Studio 6 ČT Dobré ráno

Nové studio Dobrého rána, foto: archiv ČT

Dobré ráno

Tento ranní blok bude dál pokračovat ve strategii rozběhnuté na začátku loňského roku, tzn., že půjde o čistě zpravodajský formát. Divákům má před začátkem pracovního dne stručně a jasně sdělit, co důležitého se chystá, co den přinese. Zpravodajské bloky doplní diskuse s hosty. Záměrem pořadu je otevřít a načít témata, která se posléze objeví v pozdějších zpravodajských relacích. Na rozdíl od večerních diskusních pořadů jsou ale rozhovory uvolněnější. Byly vytvořeny i nové moderátorské dvojice: Jakub Železný – Daniela Písařovicová, František Lutonský – Helena Šulcová, Veronika Paroulková – David Borek a Jiří Václavek – Jolka Krásná.

Před polednem

Úplně nový publicistický blok, který vysílá ČT po skončení Dobrého rána a bezprostředně na něj navazuje, se jmenuje Před polednem. Jeho čas je v době od 9:10 do 11:30 a vysílá ho pouze zpravodajská ČT 24. Dopoledne jsou zprávy vysílány každou půlhodinu a jejich stopáž je deset minut. Následné dvacetiminutovky vyplňují diskuse na aktuální témata s pozvanými hosty. Kromě domácích a hlavních světových událostí se zaměřuje na v českém prostředí opomíjené části světa. Jedním z pořadů, které jsou součástí bloku Před polednem, je proto Světadíl, který se zaměřuje na události, které hýbaly různými kouty světa v uplynulých dnech. Jde o události, které se na prvních stránkách českých periodik a v hlavních zpravodajských relacích neobjevily.

BRAND24

Pořad Před 25 lety nabízí sestřih Televizních novin a dalších zpravodajských pořadů z dob hluboké totality. Novinkou je také připravovaný pořad Rendez-vous. Česká televize oslovila přibližně dvacítku osobností veřejného života s tím, že se mohou stát na chvíli moderátory i dramaturgy.

Tříhodinové zpravodajské Dobré ráno, vysílané na ČT 1 a ČT 24 každý pracovní den od 6 do 9 hodin, je laděno v tmavě modré barvě, Před polednem, navazující blok aktuálního zpravodajství, v barvě světle modré. V rámci tohoto vysílání nabízí ještě další pořady, Světadíl a Milénium. Jejich vizuální složka zapadá stylově do grafické podoby vysílání dopoledního zpravodajského blo­ku.

Který z inovovaných pořadů ČT se vám líbí nejvíce?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).