Hlavní navigace

Nova to pochopila: Virtuálním zpravodajským studiem správná cesta nevede

22. 3. 2014
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

TÝDENNÍ REVIZE – Nikoliv cestou virtuálních prostor, ale klasickými dekoracemi a moderní obrazovkou střiženou po vzoru zpravodajské televize Sky News se vydala při inovací Televizních novin Nova.

Televizní noviny od zítřka kompletně v novém

Nejen v nativním HD rozlišení, ale rovnou v Ultra HD kvalitě bude moci Nova vysílat ze svého nového zpravodajského studia, které divákům poprvé představí tuto neděli 23. března. Televize to oznámila během dnešní ukázky studia, na kterou pozvala vybrané novináře. Jednou z novinek je i bezdotykové přetahování objektů na velkoplošné obrazovce při předpovědi počasí. „Pracovně jsme si tuto technologii nazvali Minority Report. Grafické objekty bude moci moderátor přetahovat před sebou,“ přiblížil art director zpravodajství Novy Alan Záruba, který stojí i za současnou podobou Událostí České televize.

Technologická novinka na Nově funguje tak, že kamera snímá ruce moderátora počasí a pomocí konzole Kinect zaznamenává jejich pohyb, přičemž moderátor takto může přemisťovat grafické prvky na velké plazmě za sebou, nebo listovat jednotlivými „stránkami“ počasí, aniž by se musel obracet zády ke kameře a divákovi. Nová grafika má výrazně přisvětlit studio, má být čistá, elegantní a propustná. „Posuneme hranici grafiky ve zpravodajství trochu dál. Jsme na to velmi pyšní,“ prohlásil Alan Záruba. Moderátoři a reportéři se ale musí naučit řadu nových úkonů a více přemýšlet o samotné tvorbě reportáží.

Jan Potůček, Lukáš Polák: Nové zpravodajské studio Novy už „umí“ Ultra HD, odbaví víc živých pořadů

Lukáš Polák: Podívejte se na nové zpravodajské studio Televizních novin

Že Železný povýšil? Ale houby…

Vedení plnoformátové televize Barrandov se po týdenním mlčení konečně vyjádřilo k odchodu generálního ředitele Vladimíra Železného z této funkce. Informace serveru DigiZone.cz o odchodu Železného se potvrdila, neznamená to ale, že by skupinu Empresa Media úplně opustil. Dlouholetý šéf televize Nova se stává ředitelem strategického rozvoje Empresy. Mediální skupina o tom informovala prostřednictvím týdeníku MarketingSalesMedia. Ten patří stejně jako Barrandov právě do portfolia Empresy.

Jsem rád, že jsem mohl být u toho, když se televize Barrandov rozhodovala, jakým směrem se vydá. Odvedli jsme do této chvíle velký kus práce a počet diváků roste. Moje mise však nekončí, mění se z výkonné na strategickou, konstatoval ke svému pracovnímu postupu Železný. Práci pro Barrandov ocenil i majitele skupiny Empresa, podnikatel Jaromír Soukup. V oficiálním prohlášení však neuvedl, co bude konkrétně spadat do kompetence Železného v nové pracovní pozici. Generální ředitelkou Barrandova se stala Marcela Hrdá.

Lukáš Polák: Železný dostal místo šéfování na Barrandově od Soukupa novou manažerskou funkci

Šlágr TV 2 získala licenci

Vedení televize Šlágr už teoreticky nic nebrání v tom, aby spustila svůj druhý a již dlouhou dobu avizovaný program, který byl dříve charakterizován spíše s příklonem ke country music. Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) mu na svém posledním zasedání, jež se konalo tento týden, udělila vysílací licenci. Serveru DigiZone.cz to sdělil ve středu výkonný ředitel programu Robert Kvapil. Vysílací licence se týká pozemního vysílání, kabelové televize a satelitu. Pokud se nemýlím, získali jsme ji na dobu 12 let, uvedl Kvapil.

Robert Kvapil zatím nechce v souvislosti s druhým Šlágrem hovořit o žádných podrobnostech. Na rozdíl od hlavního kanálu by však tato stanice měla cílit na mladší diváky. V současné době zatím není jasné, ve kterém zemském multiplexu se tato stanice objeví. Zájem by bez pochyby měly České Radiokomunikace, které pro krajská města v těchto měsících budují novou Regionální síť 8 s pokrytím populace ve výši přibližně 50 %. Kanál má být dostupný zdarma také na satelitu Astra 3B a u známých operátorů placené televize.

Lukáš Polák: Šlágr TV má volnou cestu pro svůj druhý kanál, vysílací rada mu udělila licenci

Ve vysílání se toho tolik nezměnilo. Zmizelo v podstatě pouze logo stanice Stil, kterou nahradila Šlágr TV.
Autor: repro foto Šlágr TV

Šlágr TV 2 odstartuje do května.

Stručně

Na přelomu prvního a druhého pololetí letošního roku, tedy na přelomu června a července, by se mohla dočkat spuštění komerčního provozu Regionální síť 8. Na úterním setkání s novináři to řekl serveru DigiZone.cz ředitel pro rozvoj Českých Radiokomunikací Marcel Procházka. 

Lukáš Polák: Krajská města by se nového multiplexu Radiokomunikací mohla dočkat v půli roku

Ambiciózní cíl si na poli hybridního vysílání stanovila rodina hudebních kanálů Óčko. V horizontu několika týdnů, maximálně měsíců, by chtěla prostřednictvím technologie HbbTV začít šířit svůj tematický kanál Óčko Expres.

Lukáš Polák: Óčko chce začít streamovat přes hybridní vysílání HbbTV Óčko Expres

Regionální síť 1, za níž stojí českobudějovický podnikatel Ivo Brabec, rozšíří svou působnost na Moravu, konkrétně do Hodonína. Serveru DigiZone.cz to sdělil sám Brabec. Půjde tak o druhou zemskou digitální síť, která může v tomto městě odstartovat.

Lukáš Polák: Regionální síť 1 připravuje výstavbu vysílače v Hodoníně


Foto: Ondřej Hošt, DigiZone.cz

Českobudějovický podnikatel Ivo Brabec provozující Regionální síť 1

Provozovatel satelitní služ­by Skylink, lucemburská skupina M7, oficiálně oznámila expanzi svého businessu do Maďarska. Stalo se tak prostřednictvím služby AustriaSat Magyarország. M7 Group do Maďarska expanduje prostřednictvím své společnosti M70 Group.

Lukáš Polák: Provozovatel Skylinku expanduje, spouští službu AustriaSat Magyarország

Stávajícím zákazníkům Českých Radiokomunikací, tedy rozhlasovým stanicím vysílajícím v pásmu VKV (FM), chce operátor nabídnout šíření v chystaných DAB multiplexech, pro něž získala firma kmitočtové příděly ve III. pásmu v pěti lokalitách po celé republice.

Lukáš Polák: Radiokomunikace chtějí rozhlasové multiplexy využít pro stávající VKV stanice

Tipy C

V zatím blíže nespecifikovaném termínu by se na obrazovku televize Prima měl dostat nový vztahový seriál s pracovním názvem Navždy spolu, který bude mít okolo 50 dílů. O jeho startu natáčení informoval o uplynulém víkendu Deník.cz.

Lukáš Polák: Prima natáčí nový vztahový seriál s pracovním názvem Navždy spolu

Nejzásadnější událost tohoto týdne byla (je)?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).